Florentina Loredana Dalian

sâmbătă, 17 iunie 2023

Întâlnirile de la Viișoara 2023

8-10 iunie 2023

 


 

Poeți, prozatori, jurnaliști, muzicieni și chiar artiști plastici s-au adunat într-un loc a cărui frumusețe e propice literaturii, anume satul Bistrița, comuna Alexandrul cel Bun, județul Neamț, la invitația organizatorilor – Victor Munteanu și Ioan Ouatu – la festivalul desfășurat sub egida Fundațiilor Culturale „Georgeta și Mircea Cancicov” și „Aurora Ouatu”, în acest început de iunie, în care soarele a fost de partea artei.

Am purces la drum cu poeții/ UZPR-iști Florin Ciocea și Firiță Carp, cu o binevenită pauză la familia Carp în Grivița de Galați, unde slujitorii artei și nu numai sunt întotdeauna bineveniți și ospătați ca la carte.

Pe seară, ajungem la locul faptei, unde ne exprimăm bucuria revederii sau cunoștinței, apoi urcăm o pantă abruptă spre a ne încânta de panorama extraordinară care se înfățișează privirilor avide de frumos. Admirăm, de asemenea, primul liceu particular din România, deschis în 1990 de familia Ouatu.

Au urmat apoi două zile pline de literatură, bine asortate cu muzică de calitate, în interpretarea unor soliști de la Opera Română, dar și absolvenți ai Liceului de muzică. Activitățile s-au desfășurat în cadrul elegant al sălii festive de la pensiune și la biserica din sat, unde părintele Corneliu ne-a fost gazdă bună. Foarte aproape de această biserică, se află cunoscuta Mănăstire Bistrița, cu Icoana făcătoare de minuni a Sfintei Ana. Câțiva dintre noi au mers acolo pentru un scurt moment de rugăciune. Această mănăstire e nemurită în literatură de Mihail Sadoveanu în romanul „Baltagul”, în care personajul Victoria Lipan merge la mănăstire și se roagă la icoana Sfintei Ana, cerând ajutor.

Dezbaterile întîlnirii au avut ca teme principale soarta editurilor, azi, precum și creștinism versus globalism. Recitalurile de poezie au făcut deliciul manifestării. Au fost acordate premii și distincții.

Dintre participanți, amintim pe următorii: Olimpiu Nușfelean, Simona Modreanu, Lucian Strochi, Ștefan Mitroi, Emilian Marcu, părintele Corneliu Paiu, Nicolae Toma, Firiță Carp, Doru Ciucescu, Nicolae Silade, Ecaterina Petrescu Botoncea, Florin Ciocea, Tincuța Horonceanu Bernevic, Mihaela Aionesei, Daniel Luca, Armanda Filipine, Garofița Jianu, Daniel Mariș, Maria Bacău, Emil Mircea Neșiu.

A fost o întâlnire memorabilă, pentru care se cuvin felicitări organizatorilor și participanților.

Florentina Loredana DALIAN

Slobozia, 13 iunie 2023




 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu