Oraşul de Floci, 12 octombrie
2013
Totul a început
într-o sâmbătă frumoasă de septembrie, când am fost cu Gheorghe Dobre la Oraşul
de Floci unde se sărbătoreau Zilele Europene ale Patrimoniului. Era 21
septembrie a.c. Până la Festivalul de artă şi tradiţie culinară „La Casa
Tudorii”, ediţia a III-a, mai erau trei săptămâni. Când ne pregăteam de
plecare, Ilie Cioacă – Director la Consilul Judeţean, cel care semnează în
revista Helis sub pseudonimul Ilie Comăniţa, ne-a aruncat mănuşa din mers:
„Ce-ar fi să participe şi Helis-ul cu un stand anul acesta?” Lui Gică şi mie nu
ne-a luat mult să ne hotărâm. Am discutat despre asta şi cu Vitalie care era de
faţă şi l-am anunţat pe Florin Vlad, Directorul Muzeului Judeţean, intenţia
noastră, somându-l să ne reţină stand. „Pe care-l vreţi, pe acela vi-l dau!” Şi
aşa a făcut. Mai rămânea să convingem bucătarii, că deh, noi nu ne putem lăuda
cu aşa ceva. Mie mi-a revenit misiunea să vorbesc cu Florin Ciocea, iar lui
Gică să îl convingă pe Daniel Teodorescu (Dan Elias). Astfel, am ajuns să fac
şi ceea ce nu credeam că voi face vreodată: bucătărie. Ei, nu vă speriaţi, de
partea cu gătitul s-au ocupat bărbaţii, că doar nu degeaba le-a mers numele că
sunt bucătari de soi. Eu cu mobilizarea, organizarea, partea artistică şi alte
chestii murdare. Aşadar, echipa formată din Florin Ciocea, Dan Elias şi
Florentina Dalian a participat anul acesta la cea de a treia ediţie a
Festivalului de artă şi tradiţie culinară „La Casa Tudorii”. Maeştrii bucătari
au prezentat următoarele reţete în concurs: Tochitură
ciobănească „Oaia literară”, ied
haiducesc, balmoş (!) cu brânză
(Florin Ciocea) şi sâni de puici cu pere
dulci, peşte cu prune într-o baltă de
legume şi căpşunică amară ca viaţa la
ţară (Dan Elias). Echipa Helis a obţinut locul II la secţiunea preparate
culinare calde pentru preparatul ied haiducesc. Ied sau ce-o fi fost el. Căci,
la Florin, te aştepţi tot timpul la surprize (de regulă, neplăcute). Am
ascultat o înregistrare audio în care Florin dădea reţeta. Zicea cam aşa: „Se
jupoaie animalul de blană, etc…, se reintroduce animalul în blana lui…” Vedeţi?
Animalul în sus, animalul în jos. Nu i-a spus măcar o dată pe nume. Ceea ce ne
îndreptăţeşte să credem că „animalul” putea fi ori bătrânul Rex, câinele credincios
al lui Florin, ori vreun pui de piropopircăliţă, ori fabulosul Nicostel despre
care nu ştim cine/ ce este dar cu siguranţă, dacă cineva ar afla, acela nu ar
putea fi decât Florin, paranormalul de la Maltezi. Aşa că, celor care aţi
gustat „iedul” lui Florin, vă dorim digestie fericită! Eu nu l-aş fi gustat,
nici dacă aş fi apucat. Mai degrabă mi-au făcut cu ochiul preparatele
sofisticate şi elegant prezentate ale lui Daniel, dar poate cu altă ocazie… Cam
asta despre mâncare.
