Florentina Loredana Dalian

vineri, 11 ianuarie 2019

Istoria trăită. Veterani ialomițeni la Centenar

Vernisajul expoziției de fotografie și lansarea albumului

 




Am participat joi, 10 ianuarie 2019, la Centrul Cultural UNESCO „Ionel Perlea” din Slobozia, la vernisajul expoziției artisului fotograf Florin Floreanu, având ca temă veteranii ialomițeni. Un proiect realizat de Centrul Cultural, cu sprijinul Consiliului Județean Ialomița. Fotografiile sunt cuprinse și într-un album, foarte frumos realizat, în care, pe lângă fotografii (deosebit de expresive) ale veteranilor, sunt și datele celor nominalizați, inclusiv unde au luptat, în ce perioadă și din ce regiment/ divizie/ flotilă etc. au făcut parte. De asemenea, se prezintă un scurt fragment din declarațiile acestora.
„Este o carte care te poate ucide”, așa cum afirma muzeograful Răzvan Ciucă. Un album-document de o deosebită valoare pentru istoria trăită a meleagurilor ialomițene dar și la nivel național. Felicitări truditorilor!
Autorul fotografiilor a vorbit foarte puțin, ca orice om obișnuit să facă, iar nu să spună. Au adus un omagiu veteranilor și doamna Clementina Tudor, director al Centrului Cultural și domnul Victor Moraru, președintele CJ Ialomița.
Mi-ar fi plăcut ca la acest eveniment să văd măcar unul dintre veterani, aș fi ascultat cu nesaț poveștile acestor oameni (având vârste cuprinse între 92 și 106 ani), adevărate comori vii, cât încă mai sunt printre noi, exemple de patriotism, de curaj, de credință. Așteptăm cu interes prezentarea filmului cu aceștia, film despre care s-a vorbit ca fiind un proiect pe cale să se realizeze.
Închei cu declarația slt.(rtr.) Dumitru I. Dumitru, 96 de ani, din Borănești, care a luptat pe Frontul de Vest cu Regimentul 3 Aviație, în perioada 23 august 1944 - 09 mai 1945 (conform album): „În avion era pilotul, eu și Dumnezeu. Aveam și ajutor, pe Maica Domnului.”
Aduc și eu preamodestul meu omagiu acestor oameni de aur, care au luptat pentru Țară; Dumnezeu să-i ocrotescă pe cei care mai sunt, iar pe cei care nu mai sunt să-i odihnească împreună cu drepții! 

Foto: Gigi Constantin

Florentina Loredana DALIAN
Slobozia, 11 ianuarie 2019


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu