Florentina Loredana Dalian

marți, 5 martie 2013

PIROPOPIRCĂLIŢA DESTABILIZATOARE (II)

Investigaţii paralele care s-au încrucişat rău de tot şi care vor da, totuşi, o anchetă ce va ajunge sigur în manualele de specialităţi


Din totalul luărilor de poziţie referitoare la piropopircalitseus maltensis (şi au fost surprinzător de multe) pe care le-am contabilizat în, deocamdată, mica redacţie a Oii literare, o singură concluzie se regăseşte la absolut toţi reclamanţii: „Sunteţi nebuni!” În rest, nu sunt două păreri identice în răspunsurile primite. După regula că dacă nouă nebuni (care n-or să recunoască niciodată) îi spun celui de-al zecelea că e sisi, chiar dacă el ştie că nu e, acesta trebuie să se supună majorităţii (cam asta fiind esenţa democraţiei), ajungând, într-un târziu, chiar să creadă că este şi să se comporte ca atare. Noi credem că nu suntem nebuni, nebuni fiind doar cei care ne citesc. Aşa le trebuie, dacă n-au fost cuminţi în copilărie, plătesc acum.
Pentru edificare vom enumera câteva luări de poziţie, semnificative pentru starea de spirit existentă în zonă.
Domnul Georgică M. ne scrie următoarea epistolă:
„Multstimată Redacţie,
În viaţa mea n-am avut curajul să compun şi să şi trimit o scrisoare către o redacţie oarecare, darămite uneia aşa de serioase ca a dumneavoastră. Cu toate acestea, ce-am văzut în ultima vreme m-a speriat în aşa măsură încât m-am hotărât să vă scriu, să rup tăcerea, s-o fac bucăţele şi s-o arăt opiniei publice, care are datoria să nu tacă dacă vrem ca ţărişoara noastră să nu mai fie considerată proasta satului, cum am auzit eu la televiziune că ne consideră unii.
Mă cheamă (când mă strigă) Georgică M., sunt din satul Maltezi, comuna Stelnica, judeţul Ialomiţa şi locuiesc la marnea localităţii (pe care am enumerat-o mai sus) dinspre târla pârâtului Ciocea Florin, deci văd aproape tot ce se întâmplă pe acolo (noaptea e mai greu, că trebuie să mă apropii mai mult şi mă mănâncă haita de javre pe care acest Ciocea Florin o cocoloşeşte la pieptul său, cum bine zicea doamna Loredana despre şerpi în numărul trecut).
Văzând eu aproape tot de ani buni, om fiind, nu pot să nu mă sperii de  anomaliile temporale care au apărut la stână în ultima vreme: nori care staţionează prea mult deasupra saivanelor, după care dispar în ele ca duhul întors în lampa lui Aladin; oameni dubioşi, cu mutre de complotişti prost plătiţi, care vin sâmbăta, cam o dată pe lună, pe la ora 11 şi pleacă noaptea târziu; fumul care iese iarna pe coşul de la pavilion, când eu ştiu că n-a făcut nimeni focul pe acolo; oi deviante, care s-au apucat de literatură luând pâinea de la gura adevăraţilor scriitori. Şi, peste toate, acest pui de piropopircăliţă, pe care aţi încercat să-l descrieţi dar nu prea aţi reuşit, dovadă că ori e foarte periculos, ori n-aţi ştiut Dumneavoastră de unde să-l agăţaţi. Cred că el mi-a transmis şi mie acea stare de nelinişte, care-mi creează un mare disconfort fizic şi psihic. Şi care m-a făcut să vă scriu, ceea ce e de neconceput, eu fiind analfabet din tată-n fiu.
Deşi n-am văzut puiul, sunt convins că el e responsabil de ce se-ntâmplă acum în zonă. Cred că el mi-a dictat şi această scrisoare.
Pe care v-o trimit cu cele mai mari speranţe.
Sper ca informaţiile pe care vi le-am furnizat dezinteresat să vă ajute să prindeţi şi să anihilaţi această scârbă de piropopircăliţă care ne-a întors vieţile pe dos ca pe nişte şosete.
Vă stimez şi vă citesc cu mare atenţie distributivă,
Georgică M. (04.03.2013, ora 13,00)
(Dobre)

Stimate domnule Georgică- leafă- mică,
Sau nu? Cred că mai degrabă nu, având în vedere că retribuţia, în zilele noastre, este, de multe ori, invers proporţională cu gradul de alfabetizare şi culturalizare, la care domnia voastră sunteţi carenţat, aşa cum bine v-aţi autodemascat, cu o sinceritate dezarmantă (chiar şi Berthei i-ar pica din mână cazmaua) – analfabet din tată-n fiu. Păi e puţin lucru, domnule Georgică? Iată cum, în căutarea unei piropopircăliţe nenorocite, se dezvăluie omenirii adevăruri ştiinţifice indestructibile – cred că trebuie să daţi fuga la OSIM, să patentaţi această descoperire de proporţii, anume că analfabetismul se transmite genetic. Noi ştiam că doar prostia e transmisibilă genetic, dar cine-i perfect? Avem convingerea că informaţiile dumneavoastră preţioase şi incomensurabil de inestimabile ne vor conduce pe urma odioasei care înfulecă aproximativ constant din liniştea noastră. Cât despre dubioşii „cu mutre de complotişti prost plătiţi(ha! Ce le-aţi zis-o!), care se-arată pe la stâna malteziană cu exactitate de ceas elveţian sau tren japonez (pe înţelesul Dvs., aceştia vin mai regulat decât ciclul, fix o dată pe lună, fix la ora 11, şi pleacă fix la ore târzii), aflaţi că nu are de ce să vă fie frică de ei. Chiar aşa, cu mutrele lor capsate şi cu aere de incontestabilă superioritate, aflaţi că sunt mai inofensivi decât piropopircăliţa care latră, dar nu muşcă. Pardon! Cred că am încurcat planurile. Dar ce mai contează? Acolo, la stână, toate speciile trăiesc în pace şi armonie deplină, şi numai din când în când starea de amorţeală perfectă mai e perturbată de câte-un eveniment, cum ar fi: explodarea mămăligii sau a roţilor de cauciuc băgate în sobă de iresponsabilul şi mai sus numitul Ciocea. Ziceţi că oile, dubios de deviate,  s-au apucat de scris, luând pâinea de la gura scriitorilor? Oh! Sunteţi într-o gravidă eroare! Care pâine, domnule Georgică? Ori nu ştiţi că scriitorul n-are pâine? (Cel mult mămăligă, şi aia furnizată în contra-partidă de câte-un mare cioban).
 În concluzie (sau în confluzie, cum preferaţi), astă bucurie, şi la voi să fie! Cum care bucurie? Pâinea, domnule! Pâinea scriitorului, utopia secolului, cum s-ar zice. Dacă ţara ar sta în nădejdea pâinii mâncate de scriitori, atunci producţia de grâu a patriei ar da – realmente – faliment. Sau am exporta la capul gol.  Apoi, scriitorii au gusturi mai rafinate, stimate maltezian din marnea satului! Păi ce credeaţi? Lor, fiinţe ce trăiesc într-un plan superior, aproape le-a dispărut plăcerea de a mânca, exceptând-o pe aceea de a se mânca între ei -  fel gastronomic ce nu satisface doar papilele gustative ci şi orgoliile lor tembele şi deplasate.
Pentru combaterea stării de nelinişte şi a disconfortului pe care-l resimţiţi, care s-au abătut asupra domniei voastre analfabete cu forţa Uraganului Katrina, vă sfătuim să lăsaţi pana jos. Nu pana de la pălărie, domnule, ci aia cu care scrieţi! Cu siguranţă de-acolo vi se trage angoasa, că, nefiind obişnuit, e ca şi cum s-au încrucişat aiurea cromozomii în arborele Dvs. ginecologic, ceea ce nu vă dorim. Mulţumindu-vă din străfundurile miocardului şi contând în continuare pe dezvăluirile dumneavoastră senzaţionale demne de un post de televiziune proaspăt decedat şi sucombat totodată, rămânem ai Dvs. truditori pe ogorul Oii literare care se semnează şi pentru care contrasemnează,
Cu nestăpânită şi indestructibilă stimă,
Loricuţa S. (04.03.2013, 15 h)
(Nu, S nu vine de la sexy, nu, nici de la SIDA, reveniţi-vă, domnule! Ce-aveţi? S vine – cum altfel? – de la Secretară. Iar secretară vine de la secret. Aşadar, Loricuţa Secreta(ra) de Redacţie).
(Loredana)

Loricuţa secretara a reuşit să ne pună pe fugă informatorul. Nu ştim ce cuvânt din scrisoarea lui Georgică a declanşat episodul de furie cu care l-a spulberat pe colaborator. Oricum, mi-am atins scopul, chiar asta urmăream, să-l uşuie pe Georgică M., care părea cam suspect, un infiltrat care dorea să ne ducă pe arătură, căci secretara de redacţie trebuie să mai facă şi lucruri de-astea, adică să şteargă pistolul de amprente şi să-l pună în mâna proaspătului dispărut, transformând o crimă cu premeditare într-o banală sinucidere; să ia la trei păzeşte colaboratorii talentaţi care fac greşeala să treacă pragul redacţiei, uneori reuşind să-i convingă chiar să se lase de scris. Cam ăsta ar fi rolul unei secretare care se respectă. Şi pe care Loricuţa l-a jucat la perfecţie. După acest episod, mi-e deja teamă să nu o fure concurenţa şi să rămânem fără jăndar şi să ajungă să-şi ţină filipicele ca la uşa redacţiei în altă parte şi pe bani infinit mai mulţi.
Dar să trecem la a doua scrisoare care, surprinzător sau nu, vine tocmai de la cine nu ne aşteptam, adică de la Marinică, scrisă probabil înainte de a ajunge la grădina zootehnică de la Budareşti, că acolo i-au interzis categoric să mai comunice cu exteriorul.
„Băi tâmpiţilor, că nu meritaţi să vă zic stimată redacţie,
Cine dreac v-a permis să mă băgaţi pe mine în istoria voastră de doi bani? Mi-aţi cerut mie permisiunea? Sau impresarului meu? Şi ce dacă mă am bine cu piropopircăliţa, ce, e treaba voastră pe cine simpatizez eu sau nu?
Maidanezi nenorociţi, în viaţa vieţilor voastre n-o să obţineţi de la mine descrierea frumoasei piropopircăliţe! Că asta urmăriţi, mi-am dat eu seama rapid, că măgarii nu e aşa proşti cum aţi crede, voi sunteţi proşti făcuţi grămadă şi habar nu aveţi. România e şi a mea, nu doar a voastră! Dacă stau bine să mă gândesc, e mult mai mult a mea decât a voastră. Uitaţi-vă-mprejur şi-o să vă convingeţi.
Încă o dată, boilor, vă spun că nu o să aflaţi nimic de la mine, chiar dacă o să mă trimiteţi exponat la Budareşti.
JAVRELOR!
Semnat
Marinică”
(Dobre)

Urecheate Marinică,
Noi n-am insinuat nimic pe seama relaţiei de strânsă simpatie dintre Copităşenia Voastră şi numita piropopircăliţă, dar, dacă Dvs. ziceţi, noi ce putem face decât să vă credem? La fel cum vă credem că România e mai mult a dumneavoastră. E plină ţara noastră de măgari şi pupeze, nu e nevoie să ne uităm împrejur, cum ne sfătuiţi, e suficient să ne zgâim la televizor. Cât despre boi şi javre, cu asta nu suntem de acord. Poate, acolo, la Budareşti, vă veţi mai eleva şi dumneavoastră discursul, că până şi domnişoara EVA ştie să  foloseşte „este” în loc de „sunt”. Ce mai tura-vura, nu ne mai pierdem timpul cu o copitată (la Dvs. mă refeream), când avem atâtea scrisori de citit şi atâtea răspunsuri de dat.
Nu vă zic la revedere!
Cu neostoită indignare,
Loricuţa S.

Iată, dragi cititori, scrisoarea pe care am primit-o de la domnul Isprăvescu Z, din comuna Urlătoarele (nu ştim la cine sau la ce):
„Eronată redacţie, stigmate redactor şef,
Cum vă spusei, fără dinadins şi cu totul din nimereală, am dat şi eu peste foaia asta de-i zice „Mioara literară”, că-mi adusese fi-miu de la oraş nişte zeare de le pui coloşa, la acaretu din fundu’ curţii de-i mai zice şi veceu – scuzaţi! – da’ când am văzut ce foaie îngălbenită are, am zis că o fi fost deja folosită, aşa că m-am lăsat păgubaş în chestiunea ceea, şi m-am apucat s-o răsfoesc. Văz că vă daţi de ceasu’ morţii să daţi de urma la o piro…aia…cum îi zice, da’ nu’ş de ce oţi fi alergând una singură, că eu, din cât mă duce mintea, aş elucida că sunt mai multe. După cât de bine o descrieţi, o asemui cu-n fel de grauri care mănâncă cireşele la oameni din pom, doar că vouă vă mănâncă ficaţii şi vă ciuguleşte inspiraţia (ce-o fi aia?). Păi de ce nu spuneţi, bre, aşa? Că numai eu am împuşcat astă-vară vreo douăzeci, cu tot cu năravu’ lor spurcat şi, dacă aţi fi plătit bine, poate c-o împuşcam şi pe-a voastră. E, ce ziceţi?
Altfel, dacă tot mi-am stricat tocu’ pe de-alde voi, să vă spui şi ce-am înţeles eu din foaia voastră cu care n-am putut nici să mă şterg la vorba-ceea. Am înţeles că sunteţi o şleahtă de inşi care n-au ce face şi, fiindcă vă plictisiţi, vă cătaţi de lucru alergând bestii care nu există. Da’ veniţi, taică,-ncoace, că vă dau io sape şi coase şi lopeţi, de nu vă mai plictisiţi nici voi nici neamu’ vostru! Că treaba – pentru cine se ţine de ea – nu se termină niciodată. Aşa că nu mă-nteresează revista voastră sau ce-o fi;  dacă vreau să mă cultivez, mai bine mă uit şi eu la televizor, abia mai văd cine cu cine şi-n ce fel, ce mai zice Războianca, câte perechi de gumari şi-a mai luat vreo ţâţoasă de la Paris, sau de câte ori s-a mai împreunat şi despreunat cu acte-n regulă Bahmiluţa cu Prigonitu’ ei. Că voi nu-mi spuneţi d-astea şi eu mă plictisesc, gata să mă ia somnul în „bebleoteca” din fundu’ curţii, tot citind la prostiile voastre.
Să trăiţi bine şi cu cine vă place!
Isprăvescu Z.
(Loredana)

Ce chestie! Măi, nea Isprăvescule, de ce nu rămâi matale acolo unde ţi-e locul, adică în fundul curţii? Ia şi televizorul cu tine. Şi opreşte-te din împuşcat fiinţe nevinovate, că graurii matale n-au nici în clin, nici în mânecă (adică n-au de-a face) cu ce urmărim noi. Noi am pus capcane (sute) sofisticate pe domeniul lui Florin şi aşteptăm. Între timp, am cerut părerile cititorilor, poate aflăm şi noi, de la ei, cum arată piropopircăliţa, să nu găsim în capcane şoareci sau stăncuţe şi să credem că am dat lovitura, cum ai făcut mata cu amărâţii de grauri. Cât priveşte invitaţia la sape şi cazmale, să ştii că noi de multă vreme săpăm, îngropăm şi astupăm tot ce nu ne place. Aşa că fii atent să nu te întâlneşti cu noi, că nu se ştie cum se va termina.
În numărul viitor (sau următor) vom încerca să sistematizăm informaţiile primite, să le filtrăm şi să dăm, în sfârşit, portretul robot al lighioanei care a stârnit atâtea pasiuni. Nu rataţi numărul din aprilie! În el veţi găsi ce n-o să găsiţi nicăieri în lumea asta mare.
(Dobre)

Gheorghe Dobre & Florentina Loredana Dalian
Slobozia, 04-05 martie 2013

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu