Florentina Loredana Dalian

duminică, 6 august 2023

Cu poezia la Dunăre, printre Cavaleri de Maltezi

 Târla oilor, târla poeților


05 august 2023

 

 Dunărea, azi, cu poezia ei, acompaniată de vântul turbat, poeții, cu poezia lor, făcând exerciții de dicție împotriva rafalelor. Poeți din Slobozia, Fetești, Timișoara, Reșița, Căscioarele, Câmpina, Ploiești, toți adunați în jurul Maltezilor. Invitatul de onoare și cel mai cuminte ascultător al poeziei: nea Mitru Ciocea, o poezie de om care, la cei 95 de ani ai săi, iubește să stea printre tineri.

Știe că-mi place să-l ascult și-mi repetă poveștile, eu îl instig, să le audă și ceilalți. „Ce mai viață frumoasă am dus! Cinci mii de oi, treizeci de ciobani, dădeam cu bani după câini!” Își mai amintește: „Pe câți nu i-am ajutat! Era lumea săracă, n-aveau ce mânca, le dădeam brânză, lapte, îi și îmbrăcam...” Îmi explic de ce fiul său a ieșit cum a ieșit, hrănind armate de poeți, fericit că-i are aproape, că-i îndeamnă la toate nebuniile din capul lui.

Cenaclul e un război al nervilor, ce nebunie să țipi poezia, dar cum altfel s-o citești, când vântul nu te lasă?! Dar nici noi nu ne lăsăm, că de aia ne-am dus, să-i ducem Dunării poezia noastră.

Nea Mitru ne ascultă aproape cu religiozitate. Zâmbește, îi lucesc ochii, nu se dă dus când i se propune. „Mai stau!”

Îmi face ochi dulci și îmi arată chimirul, deschide un compartiment și-mi arată banii. „Pe toți ți-i dau!” Imaginează o poveste, cum ar avea el vreo șaizeci de ani, hai și șaișapte, zice, și cum ne-am duce noi la târla oilor, colo, peste dig… dacă târla ar mai exista și dacă el ar mai avea vreo șaizeci de ani, fie și șaișapte. Zău că i-aș lua, nea Mitrule, aș face o excepție în viața mea, ți-aș lua toți banii, așa cum se iau și cum eu nu i-am luat niciodată, că prea te bucuri să oferi.

Mai deschide un compartiment al chimirului veritabil, din piele, și îmi arată cuțitul, să știu eu că el e bărbat și, la o adică, m-ar apăra. De lupi, de oameni, de fiare. Mai are și alte compartimente secrete, dar alea nu-s pentru ochii oricui.

Îl lăsăm privind după noi dispărând în zare, colo, după dig, unde era târla oilor și tinerețea sa haiducească și viața lui frumoasă care nu se mai întoarce.

 


Florentina Loredana DALIAN

Slobozia, 05 august 2023

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu