Florentina Loredana Dalian

miercuri, 8 septembrie 2021

Jurnal Roman - ziua a 4-a, 22 august 2021

 Jurnal Florentin - 2

Jurnal Venețian 

Jurnal Florentin - 1 

Jurnal Roman - 3 

Jurnal Roman - 2 

Jurnal Roman - 1 

           Roma - Pantheon; Muzeul Romei

 

          În fine, reveniți la Roma, în ultima zi, am vizitat Pantheonul, Chiesa „S. Agnese in agone” și Museo di Roma.

Pentru jurnaliștii interesați dacă legitimația de presă asigură accesul gratuit la

muzeele din Italia, răspunsul este „da” (cel puțin la cele la care am fost eu, inclusiv la liftul care te urcă să vezi panorama Romei, de la monumentul Altare della Patria), cu o singură excepție: Galeria Uffizi, unde nu le vine chiar să zică „nu”, dar pun condiția să fi fost afiliat în ultimul an la Asociația Jurnaliștilor Italieni. Asta-i o mică măgărie provenită din simțul de comercianți, extrem de dezvoltat, al florentinilor. Până și șpăgarii din Egipt, n-au zis „nu” cu toată gura, au „negociat” la jumătate.

          Museo di Roma merită și el vizitat (de fapt, care muzeu nu merită?), cu condiția să-ți acorzi un timp suficient încât să nu te grăbești. Noi l-am avut, că avionul era pe la 9 seara, astfel că ne-am putut bucura nu doar de muzeu, ci și de expoziția de fotografie (n-am înțeles dacă era permanentă sau nu) a unui Păstorel (au și ei Păstorelul lor). Colecțiile muzeului (picturi, sculpturi, obiecte ceramice), aflat în Palazzo Braschi, urmăresc evoluția Romei din Evul Mediu până în timpurile moderne.

          Despre călătoria cu avionul, în afară de faptul că a decurs bine, ar mai fi spus că, pe aeroportul „Champini”, zuzele aflate pe post de „Nuți de la ghișeu” (asta-i de la mio figlio citire) erau foarte obraznice cu românii. Că or fi fost unguroaice (compania aviatică era a lor), că or fi fost italience, totuna. Înțeleg că și italienii au motive să se uite șui la români, de vreme ce le cam ocupă locurile de muncă. Păi, dragă, puneți mâna și munciți și voi la fel de bine, și n-o să vă mai dea nimeni la o parte, că doar sunteți privilegiați! După toate astea, avionul a avut și o întârziere considerabilă (aproape o oră), dar cel puțin ne-a adus cu bine în țară. Noaptea pe la trei - vorba cântecului - am ajuns și eu la mine acasă, iar după dușul și foiala de rigoare, am dormit o oră și jumătate, după care m-am trezit fresh pentru o altă excursie, de data aceasta în țară, cu elevi, organizată de Asociația „Din inimă pentru aproapele”. Dar, despre asta, altădată, că am bagajul la ușă! :)

         Lumea asta toată e minunată și merită văzută măcar pe bucăți, măcar din când în când...

 

Florentina Loredana Dalian

Roma, 22 august/ Slobozia, 02 septembrie 2021

 


 
Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu