Florentina Loredana Dalian

joi, 17 decembrie 2015

Corala „Sfântul Mina” în concert la Ograda

Biserica „Sfântul Gheorghe”, 17 decembrie 2015







Ograda - satul natal al marelui muzician de talie internațională - dirijor și compozitor - Ionel Perlea, a avut bucuria unui regal muzical susținut de Corala „Sfântul Mina” a Protopopiatului Slobozia, desfășurat în biserica „Sfântul Gheorghe”, în data de 17 decembrie 2015, cu ocazia Sărbătorii Nașterii Domnului.

          Venind înspre locul faptei, unde urma să prezint concertul, mă gândeam ce lucruri minunate făureau cei din vechime, atunci când bunăstarea unei familii se împletea cu evlavia, cultura și simțul civic, cu sentimentul de responsabilitate față de cei din jur, dar și față de generațiile viitoare. Parafrazându-l pe Francois Villon, mă întrebam „Ou sont les hommes d'antan?”1) Iată, așadar, o familie ilustră, care nu doar a dat lumii un muzician de marcă, dar și cele trebuitoare unei vieți în bună rânduială. Ograda se află pe fosta moșie a mamei lui Ionel Perlea (Margareta Peteu, căsătorită Perlea), iar biserica a fost ctitorită între anii 1868 - 1870 de bunicii acestuia, Ana și Gheorghe Peteu. Dumnezeu să-i odihnească! Și mă mai gândeam că, poate, această Ogradă ar trebui să-i poarte numele: comuna Ionel Perlea. 





          Ajunsă mai devreme, prima, mă întâmpină călduros părintele paroh care nu-și vedea capul de treburi, și doi cățeluși simpatici (unul chiar a încercat, în semn de prietenie, să-mi rupă ciorapul în timp ce-mi schimbam pantofii, dar n-a reușit.) Biserica, aflată încă în lucrări de restaurare, este gătită frumos, de sărbătoare. Îmi place atmosfera festivă și mă bucur ori de câte ori o găsesc. Solemnitatea festivităților îmi dă un sentiment de înălțare și de încredere că oamenii, în ciuda tuturor greutăților și necazurilor, mai găsesc energia și răgazul de a-și aminti de frumusețea vieții. 






          Evenimentul a fost organizat de Centrul Cultural UNESCO „Ionel Perlea”, Protopopiatul Slobozia și Parohia Ograda, prin eforturile combinate ale doamnei director Doina Roșca, părintelui protopop Cristian Ștefan Munteanu și părintelui paroh Claudiu Grecu. În deschidere, au cântat două grupuri de copii, de la școala din localitate, coordonați de doamna director al școlii. Corala a fost la înălțime, ca de obicei, iar de data aceasta a venit cu o surpriză minunată (chiar și pentru mine, care aveam desfășurătorul - complet, credeam eu - al programului): melodia „Vin colindătorii”, avându-l ca solist pe părintele Dumitru Drăghici. M-am tot întrebat, de-a lungul timpului, de ce până acum, de când există corala, părintele nu a abordat un solo, având în vedere că este una dintre cele mai minunate voci (bass-bariton, dacă nu mă înșeală urechea și cunoștințele muzicale) pe care le-am ascultat vreodată. Acesta, după cum afirma, a fost darul dumnealui pentru enoriașii din Ograda, locul în care și-a început misiunea preoțească. Desigur, alături de părintele Drăghici, au impresionat audiența și soliștii deja afirmați ai Coralei: arhid. Nicușor Dascălu, pr. Marius Ungureanu, pr. Cristian Munteanu, pr. Cătălin Stanciu. Însă, evident, o corală este o echipă și nu poți vorbi de performanță la nivel individual, fiecare dintre membri având un rol bine determinat, rezultatul final datorându-se tuturor și fiecăruia în parte. Felicitări tuturor!







          Părintele Grecu, în final, a făcut observația că dirijorul coralei, pr. Cătălin Stanciu, la fel ca și Ionel Perlea cândva, a dirijat mai mult cu mâna stângă, din motive de dreaptă accidentată. Arta cere sacrificii, cum bine se știe, însă părintele nu pare că s-ar sacrifica, întrucât e mereu cu zâmbetul pe buze și animat de bucuria de a cânta și dirija. În cuvântul de final, părintele protopop a transmis binecuvântarea Preasfințitului Vincențiu și a îndemnat oamenii la rugăciune și la bunătate, apreciind rolul de îmbogățire sufletească pe care îl au astfel de evenimente cultural-religioase în viața comunității. Spectacolul s-a încheiat cu un colind cântat de corală împreună cu spectatorii și cu urarea de la mulți ani adresată celor ce poartă numele Proorocului Daniel, sărbătorit astăzi. La mulți ani și celor doi Daniel ai coralei: părinții Daniel Ion Matei și Daniel Dobrin! 




          Printre cei ai locului, am remarcat și persoane venite special de la Slobozia: doamna Clementina Tudor, redactor la Radio România „Actualități”  (mi-a plăcut faptul că a stat de la început până la sfârșit, fapt ce denotă profesionalism pentru un om de presă), doamna profesoară Ecaterina Stroe de la Liceul de Artă „Ionel Perlea”, domnul Florin Floreanu, maestru fotograf. De asemenea, am fost onorați de prezența domnului primar al comunei Ograda, care a felicitat protagoniștii și căruia îi mulțumesc pentru aprecierile la adresa poeziei.

          Deoarece am cântat și am spus poezii, Moș Crăciun a venit cu daruri, pentru care mulțumim frumos, iar elevii Școlii din Ograda ne-au oferit felicitări frumoase, confecționate de ei. La final, Clementina Tudor a luat interviuri și s-au schimbat impresii în școala prin care au trecut și pașii lui Ionel Perlea.

          Felicitări organizatorilor, membrilor coralei, publicului, care a avut un comportament exemplar! Și v-am spus povestea-așa...



         
Povestea s-a terminat, acum începe poezia. Intrată pe ușa casei cu cele două sute cincizeci de sacoșe și bagaje în mână (pantofi, haine de schimb, că venisem la spectacol direct de la serviciu, unde nu mă puteam duce în straie de gală, nici invers, umeraș, cadou de la Moș, alte mici cumpărături, mapă, sapă, coasă etc), printre care aveam și-un trandafir, la care țineam mai mult decât la toate cele de mai sus, mi-a reușit performanța, nu-ș' cum, să-i rup coada. M-am întristat și mi-am adus aminte de versurile lui Păstorel (Al. O Teodoreanu) din poezia „Lied”: „Trandafirii mor, visurile mint”. Și reciproca: „Trandafirii mint, visurile mor.” Cum o fi mai bine?




Slobozia, 17 decembrie 2015



1) Ou sont les hommes d'antan? (FR) - Unde sunt oamenii de altădată?


Revin cu filmuleț, când voi mai primi fotografii. 

2 comentarii: