Florentina Loredana Dalian

sâmbătă, 4 noiembrie 2017

Ziarul „Civic ABC” despre lansarea volumului „Domnișoara Nimeni” la Călărași


"Domnişoara Nimeni" -volum de versuri lansat cu sprijinul Bibliotecii Judeţene "Alexandru Odobescu" Călăraşi

Sursa: Ziarul Civic

 „Aşteptată cu interes şi căldură, "domnişoara" a surprins plăcut publicul cititor călărăşean

"Domnişoara Nimeni" -volum de versuri lansat cu sprijinul Bibliotecii Judeţene "Alexandru Odobescu" Călăraşi

Sub egida Consiliului Judeţean Călăraşi, Biblioteca Judeţeană "Alexandru Odobescu" Călăraşi, în colaborare cu Liceul "Danubius" Călăraşi, Centrul Şcolar şi Cultural de Jurnalism din cadrul acestui liceu a organizat un eveniment de lansare deosebit în data de 31.10.2017, al volumului de versuri "Domnişoara Nimeni", tipărit la Editura Eikon din Bucureşti, chiar în prezenţa autoarei, poeta Florentina Loredana Dalian.
Marinela Enciu, directorul Bibliotecii Judeţene "Alexandru Odobescu" Călăraşi, aflăm din sursele noastre a îmbrăţişat ideea lansării de carte cu multă deschidere, naturaleţe şi cădură, reuşind cu ajutorul doamnelor bibliotecare, dar mai ales cu ajutorul Laviniei Popescu, bibliotecar cu un deosebit simţ al frumosului, care a asigurat prezentarea cărţii, să asigure un cadru deosebit de cald şi plăcut pentru toţi cei prezenţi la lansare.
Au participat:
-directorul Bibliotecii Judeţene Marinela Enciu Marinela,
-profesorul dr. Sorin Danciu, directorul DJCCPC,
-actorul Ştefan Niţu,
-profesor Mihalea Slujtoru,
-profesor Oprica Vârdol,
-profesor Loredana Mira, director CESCUJUR,
-membri ai cenaclului literar ”Phoenix”,
-Florin Rădulescu -Muzeul Municipal Călăraşi,
-Constantin Mitulescu,
-bibliotecari, jurnalişti, elevi, profesori, colaboratori.
Poeta Florentina Loredana Dalian a reuşit prin versurile sale să inpire, să surprindă chiar şi cei mai pretenţioşi călărăşeni, respectiv pe profesorul Sorin Danciu, care a rămas plăcut surprins de harul poetei. Ca şi cititor, şansa de a te întâlni exact cu autorul, care să exprime exact senzaţia pe care vrea să o transmită este rarisimă. Poeta Florentina Loredana Dalian curprinde în acest volum un adevărat coş de senzaţii transpuse în versuri. Cum ar putea să definească un pictor versurile unei poezii? Fiecare din poeziile cuprinse în volumul "Domnişoara Nimeni" surprind plăcut iubitorii de versuri alese. Nu oricine poate surprinde esenţa şi adâncimea cuvântului, chiar dacă unii se străduiesc. Poeta Dalian abordează şi stilul Haiku, care îţi suceşte mintea cu doar câteva silabe. În primele două versuri, sintetice, induce o stare, iar în al treilea vers îţi obligă mintea să exploreze şi să înţeleagă concluzia din el.
Haiku este un gen de poezie japoneză cu formă fixă, alcătuită din 17 silabe repartizate pe 3 "versuri" formate din 5, 7, 5 silabe, respectiv.
,,Lemne trosnind" - haiku premiat în Japonia
Premiul al III-lea la Concursul Internaţional de Haiku "Kusamakura", the City of Kumamoto, Japonia 2015, obţinut de poeta Florentina Loredana Dalian.
Poeta participă în aceste zile la un concurs realizat de Ambasada Rusiei în România, pentru cel mai bun “eseu literar-diplomatic” referitor la un episod din istoria relaţiilor ruso-române.
Un moment deosebit al lansării de la Călăraşi a fost realizat cu sprijnul actorului Ştefan Niţu, care a recitat cu stilul caracteristic una din poeziille volumului "Domnişoara Nimeni" stârnind aprecierea tuturor celor prezenţi.
Sperăm ca şi elevii participanţi să fie atraşi în sălile de lectură ale Bibliotecii "Alexandru Odobescu", care a avut şi un motto al evenimentului: ,,De purtat în această toamnă". Am remarcat dedicaţia bibliotecarilor care cu forţe proprii asigură astfel de evenimente literare, precum şi multe alte acţiuni popularizate intens pe paginile de socializare, care aduc suportul atât de necesar pentru cartea scrisă, tipărită, tezaurul scris al umanităţii. Invităm iubitorii de lectură să exploreze şi blogul poetei Florentina Loredana Dalian.

Florentina Loredana Dalian ,,Dintre toate bucuriile pe care mi le conferă scrisul literaturii, poate cea mai intensă e aceea de a mă întâlni cu publicul cititor, cu acei oameni – puțini, câți mai sunt – pentru care poezia este un alt fel de hrană, un alt fel de medicament, un alt fel de frumusețe.
Una dintre cele mai emoționante astfel de întâlniri, a fost întâlnirea mea cu publicul călărășean, în cochetul spațiu amenajat ingenios de oameni cu dăruire pentru ceea ce fac, întâlnire petrecută într-un sfârșit de toamnă frumoasă. N-aș zice „Niciodată toamna nu fu mai frumoasă”, dar, parafrazând, n-aș greși să spun că „Niciodată toamna nu fu mai poetică”.
Mulțumesc tuturor celor care au venit cu drag, celor care mi-au citit poezia și i-au aflat sensurile, celor care au ascultat-o cu emoție și, nu în ultimul rând, celor care au făcut posibilă această întâlnire magică! ” ”

Radu Emanuel

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu