Florentina Loredana Dalian

vineri, 22 octombrie 2021

Proza unui nou început sau În căutarea timpului nepierdut

 Prefață la cartea de proză scurtă „Hanul dintre vii”, în curs de apariție la Editura Universitară

Proza Florentinei Dalian are profilul perfect al vieții trăite și ficționalizate: zâmbitoare si timidă, fragilă, ca o figurină de porţelan, dar foarte sigură pe sine în clipele de „criză”, de climax, umorul inserat fiind adevarata supapă de ieșire din măruntaiele existenței. Volumul Hanul dintre vii este bine închegat şi ritmat, lucrat în detaliu și cu un parfum stilistic din vremuri trecute și contemporane.

 

Dacă acesta ar fi fost volumul de debut, atunci sentința critică ar fi fost invariabilă și decisivă: o operă care te prinde, care naște imagini vii, care iți rămâne pe retina imaginației, generozitatea fiind cheia de boltă a lumilor descrise în atâtea medalioane de existențe fugare. Cum, însă, autoarea are deja un univers de creație confirmat, complex la nivel de scriitor, alternând între genuri - epigramă, poezie și proză -, atunci tot ceea ce rezultă este o confirmare a unei valori literare aflate de fiecare dată la inceput, fara să se suprapună cu alte scrieri anterioare, printr-o  prospețime întotdeauna bine temperată.

 

Corpusul de bucăți de proză, adunate într-o perioadă de șase ani (2014-2020), reflectă șantierul în care prozatoarea s-a aflat vreme indelungată, în căutarea unui timp nepierdut. Nu avem aici o teamă față de timpul pierdut, de ceea ce a experimentat, de pildă, Proust prin amintirea involuntară a unui fapt din copilărie când a gustat o pâine coaptă de două ori, înmuiată în ceai, și care în romanul său a devenit o madeleină eternă. De fapt, în cazul Florentinei Dalian avem un filon extra-biografic pe care îl explorează inteligent și meticulos, extrăgând din trecut imagini și secvențe autentice, nu atât în sensul că episoadele și întâmplările s-au petrecut aievea și aidoma, că sunt reale ori nu.

 

La Florentina Dalian, tehnica folosită este cea a „jurnalului” și „fotografiei” memoriei (fluxul memoriei), asociată cu umorul personal, ponderat și interstițial, ce ascunde mesajul tainic, miezos care este adevarata matrice a prezentului volum de excepție, ca stil și compoziție:

 

Mda, am înlocuit lumina taborică... am înlocuit-o cu lumini artificiale. Peste tot lumini şi luminiţe, globuri, globuri, globuri, vitrine colorate. Ce sperăm? Să facem mai multă lumină în noi? (Jucării)

A trecut, dar numai aparent, lucrurile profunde și adevărate nu trec. (Hanul dintre vii)

 

Plecase poate şi ca să mai apuce să vadă ceva din lumea pe care urma să o părăsească nu peste mult timp. Ce ciudat!  Cât de greu ne dezlipim de lumea asta, cât am vrea să o simţim de a noastră, cât ne-am dori s-o putem căra după noi prin buzunare! Ni se promite o lume mai bună şi credem în ea, dar tot ne pare rău după cea de aici. După munţi, după râuri, după roua dimineţii, după mare...  (Dolmabahce Sarayi)

 

Natură serenă, lucidă, dar nu lipsită de complicaţii existenţiale, generate de o acută conştiinţă morală individuală în oglinda realității personale și înconjurătoare, Florentina Dalian își instrumentalizează direcțiile narative spre o viziune hermeneutică largă, în proximitatea unui univers ce îi aparține și în care se regasește integral, fără a apela la alte resorturi stilistice superflue. Proza care deschide acest volum plin de bijutierii descriptive confirmă cunoașterea acestei lumi trăite, nu imaginate, din motive transficționale, cum se întamplă la alți autori calofili. Fraza curge și învăluie simțirea cititorului, creându-se astfel o magie în text, un univers de personaje și de relații care arată că valoarea autoarei nu este o sforțare, ci dovada artei de a fi naturală, autentică.

 

Începuse ninsoarea. În lumina becurilor, fulgii căpătau un dans amețitor, pe care se opri o clipă în loc să-l privească. Bătăile inimii nu i se potoliseră. Orașul era luminat feeric și toată această feerie vorbea despre o fericire artificală, dar care îți dădea o stare de bine. Viscolea și prin sufletul ei și deodată îi veniseră lacrimile. I se amestecau pe obraji cu fulgii topiți, dar ea nu mai simțea nici frigul, nici fulgii, ci doar inima bătându-i a tristețe, a regrete, dar și a bucurie. În seara asta va veni Moș Crăciun și la ei. Pentru prima dată de când se știu.” (La noi, de ce nu vine Moș Crăciun?)

 

Când umorul apare în decor grecesc, acesta este irumptiv, stârnind hohote de râs, de vezi ca în niște cadre de film ceea ce se „intamplă” printre cuvinte, în aceste falduri frastice. Lumea lui Zorba este readusă la viață în cateva notații ce farmecă și se acumulează ca într-o cascadă de imagini și de replici. Din această ultimă perspectivă, dialogul este una din armele forte ale prozatoarei, care stăpânește aproape dramaturgic, nu mai puțin vivace, „arta conversației”.

 

- Ai văzut delfinul? Așa-i că-i frumos?

- Da, căpitane, răspund topită.

Nu mă privește, stă cu ochii lipiți de mare.

- Ești frumoasă, lady, și m-am prins că mă placi. Dar eu sunt logodit.

- E frumoasă logodnica ta?, mormăi, cu inima cât un purice.

- Tu ce spui, e frumoasă?, întreabă, arătând cu mâna în larg.

- Ești... logodit cu delfinul?

 
(Delfinul)

 

Piesa de rezistență și de sinteză stilistică a volumului, proză care dă titlul volumului, ne surprinde prin vastitate și desfășurare, povestind, în racursi, o intamplare fascinantă despre o reîntâlnire într-un decor potrivnic, de viscol, („....a fost demult și a fost degeaba”),  dar intr-o vibrație afectivă cu un efect liric aparte. De aceea, putem afirma că „le style c'est l'homme même”, dupa celebra expresie aparţinând lui Buffon, și adaptând aici ca „stilul este Florentina Dalian insăși”.

 

Nicolae Florentin Streche

București, 21 octombrie 2021

 


 

sâmbătă, 9 octombrie 2021

Omul cu scris frumos


In memoriam: GEORGE PETRONE

 


Lumea noastră e mai frumoasă datorită unor oameni care îi înnobilează existența. Unul dintre aceștia a fost domnul George Petrone, epigramist, prozator umorist și președinte de onoare al Academiei Liberă Veche Păstorel. Îmi va fi dor de vorba-i ușor graseiată, de glasul moderat, de atenția deosebită acordată cuvintelor, de felicitările sale cu scrisul profesionist al desenatorului tehnic care a fost, cu urările înălțătoare și parfumul epistolar al vremurilor apuse. Când pleacă un astfel de om, ai impresia că ia cu el o întreagă lume. Că lumea ta a sărăcit dintr-odată, că bucuriile tale sunt cu una mai puțin...

Ne-am văzut de vreo două ori, ne-am auzit de câteva la telefon și mi-au rămas felicitările alese cu atenție și scrise cu eleganță. Îl știam undeva în centrul Iașilor, un om așezându-se la masa de scris, cu un gând îndreptat către mine. Omul acela nu se va mai așeza la masă și nu va mai așterne cuvinte de pus la rană.

Dumnezeu să-l odihnească și să-l așeze la masa îngerilor care scriu frumos!

 (Fotografia este realizată în iunie 2019, la domnul Petrone acasă, când i-am făcut o vizită, împreună cu alți colegi umoriști, în timp ce ne aflam la un festival. George Petrone se află la masa de la care ne-a scris multora dintre noi, care îi vom păstra amintirea.)


Florentina Loredana Dalian

Slobozia, 09 octombrie 2021

 


 

CONCURSUL NAŢIONAL DE POEZIE DE DRAGOSTE „Leoaică tânără, iubirea...”

 

Ediţia a XXI-a, 6 septembrie – 29 octombrie 2021

 

 

1. La concurs pot participa creatori cu vârste până în 35 de ani, care nu sunt membri ai Uniunii Scriitorilor din România şi nu au câştigat un premiu la ediţiile anterioare.

2. Concurenţii vor trimite pe adresa organizatorului 5 poezii de dragoste, creaţii originale, într-un singur document, corp 16, aliniat stânga, fiecare poezie fiind printată sau dactilografiată pe câte o singură pagină, semnată cu numele real al autorului şi având indicat nr. de telefon şi adresa de e-mail.

3. Textele vor fi expediate fie la adresa de e-mail cultcentre@yahoo.com., fie poştal, pe adresa Centrul Cultural Piteşti, Str. Calea Craiovei nr. 2, Casa Cărţii, Bloc G1, Sc. C, et. I, cod 110013, Piteşti, jud. Argeş, fie se vor depune direct la sediul Centrului Cultural Piteşti, până la data de 20 octombrie 2021, telefon 0248 219976.

4. Câştigătorii desemnaţi de juriu vor fi premiaţi cu diplome şi sume de bani, astfel: Premiul I: 600 de lei, Premiul al II-lea: 500 de lei, Premiul al III-lea: 400 de lei, Menţiune I: 350 de lei, Menţiune II: 350 de lei.

5. Festivitatea de premiere va avea loc la Centrul Cultural Piteşti, vineri, 29 octombrie, ora 13.00. Juriul este format din scriitori.  

Premiile se vor acorda numai câştigătorilor prezenţi la festivitate, în baza C.I., sau a unor delegați care vor prezenta CI a câstigătorului și CI proprie.

În cazul în care, din cauza pandemiei, premiile nu vor putea fi acordate în mod direct, premierea se va face online.

6. Regulamentul concursului este postat pe site-ul oficial al Centrului Cultural Pitești (www.centrul-cultural-pitesti.ro), precum și pe pagina oficială de Facebook a instituției.

7. Concursului Naţional de Poezie de Dragoste „Leoaică tânără, iubirea...” este organizat de Centrul Cultural Piteşti, prin revistele de cultură Cafeneaua literară și Argeș.  

 

(Comunicat primit de la poetul Virgil Diaconu, directorul revistei „Cafeneaua Literară”)

joi, 7 octombrie 2021

En garde! Cu oiștea-n gard (2)


Angela cântă mai departe

 

Că așa își imaginează unii, că, dacă ți-a dat Dumnezeu voce faină pentru a cânta, e musai s-o folosești și la vorbit prostii, ori, dacă ți-a dat gură mare, în scop de a mânca, e obligatoriu să mănânci și rahat. Iar dacă nimerești vreun gard prin preajmă, e musai să dai cu oiștea-n el.

N-am să comentez afirmațiile Angelei Gheorghiu privind trei dintre reperele muzicale ale României: Enescu, Porumbescu și Maria Tănase. O vor face specialiștii, unii dintre ei deja au făcut-o. Nici n-am să fac supoziții asupra (in)culturii sale muzicale. Nu mă voi opri nici asupra afirmațiilor narcisiste privind faptul că n-a avut ajutor de la nimeni, nici măcar să învețe, că a studiat singură, că n-a întrebat pe nimeni etc. Dar nici n-aș vrea să fi fost în locul vreunuia dintre profesorii săi. Diva e tot o recunoștință față de propria persoană care a țâșnit ca racheta cosmică din glodul Adjudului, fără a se sprijini pe nimeni și pe nimic, taman pe scenele lumii.

Dar am să zic ceva ce nu mă rabdă inima să nu zic: aia cu bunul simț. Pe care dacă nu-l ai, nu-l ai! Nu se învață la nicio școală și pe nicio scenă. I-aș fi găsit o scuză palidă, dacă s-ar fi născut în vreo familie la a șaptea generație de muzicieni, care, prin prisma moștenirii genetice și aerelor oarecum de înțeles, ar fi avut căderea să vorbească de sus despre alții din tagmă. Dar nu te-ai aștepta la o fătucă născută și educată de o croitorească și un ceferist. Că oamenii simpli, de regulă, au bun simț. Și nu cred că banii pot schimba peste noapte un caracter, nici în bine, nici în rău.

Dintr-o statistică personală, am observat că „oamenii mari”, cu cât sunt mai mari, cu atât sunt mai smeriți, mai recunoscători, în primul rând lui Dumnezeu, pentru darul ce li s-a dat, dar și celor care i-au călăuzit spre succes, cu un aport mai mare sau mai mic. Nu e cazul Angelei Gheorghiu. E problema ei. Fie că a vrut să facă vâlvă, conform unei practici occidentale, astfel încât cartea pe care a scris-o (și pe care promit să n-o citesc niciodată) să aibă succes „de casă”, fie că doar a scăpat hățurile unor neuroni obosiți, cert e că atitudinea sa nu a făcut decât s-o coboare de pe piedestal. Ei, și ce? Și nimic. Atâta doar, mă întreb dacă a auzit-o pe Cella Delavrancea, la sărbătoarea celor o sută de ani, afirmând că îi vine să îngenuncheze în fața muzicii lui Beethoven sau lui Brahms. Și că, în calitate de interpret (pianist, în cazul ei) le este profund recunoscătoare compozitorilor care au fost în stare să scrie muzică dumnezeiască, astfel încât ea să aibă ce interpreta. Și, dacă a auzit-o, mă întreb ce a înțeles. Ori dacă știe că Cella Delavrancea (care avea numai cuvinte frumoase pentru colegii ei compozitori, dirijori și interpreți, în cronicile muzicale ale vremii) era o pianistă celebră în afara granițelor țării, pe vremea când ea, Angela Gheorghiu, se încălța cu fesul pe dos ori nici măcar nu exista.

Oricum, am, așa, un sentiment, că, de azi, Angela Gheorghiu nu se va mai afla pe lista „sensibilităților” românești și, dacă mâine, vreun arogant ca ea s-ar trezi să spună că Angela Gheorghiu e o solistă de doi bani (ceea ce nu se poate spune, în niciun caz) care cântă prin piețe, printre claxoane, pe bani grei, nu s-ar găsi prea mulți care să-i „repereze” onoarea. Dar asta-i iar problema ei. 

Angela cântă mai departe. Și o va face la fel de bine precum a-nvățat - singură! - ca și până acum. Succesul ei va fi la fel de mare, ori chiar și mai și. Dar, undeva, la nivel subtil, ceva s-a frânt ca o creangă putredă sub propria-i greutate, în relația sa cu Țara. 

En garde, și nu mai dați cu oiștea-n el!

 

Slobozia, 06 octombrie 2021