Florentina Loredana Dalian

luni, 8 mai 2017

Omagiu artistului Ion Ghelu Destelnica

Jurnal de risipită (53)

Maltezi/ Stelnica, 06 mai 2017
 



Personalitatea artistului ialomițean Ion Ghelu Destelnica a fost omagiată la 95 de ani de la naștere de către biblioteca ce îi poartă numele, sâmbătă, 06 mai 2017, în cadrul unui program cultural divers care a adunat mulțime de artiști, în satul natal al celui omagiat, în prezența unuia dintre fiii săi, actorul Radu Bogdan Ghelu, directorul Fundației „Ion Ghelu Destelnica”.

          Sufletul acestui eveniment de înaltă ținută a fost doamna bibliotecar din comună, Ionelia Șerban, susținută atât de doamna director a Bibliotecii Județene „Ștefan Bănulescu” Ialomița, Elena Balog, cât și de autoritățile locale, reprezentate de doamna primar Fănica Decu și domnul fost primar Costel Brateș, precum și județene, al căror reprezentant la eveniment a fost domnul vicepreședinte al Consiliului Județean Ialomița, Cătălin Grigore. Ceea ce impresionează la Stelnica este tocmai această frumoasă colaborare între instituții (de fapt, între oamenii care le conduc), suportul reciproc în numele culturii, educației și tradițiilor.

          Ziua a debutat cu alocuțiunile susținute de autorități, de Radu Bogdan Ghelu care a adresat un cald cuvânt de mulțumire, programul fiind moderat de doamna Ionelia Șerban. A urmat un moment artistic prezentat de copii, elevi ai comunei, care au interpretat cu talent și dăruire scenete din opera dramaturgului (actor, regizor și profesor de teatru) Ion Ghelu Destelnica. Un moment inedit a fost susținut de tânăra Alana McKenzie, venită din America la studii în România, care a citit în limba română din opera maestrului Destelnica și a cântat în limba sa maternă.           

          Trecerea către momentul lansărilor de carte au realizat-o Mădălina Mantu care a cântat jazz și Mihăiță Macoveanu, cu poezie patriotică din creație proprie.

          A urmat seria lansărilor de carte:
- „Miss Univers” – autor: Florentina Loredana DALIAN
- „Containerul cu umor” – autori: CLUBUL UMORIŞTILOR CONSTĂNŢENI
- „10 Coroane” – autor: Ilie COMĂNIŢA
- „A - E - IOUA”- autor: Constantin GORNEA
- „Dincolo” – proză scurtă – autor: Florin CIOCEA
- „Mic tratat de filozofie despre îngeri, tractorişti şi femei nebune” - autor: Florin CIOCEA
- „Viscol fierbinte„ – autor: Mircea DUMITRESCU
Publicul s-a putut delecta și cu expoziţia de pictură a Doiniţei Gornea și cea de grafică umoristică – autor Radu Munteanu.

          Un moment special l-a constituit prezența în număr surprinzător de mare a membrilor Clubului Umoriștilor Constănțeni (CUC) „Prăvălia cu umor” care, conform declarației președintelui executiv Dan Viorel Norea, își mai iau, din când în când, zborul stoluri, stoluri spre alte meleaguri decât cele dobrogene. CUCii poposiți la Stelnica, în majoritate epigramiști, dar și prozatori, au fost: Ananie Gagniuc, președinte onorific al CUC, Dan Norea, președinte executiv, Petru Brumă, Ion Tița-Călin, Ionuț-Daniel Țucă, Traian Brătianu (descendent al Brătienilor, nu e coincidență de nume), Aurel Lăzăroiu, președinte al Cenaclului „Mihail Sadoveanu” din Constanța, caricaturistul Năstase Leonte (care a muncit tot timpul, realizând portretele-caricauri ale unor personalități prezente), Claudia Croitoru, Ana Ruse, Ion Ruse, Aron Petru, Liliana Stoica, aceștia toți din Constanța, dar și CUCii ialomițeni: Florentina Loredana Dalian (membru fondator), Constantin Gornea și Radu Munteanu. Momentul umoristic pe care l-au susținut a fost foarte apreciat de spectatorii prezenți în număr mare și au promis, la invitația doamnei bibliotecar, că vor reveni cu drag la Stelnica.
          La sugestia doamnei Șerban, doamna Fănica Decu și domnul Costel Brateș au promis că vor sponsoriza publicarea unui manuscris al scriitorului Destelnica aflat în posesia fiului său și intitulat „Gorila cu mănuși”, iar redactorul șef Gheorghe Dobre a afirmat că se va simți onorat dacă volumul va apărea la editura „Helis”. A propos de „Helis”, trebuie să recunoaștem că onor CUCii ne-au cam bătut la număr, din partea Helis-ului fiind prezenți doar: Gheorghe Dobre, Florin Ciocea, Ilie Comănița, Nicolae Teoharie și subsemnata. Mă rog, eu am jucat la două echipe, nu se pune. 
 
         







  


După încheierea momentului oficial, a urmat agapa frățească după care a urmat o alta, în cerc mai restrâns, la nemaipomenita noastră gazdă Florin Ciocea; așadar, de la bibliotecă la stână, dar fără a uita de menirea noastră artistică: astfel, după ce ne-am potolit instinctele primare (să nu vă gândiți la măscări, zic de foame!), ne-am amintit ce-i cu noi și am continuat programul artistic, care cu epigrame, care cu poezie sau proză. Toate acestea sub lumina unui soare generos, în mijlocul naturii, acompaniați de păsările cântătoare și rațele măcăitoare, până spre lumina blândă a asfințitului. Ceea ce nu se poate povesti, ci numai trăi!
          Felicitări vinovaților! 











Florentina Loredana Dalian

Slobozia, 08 mai 2017

Mai jos, o sinteză video a evenimentului, realizată de doamna Adriana Stoica (Bărăgan TV) - preluare de pe youtube
 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu