Florentina Loredana Dalian

sâmbătă, 12 martie 2016

Candele aprinse în Bărăgan - FAO 2015

Filmul Anului Ortodox - FAO 2015, Gala Festivalului, Slobozia, 10 martie 2016






Continuând inițiativa din anul 2014, când Filmul Anului Ortodox s-a aflat la ediția pilot, pe parcursul anului 2015, s-a desfășurat festivalul-concurs „FAO 2015”, finalizat cu Gala de acordare a premiilor care a avut loc în data de 10 martie 2016, în Aula Centrului Socio-Cultural „Episcopul Damaschin”, al Episcopiei Sloboziei și Călărașilor. Gala s-a desfăşurat cu binecuvântarea şi în prezenţa Preasfinţitului Vincenţiu, Episcop al Sloboziei şi Călăraşilor, care a înmânat Trofeul ediţiei.  Organizatori: Episcopia Sloboziei și Călărașilor și Asociația „Lăcașuri Ortodoxe” (Președinte: ing. Cătălin Ion), cărora li s-au alăturat parteneri1) și sponsori2). Coordonatorul Festivalului a fost PC arhidiacon Nicușor Silviu Dascălu, consilier mass-media al ESC.



            Tema generală a festivalului a avut ca punct de pornire anul ortodox declarat de Patriarhia Română: „Misiunea parohiei şi mănăstirii azi” şi „Sfântul Ioan Gură de Aur şi marii păstori de suflete din eparhii” – o temă generoasă ce a inspirat creatori din România și Republica Moldova. De asemenea, au fost înscrise filme și la tema locală: „Comunităţile Creştin-Ortodoxe - Candele Aprinse în Bărăgan”. 



Din juriu au făcut parte: PS EpiscopVincențiu - președinte și membrii: PC arhid. Nicușor Silviu Dascălu, ing. Cătălin Ion - președintele Asociației „Lăcașuri Ortodoxe”, Doina Roșca - director Centrul Cultural UNESCO „Ionel Perlea” și scriitoarea Florentina Loredana Dalian. Rezultatul final s-a calculat printr-o medie ponderată a mai multor note: de la juriu, de la parteneri, de la publicul care a votat on-line dar şi în sălile de proiecţie din Episcopie.

            În urma jurizării, s-au acordat următoarele premii:

Marele Premiu și Trofeul: „Misiunea Parohiei Lehliu Gară” – Dl. Sandu Constantin Nicolae

Premiul I: „Vicina. Cetate şi Mitropolie” - PC Pr. Florian Alin Butoi

Premiul II: „Filmul 11:30” – Dl. Nicolae Negară (Republica Moldova)

Premiul III: Procesiune cu Moaştele Sfântului Ierarh Nectarie în Parohia Gârbovi I - PC Pr. Aurel Berbec, Protopop de Urziceni

Premiul Animaţie: Bârfa – Ion Anisia Ecatherina & Ion Teo Christian;

Premiul Clip: Biserica Albastră Amara II – PC Pr. Clementin Matache;

Premiul Logos: Pilda bogatului nemilostiv – PC Pr. Iulian Dobre;

Premiul Mobil: Parohia Balaciu – Pruncii, măsură a sfinţeniei – PC Pr. Marian Florin Zavoeanu;

Premiul Sceneta: Sfântul Ioan Gură de Aur – Păstorul cel Bun – PC Pr. Marius Cherciu;

Premiul Local (ESC): Arta Populară şi Tradiţie Folclorică în comuna Făcăeni – Ialomiţa – PC Pr. Ion Buche;

Premiul Multiplex: Nicolae Negară;

Premiul On-line: Vicina. Cetate şi Mitropolie – PC Pr. Florian Alin Butoi;

Premiul Regie: Pietrele vorbesc în parohia Plevna – PC Pr. Gabriel Toma;

Premiul Semnal: Biserica Sfântul Nicolae Coconi – PC Pr. Marian Stanciu;

Premiul TV: Procesiune cu Moaştele Sfântului Ierarh Nectarie în Parohia Garbovi I – PC Pr. Aurel Berbec, Protopop de Urziceni;

Premiul În Sală: Hramul parohiei Feteşti Dudeşti – 2015 – PC Pr. Marius Dumitru;

Premiul ASCMB: Biserica din Negoieşti – PC Pr. Nicolae Truşcă.



            Gala a fost moderată de Florentina Loredana Dalian, care a asigurat și momentele poetice, iar în cadrul spectacolului au încântat cu muzică de calitate prieteni mai vechi sau mai noi ai festivalului: membrii grupului de cateheză al parohiei Amara II, îndrumați de pr. Clementin Matache - Andrea Călin, Robert Iosifescu și Oana Beciu, Ilona Baicu (vioară), toți acești patru tineri fiind elevi ai Liceului de Arte „Ionel Perlea” din Slobozia, precum și micuța și multiplu talentata Ana-Maria Ilie, în clasa a III-a Școala Generală „Nicolae Titulescu” din Călărași, care a impresionat atât prin interpretarea vocală, cât și la pian. Evident, nu putea să lipsească minunata Corală „Sfântul Mina” a Protopopiatului Slobozia, dirijată de Părintele Cătălin Stanciu, ale cărei melodii, religioase și laice, au asigurat un final emoționant, pe măsura întregii Gale și a întregului Festival. 



            În cuvântul Preasfinției Sale, PS Vincențiu, Episcop al Sloboziei și Călărașilor, pe lângă arhiereasca binecuvântare, a adresat mulțumiri și felicitări participanților, încurajând, totodată, creațiile viitoare, ca un alt mod de propovăduire a lui Hristos, și îndemnând pe cei prezenți, în pragul Marelui Post, să urmeze Calea cea dreaptă, întru sfințenie.

            Ca urmare a vizionării celor 44 de filme din selecția finală (înscrise fiind un număr de 57), putem conchide că festivalul a fost o reușită, scoțând la iveală potențialul istoric, religios și artistic al Bărăganului, cu precădere, dar și al altor zone din țară. Și avem convingerea că acest festival va crește de la an la an.

            Gala s-a transmis în direct pe site-ul Agenției de știri „Lăcașuri Ortodoxe” și pe site-urile partenere, având în jur de 1 milion de telespectatori on-line. Pe aceleași site-uri, va fi postată cât de curând înregistrarea Galei. 



            La finalul Galei, Presfințitul Vincențiu a acordat medalia „Crucea Sloboziei” domnului ing. Cătălin Ion, președintele Asociației „Lăcașuri Ortodoxe”. Mulțumesc și eu cu reverență pentru onorantul dar: două volume din albumul-monografie „Slujire și Dăruire”, adevărată operă de artă și document istoric-creștin de mare valoare. Mulțumesc, de asemenea, Preacucernicului arhidiacon Nicușor Silviu Dascălu, pentru implicarea mea în festival și buna colaborare la prezentarea Galei. 





1) Parteneri: CineFan.ro, Radio Metafora, Live Camera Media PRODUCTION, TV Lăcaşuri Ortodoxe, Trustul Eveniment, LO+Radio, publicaţia Punctul.ro și primăriile din cadrul eparhiei

2) Sponsori: Episcopia Sloboziei şi Călăraşilor, Asociația socio-culturală „Matei Basarab”, Primăria Borcea, Primăria Gheorghe Doja, Asociaţia Femeilor „Pro Familia”, parohia „Sfântul Dumitru” Slobozia şi parohia Slobozia Nouă I.                                                                                 
  




Slobozia, 12 martie 2016

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu