Florentina Loredana Dalian

joi, 9 septembrie 2021

Final de vacanță - Bulgaria - Nisipurile de Aur și Nessebar

 



          2-5 septembrie 2021

 

          Început de toamnă, septembrie, frumos ca orice început. Marea Neagră, parcă mai fermecătoare ca oricând, mai cu seamă la Nessebar, stațiunea bulgărească unde totul are un parfum special. Orașul Vechi (unul dintre cele mai vechi orașe din Europa) e o splendoare, cum rar am văzut, nici Grecia nu m-a impresionat parcă atât de mult. Nu e doar frumusețea peisajului (care se aseamănă clar cu cel grecesc), cu mândri chiparoși iviți pe alocuri, ci și aerul nobiliar al locului și al oamenilor. Într-o zi splendidă, cu mult soare, se înfățișau privirii, ici colo, ruinele unor vremuri apuse (dar ce ruine frumoase!), ale vechii cetăți, biserici, clădiri, adevărate monumente arhitectonice, mai noi sau mai vechi, dar într-un ansamblu unitar, nealterat în vreun fel. Moara de vânt de la intrare te previne, cumva, că pătrunzi într-o altă lume, într-un alt timp. Recomand cu multă căldură oricui ar vrea să-și facă un concediu acolo, sau măcar o vizită de o zi. Iar masa de la restaurantul multi-etajat, aflat chiar pe malul mării - e o adevărată poezie (nu doar culinară)! Nessebar se află cam la două ore de mers cu mașina de Varna, iar drumul în sine e și el încântător. Nessebar este declarat rezervație arhitecturală și arheologică și este înscris în patrimoniul cultural UNESCO.

          La Nisipurile de Aur (cazare la Hotel Holiday Park - all inclusiv) e mai puțin boemă atmosfera, dar e un loc frumos, vizitat de mulți români (localnicii știu și românește, unii dintre ei, iar mai peste tot vezi și informații în limba română), hotelul are piscină afară, marea cu plaja se află la aproximativ 400 de metri, sunt locuri de promenadă, pe faleză. Latura „distractivă” e și ea prezentă: hotelul organizează activități recreativ-instructive pentru copii, dar și programe artistice pentru adulți, cum a fost reprezentația de folclor bulgar la care am asistat în una dintre seri.

          (Dacă aveți de gând să mergeți curând, e bine de știut că nu se trece pe la Vama „Negru Vodă” (am trecut pe la Vama Veche) și că se solicită certificatul verde Covid, atât la intrare în Bulgaria, cât și în România. Timpul de așteptare în vamă a fost rezonabil, mai ales la dus.)

          S-ar zice că „mi-am încărcat bateriile” și sunt numai bună de muncă! La muncă, zic!

 

Florentina Loredana Dalian        

Slobozia, 05 septembrie 2021

 







 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu