Florentina Loredana Dalian

miercuri, 25 septembrie 2013

Maria Tănase - centenar



"Când te ascult cum le zici, Mărie, aş fi în stare să dăltuiesc pentru fiecare cântec de-al nostru o Pasăre Măiastră." Acestea sunt vorbele pe care i le-a adresat Constantin Brâncuşi artistei Maria Tănase de la a cărei naştere se împlinesc astăzi 100 de ani. Anii ei pământeşti au fost 50, dar urma pe care a lăsat-o încă dăinuie. 
Femeie frumoasă, personalitate fascinantă, artistă cu mult talent şi dăruire, om generos şi un adevărat ambasador cultural al României. 
Dumnezeu s-o odihnească!








2 comentarii:

  1. Acum câteva săptămâni, nu prea multe, a fost un documentar deosebit la RTV despre Maria Tănase. Am urmărit vreme de două ore, pe un fond muzical ce rar am să-l mai văd la tv, viaţa acestei mari femei a neamului românesc.
    O zi binecuvântată să fie la casa ta, Florentina!

    RăspundețiȘtergere
  2. Sărut mâna, Părinte, mulţumiri!
    Mi-ar fi plăcut să urmăresc documentarul respectiv. Am mai văzut câte ceva pe net, am citit si, într-adevăr, Maria Tănase este una dintre puţinele personalităţi care mă fascinează peste timp. O altă femeie româncă deosebită este (a fost) Olga Greceanu, pictoriţă (şi de biserici), scriitoare, predicatoare (cu binecuvântarea P.F. Iustinian Marina). De asemenea, pianista şi scriitoarea Cella Delavrancea (asta ca să amintesc numai personalităţile feminine), pe care am avut bucuria (am mai apucat) să o şi ascult o dată, când avea 102 ani. Iată femei care, mai ales în epoca în care au trăit, şi-au depăşit cu mult condiţia şi au dat lumii mari bucurii prin arta lor. Le consider adevărate modele care ar trebui să fie prezentate şi tinerilor (tinerelor) mai des.

    RăspundețiȘtergere