Florentina Loredana Dalian

luni, 30 august 2021

Jurnal Roman - ziua a 3-a, 18 august 2021

 Jurnal Roman - ziua a 2-a

Jurnal Roman - ziua 1 

          Roma - Villa Borghese Gardens; Muzeul de Artă Modernă




          A treia zi la Roma am alocat-o vizitării Grădinilor Villa Borghese, un complex alcătuit dintr-un parc imens și deosebit de frumos, cu arbori seculari și păsări măiastre și neobosite. Existau, în interior, câteva muzee, un teatru, printre care te puteai plimba fie la pas (cum am și făcut), fie cu trenulețul sau cu un vehicul care se acționează prin pedale. Un farmec aparte îl adăuga locului un lac (se pot face plimbări cu barca), pe care se răsfață, sub privirile vizitatorilor, diferite păsări (chiar și gâște!), dar și broaște țestoase, mișunând între apă și pietrele pe care se zvântau la soare.

          Aleea care m-a încântat cel mai mult a fost cea dedicată scriitorilor, unde am întâlnit câteva statui reprezentative (din păcate, niciun român printre ei! Sau, mă rog, dacă mă pot considera și eu scriitor, puteam spune că a fost și ... o româncă). Așadar, imaginați-vă o natură aproximativ vie cu scriitoare vie plimbându-se printre scriitori morți (doar la propriu, că altfel, ei au rămas „vii” prin operele lor, ceea ce nu știm dacă se va întâmpla și cu scriitoarea în viață, peste mai multă vreme). I-am salutat, cu plecăciune, pe „greii” ruși Pușkin și Gogol, dar și pe Sienkiewicz, autorul romanului „Quo Vadis?”, un poet arab, unul persan, precum și unii din Azerbaijan și Muntenegru. Nu știu pe ce criteriu au fost selectați, însă m-am bucurat de „compania” acestora. Concluzia e clară: În literatură, unii stau pe soclu, alții, la baza lui. Dar mai e vreme pentru ascensiune.

          Înturcât biletele la Galeriile Borghese erau vândute (o acțiune înțeleaptă ar fi să cumperi dinainte bilete online), am vizitat Muzeul de Artă Modernă, aflat undeva la periferia parcului. Muzeul este interesant și chiar merită vizitat. Câteva sculpturi extrem de sugestive tronau printre tablouri ale unor pictori celebri sau mai puțin celebri. Ici, colo, câte „un” Cezanne, Claude Monet, Degas, Rodin, Modigliani, aveau să constituie doar preambulul unei expoziții mult mai bogată în nume mari, vizitată ulterior la Florența.

          Puțin cam obositoare plimbarea aceasta, dar a meritat. Aveam să ne odihnim seara în autobuzul FlixBus care ne-a transportat de la Roma la Florența, în condiții civilizate, cu tot confortul. Aveam să aflăm și cât de scumpă e viața la Florența, începând cu taxiul care ne-a perceput un preț ridicol de mare (taxă de noapte, signora!) și, în cele din urmă, cazarea la Pippo House (Signor Filippo), în zona Scandicci. Condițiile de cazare - destul de dezamăgitoare, dar signor Pippo avea să-și spele păcatele a doua zi, printr-un gest frumos, drept care l-am iertat de recenzia negativă. Dezamăgirile în Florența nu se vor termina aici, dar asta mâine!

 

Florentina Loredana Dalian

Roma/ Firenze, 18 august/ Slobozia, 30 august 2021





 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu