Florentina Loredana Dalian

miercuri, 21 august 2019

„Câmpiile verticale” în Muzeul Satului



„Câmpiile verticale”, expoziția de pictură laică și religioasă a artistului plastic Valeriu Stoica, a poposit la Muzeul Satului „Dimitrie Gusti” din București, în seara de 20 august 2019. Participanții s-au bucurat de expoziția inspirată din izvoarele populare, din îmbinarea tradiției creștine cu cea cultă bisericească, ce a cuprins imagini iconografice bizantine, dar și edificii de cult a căror prezență fabuloasă o întâlnim în textele populare ce trimit la o mitologie creștină proprie spațiului românesc. Amintim, conform celor afirmate de pictor: Biserica Albă, bisericile rupestre, bisericile de brazi, iconostasurile portative, bisericile pe roți, construcția unor temple mitice, primordiale, bisericile scufundate, bisericile arse și bisericile dispărute. Prezentă a fost și ideea „omului profilat pe cer”.
Deschiderea a fost făcută de doamna Iulia Grumăzescu, din partea muzeului, urmând cuvântul profesionist al doamnei Doina Ișfănoni, critic de artă. Pentru ca imaginea câmpiei, verticale sau nu, să fie cât mai convingătoare, au recitat din creații proprii versuri la temă poeții: Daniela Micu, Daniela Șontică, Florin Ciocea și Florentina Loredana Dalian. Valeriu Stoica nu slăvește câmpia, unde-și are rădăcinile, doar prin intermediul picturii, ci și al poeziei. Actrița Doina Ghițescu ne-a convins, recitând două poezii din creația pictorului-poet, iar solista Ioana Marin a întregit tabloul artelor interpretând două melodii tradiționale.
Cuvântul de încheiere a aparținut pictorului, răspândind sensibilitate artistică și umană, modestie și bucuria creației. I-au fost aproape prieteni/ prietene pictori, scriitori, dar și alte categorii profesionale, toți oameni iubitori de artă și de frumos.
Mass-media a fost reprezentată de Radio „Trinitas”, postul de radio al Patriarhiei Române, care a transmis un reportaj al evenimentului.

Florentina Loredana Dalian
Slobozia, 21 august 2019
Fotografii: Mircea Popa









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu