Florentina Loredana Dalian

duminică, 29 august 2021

Jurnal Roman - ziua 1, 16 august 2021

Roma, Italia - tur ghidat panoramic, vizită la Vatican

 


          Nu știu cât i-o fi luat Armatei Romane să traverseze Dunărea pe un pod de corăbii, dar astăzi, distanța Roma-București (și invers) se parcurge în mai puțin de două ore (cu avionul, desigur).

          Cazarea la Deseo Home este mai mult decât acceptabilă, hotelul este foarte curat și elegant, fără mari pretenții, iar personalul amabil. E drept că se află în aceeași clădire cu un „Studio di Psicologia Clinica”, dar, și dacă greșești ușa, tot ai ceva de câștigat. Hotelul se află chiar vis-a-vis de Ambasada Britanică și pe aceeași stradă cu Ambasada Turcă.

          Singurul punct în care m-a dezamăgit Roma a fost curățenia stradală, mai bine spus, mizeria incredibilă. Dacă vi se pare că orașul în care locuiți este plin de gunoaie, mergeți la Roma și o să vă treacă. Dar, evident, asta ține de administrație și e un lucru care se poate schimba. Atât despre urâțenie, că, până la urmă, nimeni nu se duce la Roma să meargă cu capul în jos, cu atât mai mult cu cât ai ce vedea. Mai dificil mi se pare pentru locuitori, dar asta nu-i problema noastră.

          Din punct de vedere arhitectonic, Roma e o mare bijuterie, alcătuită din bijuterii la fel de mari. Se vede că face parte din ceea ce, cândva, a constituit legănul civilizației (unul dintre ele). Ai ocazia să te convingi de asta făcând un tur ghidat cu autobuzul, în regim Hip-Hop. Asta înseamnă că, de la orele dimineții, până seara târziu, autobuzele pentru tur ghidat (Big-Bus, în cazul de față) circulă permanent cu opriri în toate stațiile, la intervale de jumătate de oră. Astfel, în contul unui bilet, te poți urca timp de 24 de ore (sau 48, sau 72, după cum alegi) oricând și te poți opri la oricare dintre cele opt stații de la obiective turistice majore, vizitezi, apoi îți continui drumul. Prima dată am făcut un tur complet. Am stat la etaj, de unde se poate admira mult mai bine și te poți bucura și de aer, autobuzul fiind descoperit. Dar nu ești lăsat să mergi ca fraierul, fără să știi ce vezi, ci, când urci prima dată, primești niște căști audio, care se cuplează la dispozitivul din fața scaunului, astfel că ghidul din căști îți explică pe unde treci și ce vezi. Puțină istorie, puțină muzică, toate menite să te introducă în atmosferă. În atmosfera de vacanță, dar și de informare privind locurile vizitate. Sunt mai multe limbi disponibile pentru turul ghidat, evident cele mai cunoscute (româna nu se află printre ele), care pot fi selectate din dispozitiv. Am ales, firește, engleza, și am avut șansa unei limbi engleze foarte corecte și inteligibile. Când urci în autobuz, ești întrebat, sfătuit, oamenii au răbdare și sunt plini de solicitudine. Eu nu am cunoștință, dar am înțeles că astfel de tururi există și în București. La Roma, se poate opta, de asemenea, și pentru varianta unui tur pe jos, cu ghid însoțitor. Din acest punct de vedere, lucrurile mi s-au părut foarte bine puse la punct.

          Opririle s-au făcut la următoarele obiective turistice, cu plecare din stația „Termini”: Basilica Santa Maria Maggiore (cea mai mare dintre cele 26 de biserici din Roma dedicate Fecioarei Maria), Colosseum (clădirea dedicată triumfului roman în marile bătălii), Circco Massimo (construit în secolul al VI-lea î. H), Piața Venezia, Vatican, Spanish Steps (din apropierea Pieței Spaniole) și Piața Barberini.

          Am coborât la Vatican (Stato della Città del Vaticano), în lumea căruia am intrat după ce am trecut pe unul dintre podurile maiestuoase de peste râul Tibru, care străbate Roma, având izvorul în Munții Apenini și se varsă în Marea Tireniană. Vaticanul, după cum se știe, este o enclavă în Roma, a cărei suprafață este de numai 0,44 Km2, având circa 800 de locuitori, Stat în Stat, condus de Papa, episcopul Romei, care deține autoritatea supremă executivă, legislativă și judecătorească peste statul Vatican și peste Sfântul Scaun. În lumina sorelui aproape de apus, ne-am bucurat de frumusețea Castelului Sant' Angelo, a muzeului Vaticanului, a Basilicii „Sfântul Petru” (superbă, grandioasă), a pieței purtând același nume și a obeliscului egiptean care trona în mijlocul pieței.

          Am continuat turul în autobuz, până la ora de închidere, căci nu strică niciodată să treci de două ori prin același loc, să asculți aceleași explicații, întrucât este imposibil ca prima dată să nu-ți fi scăpat ceva.

          Masa servită la restaurantul „La Famiglia” (pe care îl testaserăm încă de la prânz) a încheiat o primă zi de familiarizare cu vestita capitală a Italiei.

 

 Florentina Loredana Dalian

Roma 16 august, Slobozia, 28 august 2021

 

 






 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu