Florentina Loredana Dalian

sâmbătă, 18 septembrie 2021

Ploaia, in Regatul Toamnei

  


 

          Azi, la Slobozia, scena din aer liber fusese amenajată pentru Balul Operei în Regatul Toamnei, cu participarea Orchestrei Teatrului Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” din Constanța. Ploaia nu putea să lipsească din regatul toamnei, așa încât și-a făcut apariția ca o adevărată regină, încurcând ițele și acoperind, cu „vocea” sa, vocea solistului și chiar orchestra. Văzând că nu-i chip să se ia la întrecere, solistul s-a oprit, orchestra a tăcut și ea, tehnicienii au stins luminile, protejând aparatura, dar nimeni nu a plecat, nici măcar spectatorii, deși umbrelele lor au împiedicat cu greu stropii mari de ploaie să-și facă mendrele. Poate să fi plecat doar soprana Daniela Vlădescu, care fusese anunțată ca invitat de onoare, dar cine a mai văzut-o/ auzit-o?

          O vreme am ascultat cu toții ploaia, unii simțindu-i mângâierea până la piele, alții adăpostindu-se pe unde au putut. După care, organizatorii au luat decizia să ne mutăm în Centrul Cultural, instrumentiștii și-au luat instrumentele, solistele - trenele rochiilor în brațe, spectatorii - măștile de pus pe figură, și ne-am mutat în galeria care găzduia o expoziție de pictură, unde s-a ținut spectacolul, ușor adaptat, doar cu acompaniament de pian.

          Asta înseamnă să iubești arta. La nevoie, poate fi făcută oriunde. Documentându-mă, ieri, pentru o emisiune radiofonică despre Maria Tănase, citeam destăinuirile impresarului său - Gaby Michăilescu - care descrie cu umor locurile prin care erau nevoiți uneori să concerteze: în cămine culturale cu pământ galben pe jos, sau prin ale căror acoperișuri ploua ca afară, ori cine mai știe pe unde și cum. Dar arta rămânea artă și calitatea actului artistic nu stătea-n loc de inconveniente mărunte.

          Desigur, după o vreme, s-a oprit și ploaia. Păcat, totuși, că pe ea n-a aplaudat-o nimeni!

 

Florentina Loredana DALIAN

Slobozia, 18 septembrie 2021

 




 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu