Florentina Loredana Dalian

luni, 19 noiembrie 2012

Marius Stan despre "A unsprezecea poruncă"


Scriitorul şi cercetătorul Marius Stan, român (ialomiţean) stabilit în America, prietenul nostru şi colaborator al revistei "Helis", mi-a scris un mesaj despre cea mai recentă carte a mea: "A unsprezecea poruncă". Mulţumiri, Marius! 


Vai ce bine e ca avem pareri atat de diferite. Eu cred ca a unsprezecea porunca trebuia sa fie: "Viseaza!" Chiar si in Marele Oras, unde e asa usor sa te pierzi. Asadar "...departandu-se usor, precum o ambarcatiune care se departeaza de mal", cam asa am perceput povestirile tale, o poarta intredeschisa catre trecut, uneori cu duiosie, alteori cu cruzime. Tipul de literatura care imi place mie: dulce-amar.
Un mic tratat de compasiune, despre calatori si mereu alti calatori, fie in Gara de Nord fie la Moara, poate mai mult decat atat, un tratat despre riscurile si pacostea bunatatii.
Zina m-a chinuit cel mai mult. "-Traiati in pacat? - Arata-mi unul care nu traieste!" m-am bucurat eu. Si cand mi-era lumea mai draga, "Oameni buuuni, nu rastigniti iubireaaa!" Nu, Nu, Nu , Nu!
Dar a venit Clementina si m-am topit. Frumoasa, distinsa, eleganta povestire.
Si apoi Vasea. Asezata in centrul de greutate al cartii, desprinsa parca din Cehov sau Turgheniev, istoria vietii si mortii lui Vasea m-a tulburat. Nu numai ca am lucrat si eu in cladirea ICECHIM (la Institutul de Chimie Fizica, in laboratorul d-nei Zaharescu, ha!), nu numai ca am tresarit cand am citit despre "academiciana" si frigul din laboratorare, dar n-am putut sa nu ma opresc si sa fac o pauza lunga dupa: "A zis tovarasul Vasea ca va iubeste si va roaga sa fiti nevasta lui". Imediat gandul mi-a fugit la Esenin: "Draga mea, dumneavoastra nu m-ati iubit" in Scrisoare Catre o Femeie, una dintre cele mai frumoase poezii din toate timpurile. Da, Da, Da, Da!
Pe urma am citit asa ametit pana la Plasa Monofilara despre care atunci cand am citit-o in Helis am zis "Aha!" Mi-a placut din nou, ca si Cantecul/ Calugarul.
"Cât despre proorocii - se vor desfiinţa; darul limbilor va înceta; ştiinţa se va sfârşi"

Marius
(Chicago, 18 noiembrie 2012)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu