Florentina Loredana Dalian

vineri, 30 octombrie 2020

Literatura, o regină la Dunăre

 



Nu-i prima dată când merg la Biblioteca Județeană „Alexandru Odobescu” din Călărași, dar e prima oară când m-am aflat la un eveniment cultural în noul sediu, foarte aproape de Brațul Borcea, nou însemnând construit de la zero, o clădire multifuncțională, cu toate dotările necesare, cu un design absolut superb, pe care inginerul constructor a realizat-o așa cum au vrut doamnele bibliotecare, după cum mărturisea managerul bibliotecii, doamna Marinela Enciu.
Azi, 30 octombrie 2020, a fost ziua bibliotecii și, totodată, sărbătoarea împlinirii unui an de la inaugurare. Dar ori de câte ori am fost, fie și în sediile vechi, improvizate, am simțit cum cartea este onorată la maximum prin sufletul depus de echipa destoinică din care mai amintesc pe devotatele Lavinia Popescu și Simona Calciu. Iată, așadar, și explicația titlului: la Călărași, literatura este tratată ca o regină. Totul este civilizat, cu gust, elegant și pus în slujba cărții în special, și al culturii, în general, așa cum trebuie să fie într-o insituție culturală. Și nu doar atât: respectul față de carte și scriitor este dovedit și cu ocazia concursului de proză care poartă numele patronului spiritual al bibliotecii, unde premiile sunt substanțiale, iar nu simbolice, cum, din păcate, se întâmplă de obicei.
Astăzi, au fost premiați câștigătorii concursului, printre care cu onoare m-am aflat (locul I), alături de doamna Liliana Toma din Brăila (locul al II-lea) și tânărul Andrei Gabriel Cârlan, tot din Brăila. Au fost, de asemenea, oferite cărți și diplome de onoare colaboratorilor bibliotecii, cititorilor și voluntarilor aflați în număr mare, a fost prezentat un film despre biblioteca din Călărași și a fost vernisată o expoziție interesantă de artă (tablouri realizate din fir de cupru suflat cu aur) a domnului Ilie Șerb. Nu în ultimul rând, gazdele și-au răsfățat invitații cu bunătăți, între care și un tort imens cu fotografia noului sediu.
La intrare, se afla caravana „Humanitas” de unde se puteau achiziționa cărți la preț promoțional. Mi-am luat „Zuleiha deschide ochii” de Guzel Iahina, o carte despre care am tot citit recenzii laudative și pe care abia aștept s-o citesc.
Presa a fost bine reprezentată de reporteri și ziariști, printre care o cunoștință mai veche, doamna Georgiana Șerban, dar și domnul Radu Emanuel, acesta în fuga calului, că doar jurnaliștilor nu le stau niciodată picioarele. Poate le-or sta măcar pețitorii, cum e vorba.
Felicitări tuturor truditorilor la eveniment și celor care l-au mediatizat!
Ca un simbol al păcii și bucuriei, un porumbel picotea obosit dincolo de geamul pavilionului solar, o încăpere deosebit de primitoare, unde s-au schimbat impresii și s-a cântat „Mulți ani trăiască”. Mulți ani trăiască!

 

Florentina Loredana DALIAN                                    

Slobozia, 30 octombrie 2020

 


 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu