Florentina Loredana Dalian

sâmbătă, 23 martie 2024

Impostoarea

 

 (ÃŽn revista „Vatra Veche” - martie 2024)

 


Mă simÈ›eam atât de nelalocul meu, înÈ™elam încrederea bietei femei care-È™i vărsase ofurile în poala mea È™i eu, nemernica, nici măcar nu eram capabilă s-o opresc. O singură dată mă mai complăcusem în a mă lasa confundată cu cine nu eram, dar atunci îmi plăcuse. Fusese când m-au confundat babele într-o biserică în care mergeam prima dată, cu coana lor preotească. Le auzisem cum se contraziceau în spatele meu, ba că aÈ™ fi, ba că n-aÈ™ fi, până la urmă ajunseseră la concluzia că negreÈ™it eu sunt, că doar aveam pălărie. Am tras concluzia că distinsa coană preoteasă nu prea mai trecuse pe la biserică de când se cununase, de vreme ce È™tiristele cărora nu le scapă nimic n-o cunoÈ™teau. Le-am lăsat să creadă asta, ce să vă fac dacă sunteÈ›i proaste? Au început să se perinde prin faÈ›a mea ca la sfintele moaÈ™te, să mă sărumânească, să-mi ofere diverse mici atenÈ›ii, să mă întrebe de familie È™i câte È™i mai câte. Răspundeam evaziv, oarecum de sus, lăsându-le impresia pesemne că aÈ™ fi încrezută. Mai aruncam câte-un zâmbet, că-mi era milă de bietul popa, tinerel, frumuÈ™el, care n-avea nicio vină È™i habar n-avea ce se petrecea în biserică în timp ce el umbla cu Sfintele Daruri. El îi aducea slavă lui Dumnezeu, babele mă slăveau de zor pe mine. Am scăpat nejumulită atunci doar cu fuga, că una din ele, mai specialistă în investigaÈ›ii defel, după ce m-a studiat cu simÈ› de răspundere, È™i-a îndreptat amenințător bastonul spre mine, răcnind cu voce alto spre contralto că n-aÈ™ fi eu aceea, „coana prioteasă e mai blondă È™i mai înaltă, c-am văzut-o eu ast vară cu părintele, pe când se bronzau amândoi colo-n fundu curÈ›ii, da eu nu m-am uitat înadins, doar că treceam pe-acolo din întâmplare...”

De data aceasta, însă, lucrurile stăteau diferit. De fapt, la început îmi plăcuse, cu acea atitudine naivă a omului căruia îi place să joace un rol. Dar lucrurile avansaseră È™i parcă nu mai era de glumit. Mă dusesem s-o iau pe prietena mea, psiholoaga, de la cabinet, să evadăm câteva zile la mare. Doar că ea își dăduse seama că uitase ceva important acasă È™i fusese nevoită să se ducă. ÃŽmi spusese că lipseÈ™te vreo jumătate de oră È™i, ca să nu stau în maÈ™ină, mă invitase să rămân în cabinet. ÃŽn grabă, uitase să anuleze ultima consultaÈ›ie È™i aÈ™a m-am trezit eu cu această doamnă care venea prima dată È™i nu o cunoÈ™tea, încât, găsindu-mă pe mine făcându-mi de lucru pe-acolo cu o carte, mi s-a adresat ca È™i când la mine venea, spunându-mi că îi pare bine că, în sfârÈ™it, mă cunoaÈ™te È™i în persoană. Vorbea repede, cu puternic accent moldovenesc, aproape fără să respire È™i poate È™i ăsta fusese unul din motivele pentru care n-o oprisem la timp. Ba nu, mă mint, chiar îmi plăcuse să fiu confundată cu „doamna doctor psiholog”. Cine-mi mai spusese mie vreodată aÈ™a?

Era doctoriță și directoare la Ambulanță, venise direct de la serviciu, acum în postură de pacientă, ieșise din tura de noapte, obosită, îmbrăcată cu geaca roșie inscripționată SMURD. Poate și asta mă blocase cumva, când văd jachetele alea, inima îmi bate mai tare. Adevărul e că îmi făcea plăcere să o aud vorbind. Mă dădeam în vânt după accentul ei molatic de basarabeancă. Zisese că s-a hotărât, în sfârșit, ar fi trebuit s-o facă mai demult, să vină să-și descarce angoasele, pe care prea adeseori le descărcase asupra familiei. Fiind doctoriță, își atribuia destul de bine și diagnosticele psihice.

Prima dată îmi spusese că, uneori, suferă de sindromul impostorului. Bine că suferea ea, eu n-aveam nicio treabă! Tocmai mă informase că a terminat Medicina Magna cum laude la Moscova, acolo se studiază, nu glumă, rezidențiatul în Basarabia, că are zece ani de practică la Urgențe, la noi.

Cum se putea simÈ›i un astfel de profesionist impostor? Ea îmi aminteÈ™te că, de fapt, acest sindrom îl au de regulă tocmai oamenii bine pregătiÈ›i, aÈ™i în meseria lor, nu cei care chiar ar trebui să îl aibă, apoi îmi povesteÈ™te cu haz unul din astfel de cazuri. DeÈ™i era tobă de carte, deÈ™i vorbea româneÈ™te dintotdeauna, crescută È™i venită din Basarabia, într-o familie de intelectuali, la început nu prea era în temă cu jargoul românesc de pe la noi. ÃŽntr-una din gărzile de noapte, când a sunat telefonul, a priceput că e urgent, dar nu era foarte sigură care-i urgenÈ›a. Plecase zorită spre adresă, dar cu neliniÈ™tea cât casa. Omul de la capătul firului pronunÈ›ase un cuvânt pe care nu-l cunoÈ™tea, aÈ™adar se ducea în orb, nu înÈ›elesese care-i organul afectat. Pe drumul până la victimă, obiÈ™nuia să-È™i facă procedurile mental, să calculeze ipoteze È™i variante, pentru a avea mâna cât mai sigură È™i a acÈ›iona cât mai repede cu putință. IntervenÈ›ia de urgență nu prea-È›i dă timp de gândire. Dar atunci se afla în imposibilitatea de a-È™i repeta procedura de salvare. O fi la ficat, o fi la cord, o fi la rinichi... Până la urmă, având de ales între a nu-È™i face meseria È™i a se face de râs la È™ofer, singurul care mai făcea parte din echipaj, a preferat această variantă din urmă; salvarea unei vieÈ›i era mai importantă decât mândria ei. Ce dacă o să râdă È™oferul de ea că nu È™tia un cuvânt? Parcă el le È™tia pe toate? AÈ™a că îl întrebă liniÈ™tită: „Ce sunt alea boaÈ™e, nea Lică?” Nea Lică, atent la drum, conducând maÈ™ina cu 150 Km/ h, cu sirena activată, pătruns de importanÈ›a de a fi ajuns È™i consilierul medicului de pe Salvare, a răspuns doct, precum È™colarul care vrea să ia un zece curat: „Coaie, doamna doctor!” Apoi, cu un zâmbet È™ugubăț, îi adresă doctoriÈ›ei care se înroÈ™ise toată: „Nu v-au învățat d-astea la È™coală, hai? Cum v-or fi trecut ăia clasa?”

-        Atunci m-am simÈ›it cea mai mare impostoare, vă daÈ›i seama, să plec la intervenÈ›ie fără să È™tiu ce am de făcut? Dacă nu m-ar fi lămurit nici nea Lică?

Am liniștit-o cu un argument de bun simț, asigurând-o că nu e ea de vină, ci incompetenții de la Facultate care nu i-au învățat toate sinonimele acceptate sau nu de dicționar pentru glanda genitală masculină pereche, care produce spermatozoizii și hormonii masculini.

Dacă această relatare m-a amuzat, celelalte n-au mai fost deloc așa. Odată, un copil îi murise în brațe și nici acum nu era sigură că făcuse tot ce fusese omenește posibil atunci, deși își rememorase de zeci de ori procedurile aplicate. Zăcuse, umblase ca un zombi săptămâni întregi, uitase că are familie. Altădată, nu-i reușise o intubare, altă dată...

Nu mi se mai părea deloc interesant să mă dau drept cine nu sunt. Aflasem cu ocazia asta că n-aș fi fost în stare să preiau durerile oamenilor asupra mea, fără să le simt în stomac, în sânge, în inimă... Și când te gândești că, într-o vreme, o invidiam pe prietena mea pentru profesia ei care mi se părea atât de interesantă!

Când aceasta s-a întors, doctorița salvatoare se afla încă pe scaun în fața mea. Prietena a făcut ochii mari și a întrebat:

-        Ce faceÈ›i aici?

I-am dat eu răspunsul:

-        Vorbim È™i noi, ca fetele. Va trebui să reprogramezi È™edinÈ›a cu doamna doctor.

Aceasta, isteață, înțelegând cumva încurcătura, a protestat:

-        A, nu, a fost suficient acum. Am spus È™i eu cuiva, mi-am descărcat sufletul. Vă mai sun eu.

Și a ieșit. Îmi întreb prietena:

-        Asta faci tu de obicei, îi asculÈ›i, fără să le dai cine È™tie ce soluÈ›ii?

-        ÃŽn È™aptezeci la sută din cazuri, da. Ai idee câți oameni sunt pe lumea asta pe care nu-i ascultă nimeni?

Nu, n-aveam. Și nici nu voiam să aflu. 

 

 Florentina Loredana Dalian 

Din volumul în lucru „FrumuseÈ›e străină           

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu