Florentina Loredana Dalian

sâmbătă, 22 august 2020

Ilincă Alexandru




Este un meșter popular din Vâlcea. La o tarabă din muzeul Astra Sibiu, vindea sarici, căciuli de oaie, chimire, opinci...
Când i-am cerut permisiunea să-l fotografiez, și-a dat jos masca, și-a îndreptat chimirul, cămașa, cumșa de pe cap și s-a așezat impozant lângă un pom, acolo unde-i frumos. Mi-a atras atenția să nu prind în fotografie și coșul de gunoi. Această exigență asupra imaginii mă duce cu gândul la faptul că la fel trebuie să fie și în munca sa.
Cineva din grup a cumpărat un chimir pe care l-a făcut cadou. Apoi ne-a lăsat, ba chiar ne-a îndemnat să ne fotografiem cu sarica și căciulile expuse, ne-a dat și „sceptrul” cu lupul dacic. Cum companionii mei nu mai terminau cu pozatul, i-am zis: „N-ați avut de lucru!” Răspunsul a venit cu zâmbetul pe buze și-un licăr șugubăț în privire: „Lăsați, sunt și ei copii!” (Copiii erau toți trecuți de 50 de ani)
Îmi place când în oameni se împletesc seriozitatea cu blândețea și copilăreala. Dacă or să-mi trebuiască vreodată opinci, am să-l caut, să iau de la el.

Florentina Loredana DALIAN
Slobozia, 22 august 2020




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu