Florentina Loredana Dalian

vineri, 13 iunie 2014

Întâlnire cu elevi ai Liceului Pedagogic şi lansare concurs traducere


Înainte de vacanţă, să nu mă uite, m-am întâlnit cu elevi filologi ai Liceului Pedagogic "Matei Basarab", din clasele a X-a şi a XI-a. De ce trebuie să citim, ne place sau nu, arta - hrană pentru suflet, literatura ca terapie - au fost câteva din temele abordate în mare viteză la întâlnirea noastră din 13 iunie 2014. Destul de mulţi s-au declarat pasionaţi de lectură; eu am convingerea că sunt şi mai mulţi, dar n-au spus-o, unora neplăcându-le să stea cu mâna pe sus. Unii dintre ei chiar au pasiunea scrisului. Mulţi mi-au spus că le place limba engleză (ştiam eu de ce i-am întrebat!). De fiecare dată când mă întâlnesc cu elevii îmi propun să vorbesc mai puţin şi să ascult mai mult. De fiecare dată îmi reuşeşte exact pe dos. Ca şi astăzi. Totuşi, printre pauzele mele de tuşit sau şters nasul, domnii şi domnişoarele mi-au adresat întrebări interesante, cărora mi-a făcut plăcere să le răspund. 
Dacă vreodată, după ce am scris un text, recitindu-l mai târziu, s-a întâmplat să-mi doresc să schimb ceva. Da, dar nu prea des. Am dat exemplul cu textul "Bunica" al cărui final, acum, l-aş scrie altfel. O singură frază schimbată răstoarnă tot înţelesul. 
Dacă m-am descurajat atunci când vreo editură mi-a refuzat manuscrisul. Sanchi! Nu mă descurajez eu cu una cu două şi i-am sfătuit şi pe ei să facă la fel. 
Dacă îmi aleg personajele din realitate. Aici discuţia este mai amplă, n-o reiau; de altfel, am mai declarat prin interviuri. 
Dacă mă inspiră vreun scriitor. Care? Şi altele. Un dialog frumos, mie mi-a plăcut, nu ştiu lor... Le-am oferit câteva cărţi, apoi le-am trimis reviste prin doamna Tărăcilă (cea care a lansat invitaţia şi a moderat întâlnirea) şi, aşa cum am procedat şi cu colegii lor de la Colegiu, le-am lansat o provocare pentru vacanţă. Întâlniri scurte cu profesoarele Simona Turcu, Adriana Matache (engleză), Theodora Vild (religie), apoi... la revedere.
Mai jos, regulamentul concursului lansat astăzi: 


-          Concurs de traducere literară –

Concursul se adresează elevilor (clasele IX – XII) care figurează înscrişi la data lansării concursului (iunie 2014)  la Liceul Pedagogic „Matei Basarab” din Slobozia, judeţul Ialomiţa. Nu există alte restricţii. Chiar dacă elevii claselor a XII-a nu vor mai fi înscrişi la Liceu la data terminării concursului, aceştia au dreptul de a participa.
Concursul constă în traducerea din limba română în limba engleză a unor texte la alegerea concurentului, din creaţia Florentinei Loredana Dalian. Concurenţii vor alege unul sau mai multe texte ale autoarei (poezie şi/sau proză, în total minim 2, maxim 5 pagini A4) de pe blogul acesteia: www.florentinadalian.blogspot.ro, sau îl vor solicita direct autoarei la adresa de e-mail: loredana_florentina@yahoo.com.
Se va trimite, la adresa de e-mail de mai sus, traducerea în format doc, având scris înainte textul în limba română, urmat de traducerea în engleză. La sfârşitul documentului, concurenţii îşi vor scrie numele şi prenumele, câteva date despre ei (dacă doresc), clasa la care învaţă (clasa la momentul lansării concursului) şi adresa de e-mail la care pot fi contactaţi.
Termenul limită de trimitere a textelor: 31 iulie 2014, ora 24:00.
Documentul va fi scris cu Times New Roman, 14.
Rezultatul concursului va fi făcut public până la data de 01 septembrie 2014, ora 24:00 şi va fi afişat pe blogul www.florentinadalian.blogspot.ro.
Juriul va avea în componenţă doi membri:
Florin Dănilă – Student al Universităţii Bucureşti, Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine, secţia Filologie, Engleză-Germană (engleză avansaţi); posesor Cambridge CAE
Florentina Loredana Dalian – scriitor; Cambridge FCE
Se vor acorda următoarele premii:
Premiul I – 120 lei, Premiul II – 80 lei, Premiul III – 50 lei, Menţiune – cărţi
Toţi participanţii vor primi diplome.  
Premiile vor fi oferite de domnul Florin Dănilă şi doamnele: Maria Iordache, Ana Papacu, Georgica Ezeanu şi Florentina Dalian şi se vor acorda până cel târziu la data de 01 octombrie 2014, cel mai probabil la începutul anului şcolar 2014 - 2015.  

Organizator:  Florentina Loredana Dalian, în colaborare cu persoanele mai sus menţionate


Slobozia, 13 iunie 2014          

Urăm succes concurenţilor şi, pentru uşurinţa navigării în blog, în vederea alegerii textelor, îi sfătuiesc să acceseze etichetele "proză" şi "poezie" din lateral dreapta. 
Mulţumesc doamnelor care au acceptat să contribuie la premii şi lui Florin pentru ajutorul preţios, chiar dacă m-a bombănit că nu trebuia să-i trec şi numele. Că el voia numai să mă ajute, nu să ştie tot... sa(i)tul. :)
De altfel, bombăneli am mai primit de la o doamnă, nu spun care, ca să nu-mi atrag alte bombăneli. Colaboratorii i-am nominalizat nu spre gloria lor (că gloria, atât cât este,  o aşteptăm şi o primim de la Dumnezeu, nu de la oameni), ci pentru că, altfel, ar fi însemnat să îmi arog meritele altora. Ceea ce nu voi face. Never!












Mulţumesc doamnei Tărăcilă şi elevilor pentru dialog, precum şi doamnişoarei care a făcut fotografiile (din păcate, am uitat să o întreb cum se numeşte). 
Aştept textele. Curaj! Nu are nimeni pretenţii de premiul Nobel, aşa că... încercaţi! 


ACTUALIZARE: REZULTATELE CONCURSULUI AICI

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu