Florentina Loredana Dalian

sâmbătă, 4 mai 2013

„Drumul Crucii” la Râmnicu Vâlcea

Expoziţie de icoane, recital de poezie şi muzică religioasă, Râmnicu Vâlcea, 27 aprilie 2013

Vineri, 26 aprilie 2013, poeţii din zodia HelisDan Elias, Nicolae Teoharie, Florin Ciocea, Florentina Loredana Dalian, Gheorghe Dobre şi Marian Ştefan – împreună cu solista de muzică populară Ioana Marin, au parcurs drumul (dar nu al Crucii) până la Râmnicu Vâlcea unde, la Galeriile de Artă – Artex, curatorul Valeriu Stoica, împreună cu alţi pictori, pregăteau expoziţia care a fost vernisată a doua zi, sub genericul „Drumul Crucii”, eveniment acompaniat de muzică şi poezie sacră, dedicat Patimilor şi Învierii Domnului Iisus Hristos. Evenimentul a fost organizat de Memorialul Nicolae Bălcescu şi Filiala Râmnicu Vâlcea a Uniunii Artiştilor Plastici din România.

Participanţii au fost cazaţi într-un loc absolut superb, încărcat de istorie şi spiritualitate: Conacul Nicolae Bălcescu din localitatea vâlceană omonimă, aflată puţin lateral de drumul care leagă Piteşti de Râmnicu Vâlcea. Este un obiectiv obligatoriu de vizitat pentru aceia care îşi iubesc partia, neamul şi istoria. Dar şi pentru cei care vor să găsească o oază de linişte, să se oprească o clipă din zbuciumul cotidian. Construcţia este o bijuterie arhitectonică, înconjurată de o grădină imensă şi de câteva hectare de pădure. O explozie de verdeaţă şi de flori, care răsar de unde nu te aştepţi. Două superbe magnolii înforite. În muzeu, piese rare de mobilier, ceramică şi covoare olteneşti, cărţi, picturi, obiecte care au aparţinut Bălceştilor. Cineva ţine toate acestea „în viaţă”, punând suflet, mult suflet. Este vorba de domnul Director Nicolae Bănică Ologu, pe care l-am perceput ca pe un mare erudit şi îndrăgostit de munca sa. Conacul găzduieşte diverse evenimente culturale, printre care tabere şi expoziţii de pictură.  Construcţia sa a început în forma actuală în anul 1824. De-a lungul timpului, a aparţinut mai multor membri ai familiei, în anul 1948 fiind donat Statului de către unul din strănepoţii lui Nicolae Bălcescu, urmând a fi folosit ca loc de reculegere şi studiu pentru artişti. Din 1968, devine muzeu memorial. În curtea conacului, se află o bisericuţă din lemn, foarte veche (datată se pare tot pe la anii 1800).


Seara am ajuns când lumina se ascundea treptat, astfel că un anume mister se făcea simţit în aer. Am stat la lumina focului, am cântat, împreună cu doamna Marin, l-am ascultat pe domnul Nicolae, am mers la masă şi, în final, la somn, pentru a fi odihniţi la evenimentul de a doua zi. În lumina dimineţii, grădina arăta mirific. Mi-am spus că, dacă Raiul ar fi aşa cum ni-l imaginăm cu mintea noastră limitată, cam aşa ar trebui să arate. Ne-am băut cafeaua, am respirat aerul dimineţii, ne-am bucurat de magnolii şi arbuşti ornamentali, de veveriţele care alergau neliniştite prin copaci, de cântecul păsărilor. 
Am vizitat şi ne-am închinat în biserica mică, a cărei pictură interioară se mai păstrează doar în proporţie de 20-25%.

Scrisul de pe pereţii bisericii, atât cât se mai vede, este românesc, însă cu litere chirilice. Ne-am descurcat cu cititul, cu ce mai ştiam noi, cu ce ne-a mai desluşit pictorul-iconar Nestor Nicolae, de la sora Basarabia, fost prieten de copilărie al helisianului Vitalie Buzu. Ce mică-i lumea! Şi ce frumoasă! În cele câteva ore petrecute la conac, am simţit cum întinerim (cred că nu greşesc vorbind şi în numele confraţilor mei, eu aşa i-am perceput şi pe ei). Cu părere de rău ne-am despărţit de „raiul în miniatură”, pentru că aveam de mers în cu totul altă parte: pe Drumul Crucii.Evenimentul a debutat cu un spectacol al formatiei de dansuri şi fluieraşi de la Şcoala din Ţepeşti, care s-a desfăşurat în „stradă”, în faţa Galeriei. Copiii s-au bucurat de aplauze din partea spectatorilor prezenţi la eveniment, dar şi a trecătorilor ocazionali. Se pare că există o intenţie de viitor, aceea de a scoate arta în stradă, de a o duce la public, dacă publicul nu vine la ea. A urmat deschiderea oficială făcută de domnul Gheorghe Dican, Preşedinte al UAP filiala Vâlcea. Au fost prezenţi cu lucrări (icoane pe lemn şi pe sticlă) pictori-iconari din Bucureşti, Vâlcea şi alte zone ale ţării. Expoziţia „Drumul Crucii” se află deja la a patra ediţie.
Despre Patimile şi Învierea Domnului Iisus Hristos a vorbit Părintele Sorin Părăuşanu, totodată pictor-iconar prezent şi cu lucrări în cadrul expoziţiei. Am reţinut de la Părintele Sorin îndemnul de a avea întotdeauna „două mâini”: smerenia şi dragostea.
A urmat recitalul susţinut de poeţii zodiei Helis, poeziile fiind intercalate cu melodii dedicate momentului, interpretate cu multă simţire şi măiestrie de doamna Ioana Marin. Poeţilor de la Helis li s-a alăturat şi doamna Valeria Tănase, de la televiziunea Vâlcea 1 (post TV care a difuzat on-line înregistrarea integrală a evenimentului, vineri 03 mai 2013, începând cu orele 19:30). La final, am fost invitaţi să achiziţionăm ouă încondeiate, oferite de elevii Şcolii din Ioneşti.
 


Adresăm felicitări pentru organizarea unui astfel de moment artistic de înaltă ţinută, o altfel de cinstire a Sfintei Sărbători a Învierii, Memorialului Nicolae Bălcescu (Director Nicolae Baciu-Ologu), Filialei Rm. Vâlcea a UAP din România (Preşedinte Gheorghe Dican), Primăriei Municipiului Râmnicu Vâlcea, curatorului expoziţiei – pictorul Valeriu Stoica şi tuturor celor prezenţi la eveniment, fie în calitate de protagonişti, fie ca spectatori. Mulţumiri celor care ne-au fost gazde bune şi nădăjduim să revenim anul viitor!

         „Hristos cel Sfânt te va cunoaşte/ Nu după numele ce-ţi spui/ Ci după ranele-ndurate/ Sub crucea ta şi Crucea Lui!” (Traian Dorz)


Slobozia, 03/ 04 mai  2013

Fotografii: Nicolai Nestor


Evenimentul în mass-media:


2 comentarii:

 1. Slava Domnului pentru toate.
  Hristos a inviat.

  RăspundețiȘtergere
 2. Adevărat a înviat!
  Slavă Lui! Şi mulţumiri dvs. pentru fotografiile minunate (cele mai puţin reuşite sunt "opera" mea).
  M-am bucurat să vă cunosc şi să admir icoanele pe care le-aţi realizat.

  RăspundețiȘtergere