Domnul preşedinte al CJ dă mâna cu hangiţa şi stă cu ochii pe... puicile lui Daniel |
Florin maltratând animalul de provenienţă necunoscută |
Daniel emoţionat. Pe Florin îl doare-n bască. Sau în ied. |
Daniel dând explicaţii. Noi făcându-ne că pricepem |
Hangiţa în exerciţiul funcţiunii |
Dar întrucât noi
nu suntem numai mâncăi (sau aşa ne place să credem), Asociaţia Culturală „Helis”
a prezentat şi un stand cu reviste, cărţi şi mape cu texte scrise special pentru
eveniment. Ne-am bucurat să constatăm că şi acestea au dispărut, chiar dacă nu
cu aceeaşi viteză ca mâncarea şi băutura. Mulţumesc acelora dintre helisieni
care au răspuns invitaţiei de a scrie un text special sau de a trimite ceva
care să îi reprezinte şi să ne reprezinte pe noi toţi. În ordinea în care au „sărit”: scriitorii Marian Ştefan, Gheorghe Dobre, Augustin Mocanu, Costel Bunoaica, solista Ioana Marin, pictorii
Valeriu Stoica, Melania Florescu şi Tania Moroianu (care au avut şi lucrări
pentru ornarea standului). Mulţumim, de asemenea, tuturor helisienilor
prezenţi! Au fost prezenţi, cu texte
şi fără pretexte, cu mâncare şi băutură sau la mâncare şi băutură: Marian
Ştefan, Dan Elias, Florin Ciocea, Gheorghe Dobre, Florentina Loredana Dalian,
Titi Damian, Grigore Spermezan, Alexandru Bulandra, Lili Balcan, Adrian
Bucurescu, Valeriu Stoica, Vitalie şi Creola Buzu, Ioana Marin (solista de
muzică populară care a fost invitată şi la programul artistic al festivalului),
Costel Bunoaica, Ilie Comăniţa, Marian Mihai (directorul revistei şi editurii
"Rădăcini"), Vasile Iordache, Doina Roşca, Mihaela Racoviţeanu, Dan
Todoran, Nicolae Tache, Gheorghe Ciutacu şi Augustin Mocanu (prin
reprezentanţi). Mulţumim şi celor care,
deşi nu au putut participa, din motive întemeiate, au ţinut să ne fie alături
printr-un gând bun. Mulţumim organizatorilor (Consiliul Judeţean Ialomiţa,
Muzeul Judeţean Ialomiţa), juriului şi aducem mulţumiri speciale presei care
ne-a fost alături încă dinainte de eveniment (ziarele locale şi, în ziua
concursului, televiziunea din Fierbinţi, reprezentată de pasionatul domn
Florian).
Hora (aproximativ) mare |
Cu Ioana Marin, solista de muzică populară |
Reviste, cărţi şi alte chestii inutile (ar zice unii) |
Corul vânătorilor, dirijat de Elena Gârbacea |
Litere şi flori |
Merită
menţionaţi cu aplauze elevii prezenţi, care în costumaţii din vechime, care cu
standuri de mâncare sau diverse expoziţii, sau cu interviuri luate
scriitorilor. Spectacolul folcloric, sub oblăduirea doamnei Elena Gârbacea a
fost, ca de obicei, la înălţime. Anul, acesta, pentru prima dată ne-a încântat
auzul formaţia de muzică veche „Anton Pan”, invitată de Doina Roşca, Director
al Centrului Cultural „Ionel Perlea”. O secţiune inedită în concurs a fost cea
de sperietori. S-au expus sperietori frumoase (dacă vă puteţi imagina acest
paradox!) şi foarte frumoase, premiate toate, din câte am înţeles. Noi n-am
participat cu sperietoare, am zis că destul suntem noi. Doar că nu ne-a dat
nimeni premiu pentru asta. Standurile, din păcate, nu am reuşit să le văd (că
trebuia să stau la datorie), dar atât cât am putut trage cu ochiul, în special
la cel al comunei Munteni-Buzău, care era lângă al nostru, am constatat că
acesta era foarte frumos, cum de altfel fusese şi anul trecut. Al nostru a fost
ornat nu doar cu obiecte populare, ci şi cu texte literare adecvate momentului
(epigrame, parodii, etc.). Voi încheia şi eu cu epigrama lui Sorin Beiu, un fel
de justificare a prezenţei artiştilor helisieni la Casa Tudorii:
Preferinţă
Pictura nouă e
bizară,
De teatru-absurd
mi s-a acrit,
Deci numai arta
culinară
E cea pe care
pot s-o-nghit.
La standul (epuizat) al comunei Munteni-Buzău, unde am copilărit |
Cu fiica şi soţia scriitorului Augustin Mocanu |
PREMIILE
ACORDATE LA FESTIVALUL - CONCURS DE
TRADIŢIE
CULINARĂ IALOMIŢEANĂ, 12 OCTOMBRIE 2013
Secţiunea
mâncăruri calde
Locul I - Caisim Cristina,
Giurgeni – stiucă umplută
Locul II – Asociaţia Culturală
“HELIS” Slobozia – ied haiducesc
Locul III – Familia Moaca, Luciu
– pastramă de berbecuţ
Secţiunea
preparate culinare reci (antreuri)
Locul I – Enescu Săndel, Feteşti
– drob de urzici
Locul II – Anton Constantin, com.
Munteni Buzău – pastramă de gâscă
Locul II – Bondoc Geanina,
Slobozia – plăcintă cu spanac
Secţiunea
preparate de patiserie şi cofetărie
Locul I – Izvoraşul din Ghimpaţi,
com.Ciulniţa – găluşte cu prune
Locul II – Muntencuţele, Munteni
Buzău – plăcintă
Locul III – Ciupitu Florentina,
com.Vlădeni – biscuiţi de casă
Secţiunea
preparate conservate şi semiconservate
Locul I - Familia Roman, com.Bucu
Locul II – Corlău Elena,
com.Vlădeni
Locul III – Tudor Maria, com.Gura
Ialomiţei
Premiu
pentru cel mai frumos stand
–
Trandafirul “TANDAREANCA”, Ţăndărei
Premiu
pentru comuna cu cei mai mulţi concurenţi
- Comuna Gura Ialomiţei
Premiu
special
Liceul Carol I Feteşti
Liceul Tehnologic Areta
Teodorescu Griviţa
Condruţ Ana, Slobozia
Chifor Crăciun Roxana –
M.Kogălniceanu
Florentina Loredana DALIAN
Slobozia,
16 octombrie 2013
Fotografii: Gheorghe Dobre şi FL Dalian
Montaj video: FL Dalian
Evenimentul în presă:
http://www.ziarulialomita.ro/index.php?action=view&articol=24935&PHPSESSID=e2408310784508b2b1185b3f4101e0a5
http://www.ziarulialomita.ro/index.php?action=view&articol=24936
http://www.guraialomitei.com/stiri/retete-haiducesti-si-povesti-vanatoresti-la-casa-tudorii/#Articol
http://www.observator24.ro/cultura/castigatorii-festivalului-culinar-la-casa-tudorii
http://www.ziarulialomita.ro/index.php?action=view&articol=24936
http://www.guraialomitei.com/stiri/retete-haiducesti-si-povesti-vanatoresti-la-casa-tudorii/#Articol
http://www.observator24.ro/cultura/castigatorii-festivalului-culinar-la-casa-tudorii
Am citit şi am zâmbit. Nici nu aveam cu altfel, felul în care ai scris acest blog îmbină ilarul cu seriosul, prezentând cititorului, ca într-un fim bine regizat, principalele momente de la "Casa Tudorii".
RăspundețiȘtergereŞi cu bucurie vă felicit pentru aceste momente, vă felicit şi vă spun că am cam tras cu ochiul la acele bucate, că deh, om sunt şi eu, nu?
Bravo!
Vă mulţumim, Părinte!
RăspundețiȘtergereDacă vreţi o consolare, şi eu tot numai am tras cu ochiul, mai de emoţie, mai de teama că nu va ajunge altora, m-am mulţumit să le privesc:)
Nici măcar căpşunica aia pe care toată lumea o lăuda n-am putut s-o gust, că eram responsabilă peste volan. Îmi iau eu revanşa altădată:)
Mulţumesc de prezenţă şi comentariu!