Florentina Loredana Dalian

duminică, 1 august 2021

Despre cultură, la Urziceni

 


          Cultura ca un sistem de valori la care fiecare dintre noi contribuie zi de zi - aceasta a fost tema principală în jurul căreia s-a purtat discuția susținută de scriitorul Marius Stan (doctor în chimie, fizician, profesor universitar, dar și actor, în Statele Unite ale Americii, originar din Urziceni), la inițiativa lui și a directorului Casei de Cultură din Urziceni, Nicolae Petrache. Discursul lui Marius i-a antrenat în discuție și pe cei prezenți, în ciuda caniculei care începuse să-și facă simțită prezența încă de la orele dimineții.

Cum definim cultura? S-a plecat de la câteva definiții pe care le extrăsese Marius Stan, începând cu cea din DEX și continuând cu altele, interesante, care sugerau asocierea dintre cultură și libertate. S-a accentuat ideea „toleranței” în cultură, în sensul de a încerca să pricepem și alte culturi, de a ieși din „bula” care ne cuprinde, de gândire „out of the box”. Marius a explicat puțin despre curiozitatea sa legată de jocurile pe calculator, cele mai bune dintre ele fiind adevărate opere de artă, cu scenarii la fel de bune sau chiar mai bune decât unele filme de artă, cu imagini asemenea, având, în plus avantajul de a se putea interveni în scenariu, fapt ce nu se petrece în cinematografie. De aceea, susține el, nu-i exclus ca, peste un timp, acestea să facă parte din noțiunea de cultură, în sens mai larg.

Un subiect care a stârnit oarecum controverse a fost legat de întrebarea: „Sunt manelele parte din cultură?”. Părerile au fost împărțite și când a venit vorba de efectele pe care le-a avut pandemia Covid-19 asupra culturii și a vieții, în general. Concluzia a fost că au existat unele efecte pozitive, altele negative, dar că, până la urmă, rasa umană nu se află în pericol din punct de vedere al culturii și va găsi întotdeauna modalități de adaptare la situațiile cu care se confruntă.

Una dintre întrebările ridicate de organizatori a fost și aceasta: De ce nu are Urziceni un cinematograf? E necesar unul? Da, este necesar, întrucât plăcerea de a vedea un film la cinematograf este mai mare, atât prin calitatea imaginii, cât și prin atmosfera (dacă e una civilizată) acelei „lumi” care te captivează. Evident, nu este de neglijat nici avantajul de a vedea un film acasă. Dar lectura: cum decurge, din punct de vedere al suportului de pe care se citește, electronic sau clasic, tipărit pe hârtie?

La întrebarea: „Ce-ați mai citit, ce-ați mai scris, ce-ați mai văzut, ce v-ați mai jucat?” cei prezenți au răspuns într-un alt cadru, mai frumos, natural și idilic, la Cherhanaua Nemți, din apropierea Urziceniului, pe malul unei ape, pe luciul căreia lunecau grațioase niște rațe, fără să le pese de cultură.

A fost o întâlnire benefică pentru toți cei prezenți, o temă tratată cu seriozitate dar și cu relaxare și, totodată un bun prilej de a se întâlni prietenii între ei și de a se bucura unii de alții.

La întoarcere, în drumul spre Slobozia, împreună cu companionii mei, am vizitat-o pe mama, la Munteni-Buzău, bucurându-ne, o dată în plus, de binefacerile cadrului natural din grădina ei și a câinelui Calu.

La întâlnirea de la Urziceni, printre cei prezenți, s-au aflat, din Urziceni: Marius Stan, Nicolae Petrache, Titi Damian, Grigore Spermezan, Lili Balcan, Alexandru Bulandra, Florian Abel, doamna Aurelia; din București: Petrică Cristea; din Slobozia: Gheorghe Dobre, Nicolae Tache și subsemnata, din Colelia - domnul Ciutacu, dar și alți iubitori de cultură, întrucât, la Urziceni, actul de cultură e mereu prezent și are o tradiție îndelungată. Un aspect esențial pe care l-a punctat doctorul Marius Stan a fost acela că nu numai creatorii de cultură o creează, ci și „consumatorii” acesteia contribuie la propășirea ei, ori de câte ori cumpără sau citesc o carte, vizionează un film sau un spectacol, admiră o pictură sau se bucură de frumusețea muzicii. I-aș adăuga aici și pe aceia, puțini, care contribuie financiar la susținerea actului cultural. Felicitări tuturor și mulțumiri organizatorilor pentru o zi bogată spiritual și nu numai!

 

Florentina Loredana DALIAN

Slobozia, 31 iulie 2021

Fotografii: Nicolae Tache

 










2 comentarii: