Florentina Loredana Dalian

luni, 11 noiembrie 2019

„Grădina Maicii Domnului” - vernisaj și recital de muzică și poezie



București, Galeriile „Sabion”, 30 octombrie 2019



       
Într-o atmosferă plină de stil și eleganță, pe Calea Victoriei din București, la „Galeriile Sabion”, magazin de bijuterii de lux, care, în anul 2011, a primit premiul pentru cel mai frumos magazin din lume, pictorul Valeriu Stoica a inaugurat expoziția sa de icoane, intitulată „Grădina Maicii Domnului”. Ai zice că aurul și pietrele strălucitoare ale bijuteriilor care-ți iau ochii nu se potrivesc de fel cu sobrietatea icoanelor bizantine, că ideea de bogăție, indusă de primele, nu are nimic în comun cu cea de rugăciune, sobră și discretă, care se degajă din cele din urmă. Și totuși, îmbinarea aceasta mi s-a părut de-a dreptul fericită, nicio stridență, nimic care să zgârie ochiul sau simțul estetic al privitorului, ci, dimpotrivă, cei prezenți au avut parte de un festin artistic elevat.
          Cele mai multe dintre icoane au fost tripticuri, dar și icoane singulare și, în premieră, icoane pictate pe agat, mici bijuterii (dar altfel de bijuterii decât cele cărora li se alăturaseră în vitrine). Despre expoziție a scris foarte frumos, cu ochiul și cuvintele profesionistului, doamna Ana Amelia Dincă, reputat critic de artă plastică. Așa încât, pe această temă, eu chiar nu am nimic de adăugat.
          Conform uzanței de la vernisajele iconarului Valeriu Stoica, publicul s-a bucurat și de un recital de poezie din creație proprie susținut de Daniela Șontică, Daniela Micu și Florentina Loredana Dalian și de muzică tradițională interpretată de Ioana Marin.
          Lume bună, lume care știa pentru ce a venit, care apreciază arta la formele ei cele mai înalte. Printre cei prezenți, am remarcat personalități ale lumii culturale și artistice, printre care amintesc de pictorița Maria Iacob (care va avea și ea în curând o expoziție în același loc), scriitorii Marcel Fandarac, Lucia Ovezea și Firiță Carp (acesta, sosit cu ultimul tren), artiștii fotografi Mircea Popa și Mihai Forsea. Surpriza pentru mine a fost revederea domnului inginer Paul Corneliu Imbrescu (pe care îl cunoscusem acum câțiva ani, tot la o expoziție „valeriană”, la Muzeul Satului), cel despre care puțină lume știe că este fiului preotului martir Ilie I. Imbrescu, trecut la Domnul acum 70 de ani, în închisoarea de la Aiud. Cu domnul Imbrescu, deși nu ne mai văzusem de la prima noastră întâlnire, am păstrat o legătură epistolară, trimițându-ne reciproc reviste, cărți și felicitări de sărbători.
          Un cuvânt de felicitare trebuie adresat și gazdelor, reprezentate de doamna Valeria Manole, care a susținut un cuvânt introductiv, dar și colegilor săi, oameni adecvați locului, răspândind aceeași notă de eleganță și bun gust. 

Florentina Loredana DALIAN                                               
Slobozia, 10 noiembrie 2019



         









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu