Florentina Loredana Dalian

sâmbătă, 7 decembrie 2013

Uniunea Scriitorilor în vizită la Helis

Întâlnire de lucru între scriitorii ialomiţeni şi domnul Angelo Mitchievici – Preşedintele Filialei Dobrogea a Uniunii Scriitorilor din România


   
Miercuri, 04 decembrie 2013, Biblioteca Judeţeană „Ştefan Bănulescu” Ialomiţa a fost gazda unui eveniment care, din câte ştiu, se petrece cu frecvenţa apariţiei cometei Halley, adică o dată la… nişte zeci de ani: noul preşedinte al Filialei Dobrogea (Constanţa) a Uniunii Scriitorilor din România, criticul şi scriitorul Angelo Mitchievici, conferenţiar universitar la Catedra de Filologie a Universităţii din Constanţa, însoţit de fostul preşedinte al aceleiaşi filiale, scriitorul şi editorul Ovidiu Dunăreanu şi de scriitorul Ioan Nistor, au poposit la Slobozia pentru a-i cunoaşte pe o parte dintre scriitorii ialomiţeni, membri ai Asociaţiei Culturale „Helis”. După cuvântul de deschidere al domnilor Mitchievici şi Dunăreanu, cei prezenţi s-au prezentat pe scurt şi şi-au expus opiniile privind o viitoare colaborare în plan literar: Gheorghe Dobre, cel care a făcut şi o descriere mai detaliată a „grupului Helis”, a asociaţiei şi „instrumentelor” de lucru ale acesteia (revistă, editură), Costel Bunoaica, dr. Ioan Nistor, Constantin Gornea, Florentina Loredana Dalian, Alexandru Bulandra, Şerban Codrin, Titi Damian, Ioan Neşu, Vasile Iordache, Vitalie Buzu (care nu a venit cu mâna goală, ci a adus câteva eleve ale Colegiului „Mihai Viteazul”, iubitoare de literatură), Carmen Tănase, Florin Ciocea şi Nicolae Teoharie. Opinia unanim exprimată de vorbitori a fost aceea că astfel de întâlniri (care urmează să aibă loc cel puţin de două ori pe an, atât la Constanţa cât şi la Slobozia) sunt benefice ambelor grupări şi, în cele din urmă şi cel mai important, literaturii actuale.
Domnul Ovidiu Dunăreanu, un mai vechi prieten al slobozenilor, cunoscând pe majoritatea dintre ei, nu atât personal, cât mai ales prin scrierile acestora, pe unii dintre ei publicându-i chiar în revista constănţeană „Ex Ponto”, a subliniat, referitor la revista „Helis” că aceasta „este fereastra prin care vă vedem”.
La finalul întâlnirii, domnul Angelo Mitchievici a remarcat că Helis are o tradiţie, că există o coeziune de grup, o solidaritate remarcabilă, fapt îmbucurător şi destul de rar în lumea scriitoricească şi a făcut cunoscute câteva dintre intenţiile Domniei Sale în ceea ce priveşte conducerea filialei: asigurarea unei mai bune vizibilităţi a scriitorilor şi a cărţilor acestora, organizarea unui festival anual de poezie în perioada mai-iunie, începând încă de la anul, cu invitaţi din toată ţara. Îi dorim mult succes în realizarea tuturor obiectivelor propuse şi ne bucurăm că Filiala Dobrogea are un preşedinte tânăr şi responsabil, conştient de rolul său, deloc uşor, în sfera literaturii române. La rândul nostru, sperăm să facem cinste acestei nobile arte – literatura – nu doar prin scrierile noastre, ci şi prin mai buna implicare în zona culturală. Deja doamna Mihaela Racoviţeanu, Director al Bibiliotecii „Ştefan Bănulescu” a lansat de pe acum o invitaţie domnilor Mitchievici şi Dunăreanu, pentru ediţia viitoare a Salonului anual de carte.
Mulţumim doamnei Racoviţeanu pentru găzduirea în spaţiul propice întâlnirilor de lucru oferit de sălile bibliotecii, domnilor Mitchievici, Dunăreanu şi Nistor pentru vizita deosebit de agreabilă a Domniilor Lor.

Slobozia, 06 decembrie 2013







Iată, la adresa aceasta, articolul publicat pe site-ul USR Dobrogea de domnul Angelo Mitchievici, ca urmare a întâlnirii de la Slobozia: Masă rotundă a USR cu scriitorii de la Slobozia

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu