Florentina Loredana Dalian

luni, 26 noiembrie 2018

Oameni și cărți

Slobozia, Hambar Pub, 24 noiembrie 2018





„Blind date with a book”, întâlnire pe nevăzute cu o carte - acesta a fost genericul sub care tineri ai Asociației „Interact” (elevi ai liceelor din Slobozia) s-au întâlnit pentru a face schimb de cărți și pentru a discuta despre lectură.

Hambar Pub, condus de domnul Ionuț Dragomir, a fost gazda evenimentului și, totodată sponsor, alături de Casa Cărților.

Când am ajuns la Hambar, câțiva tineri, băieți și fete deopotrivă, erau deja implicați în organizare, împachetau cărțile, ofereau semne de carte pentru scrierea numelor și datelor celor care le aduseseră, ofereau pixuri și coli etc.

Eu am răspuns cu bucurie invitației Irinei Moise, coordonatoarea proiectului, pentru a purta un dialog cu cei interesați. Am lecturat din volumele „Domnișoara Nimeni” (poezie) și „Înainte de magnolii” (roman) fragmente care sunt cumva specifice vârstei la care se află ei. Am răspuns și câtorva întrebări, poate am vorbit cam mult, i-am ascultat și pe ei, chiar dacă sunt timizi și nu prea îndrăznesc să-și facă auzite întrebărie, opiniile, mirările. Ei preferă să facă, decât să vorbească. Sunt tineri frumoși, care organizează activități diferite, inclusiv caritabile, implicați în societate, pe care îi felicit pentru ceea ce fac.

Le-au fost alături și alți adulți care îi prețuiesc și doresc să le arate susținerea: doamna Ecaterina Florea, doamna Mariana Udrea, doamna Rodica Radu și domnul Cristian Ilie, toți având ca numitor comun dragostea de carte și literatură. Doamna Ecaterina Florea chiar a lecturat din cartea „De râsul CUCilor” (F.L. Dalian și Ananie Gagniuc) un fragment care îi plăcuse.

Fiecare din cei prezenți și-a ales „în orb” câte o carte, orientându-se numai după descrierea făcută.

La final s-a dat un test cu 20 de întrebări din literatură și s-au oferit premii.

Mass media a fost reprezentată de ziarul „Independent”. S-a vânturat olecuță și Antena 1 Slobozia pe-acolo, dar au zbughit-o până să-nceapă acțiunea.

A fost o întâlnire frumoasă, un dialog interesant, cum mi-ar plăcea să văd mai des. Aceasta a fost a treia ediție a „Blind date with a book” și am aflat că vor urma și altele. Felicitări tinerilor și celor care i-au susținut!

Și, apropos de susținere... toate activitățile culturale presupun nu doar efort și implicare, ci și bani (chiar dacă unora li se pare cultura că ar fi gratis); așadar, cine s-a săturat de pompat în asistați social cu greață de muncă, poate face donații pentru activitățile tinerilor implicați în realizarea unei lumi mai bune.



Florentina Loredana DALIAN

Slobozia, 24 noiembrie 2018






vineri, 23 noiembrie 2018

„Miss Univers” la Brăila


Despre „Miss Univers” numai de bine. Ca, de altfel, și despre festivalul de proză umoristică de la Brăila.
Mulțumesc juriului (competent, cum altfel? ) Centrului de Creație Brăila și caricaturistului Costel Pătrășcan - organizatori.
Gala de premiere a fost un regal, cu un public extrem de receptiv, în care s-au aflat mulți tineri, elevi de liceu (urmare - presupun - a campaniei de promovare a umorului realizată de Costel în liceele brăilene, fapt pentru care merită felicitări în plus).
Gala a fost moderată de Costel Pătrășcan, s-a bucurat de prezența președintelui CJ Iulian Chiriac, de creațiile umoriștilor premianți sau membri ai juriului (Gheorghe Bâlici, Ananie Gagniuc, Florin Alexandru, Nicușor Constantinescu, Valeriu Butulescu, Vasile Larco, Nicolae Bunduri, Any Drăgoianu și Florentina Loredana Dalian), iar partea muzicală a fost asigurată de trupa „Fără zahăr”.
Și, întrucât am fost „botezată” Damian, aștept oaia sau mielul :) 









joi, 15 noiembrie 2018

Oameni în iarnă (volum de proză scurtă)



... în curând

- coperta: FLORIN DĂNILĂ
- pictură coperta I: CLAUDE MONET, Căruță pe drumul înzăpezit de la Honfleur
- autoarea autorului copertei: IO 😉

miercuri, 14 noiembrie 2018

Blind date with a book




Pentru că ştim că iubiți cărțile şi că sunteți mereu în căutare de noi lecturi, ne-am propus să realizăm a treia ediție a proiectului ,,Blind date with a book", un proiect în care tu vii cu o carte care ți-a plăcut și primești în schimb o alta, alături de un posibil nou prieten.
Și ca să respectăm conceptul blind: toate cărțile vor fi împachetate și vor primi o descriere realizată de tine, în funcție de care un viitor cititor va alege.
Ai posibilitatea de a păstra legătura cu persoana cu a cărei carte vei intra în posesie, prin intermediul unui semn de carte personalizat, care îi va conține datele.
Proiectul se va desfășura sâmbătă, 24.11.2018, ora 15:00, în incinta Hambar Pub.
Vă așteptăm într-un număr cât mai mare!

Pentru a face proiectul mult mai interactiv, ne-am gândit că un invitat special, care poate porni şi întreține o discuție foarte interesantă pe baza literaturii, va face diferența!
Florentina Loredana Dalian este inginer chimist și scriitor, autoare a unor volume de proză scurtă, roman și poezie.
Este deținătoarea mai multor premii literare pentru proză, poezie și dramaturgie.
Publică în reviste culturale și ziare.
Este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, membru fondator al Clubului Umoriștilor Constănțeni, al Asociației Culturale
„Leviathan” (București) și activează și în alte asociații cultural-literare.

Este absolventă a Colegiului Național „Mihai Viteazul” din Slobozia (clasa informatică) și a Institului Politehnic București (Facultatea de Tehnologie Chimică).
Doamna Dalian ne va încânta cu prezența şi îi mulțumim pe această cale pentru implicare!
Vă aşteptăm cu drag sâmbătă, 24.11.2018, ora 15, la Hambar Pub!
 (Asociația Interact)

miercuri, 7 noiembrie 2018

Andrisant necunoscut

În primul număr al revistei „Leviathan”



Poșta Română. Pe numele ei vechi P.T.T.R (Poșta-Telegraf-Telefon-Radio). E prima instituție pe care am deschis ochii, mai bine zis pe care am conștientizat-o și ale cărei amintiri mi-au rămas vii în memorie.
Când eram foarte mică, mama m-a lăsat la bunici și a mers la Școala Postliceală de Diriginți de Poștă din Bacău. După terminarea școlii, a luat repartiție în satul în care, la împlinirea vârstei de 6 ani, m-a luat și pe mine, pentru a mă da la școală. Mergeam des la Poștă. Mă fascina totul acolo, de la mirosul de motorină al dușumelei, până la felicitările frumos colorate și sclipitoare, care mă trimiteau cu gândul în lumea basmelor. Mă fascina cabina telefonistelor, cu multiplele ei fișe care se introduceau după legi doar de ele știute pentru ca oameni din diferite colțuri ale țării să poată afla unii despre alții, biroul mamei în care se întâmplau lucruri necunoscute mie și de care nu aveam voie să mă apropii prea mult, poștașii cu nelipsitele biciclete, pe care uneori aveam șansa de a mă lua și pe mine într-o scurtă plimbare, ținuta lor cu șapcă și geanta pusă pe-o parte, din care scoteau multe hârtiuțe constituind tot atâtea povești.
Eu am iubit Poșta Română și poștașii ei. Dovadă stă unul dintre primele mele texte de proză scurtă și poate unul dintre cele mai bune, intitulat chiar așa „Poștașul” (din volumul „Aceeași lună peste sat”), text ce, alături de un altul („Bunica”) au fost primele trimise la un concurs literar („Vasile Voiculescu”, în 2005) unde am și câștigat prima mea mențiune. Am făcut din poștaș un personaj cald, înțelept și înțelegător cu toate ale lumii.
Am priceput, totodată, cu mintea-mi de copil, faptul că Poșta Română nu era o instituție oarecare, ci una extrem de importantă în țară, locul unde se face și se desface, de funcționarea căreia depinde bunul mers al țării. Acest sentiment mi-a fost întărit de cele petrecute la cutremurul din 1977. Aveam 9 ani, eram acasă, cu mama, cu sora mea de 4 și cu Tanti. După ce am ieșit afară, speriate, după ce căzuse jumătate dintr-un perete al casei, după ce zguduiala s-a potolit, prima grijă a mamei, după ce i-a spus lui Tanti să o ia pe sora mea și să meargă la o vecină, a fost să mă ia de mână și să plecăm la Poștă, să vedem în ce stare se află, dacă nu cumva s-a dărâmat ceva. Îmi amintesc noaptea și teama și mersul alert către poștă (aflată lângă sediul Miliției), întâlnirea cu preotul și cu doctorul, care ieșiseră și ei să verifice biserica, respectiv dispensarul. Nu înțelegeam la vremea aceea de ce poșta era mai importantă decât casa în care locuiam, pe care o lăsasem baltă cu peretele ei căzut, de ce mama a dat roată clădirii poștei să se asigure că totul e în regulă, de ce a spus milițianului-șef de Post să aibă grijă s-o anunțe și să pună pază dacă se întâmplă ceva cu clădirea la o eventuală replică seismică. Însă am intuit, cumva, că Poșta trebuie să fie o instituție de importanță vitală.
Eu am iubit Poșta Română și poștașii ei. Dar în ultima vreme, această iubire scade tot mai mult, alterată de multiple dezamăgiri. Nu mai zic de cozile la care se stă ca să-ți ridici o amărâtă de scrisoare recomandată ori numai să iei un timbru (cel puțin așa se întâmplă la oficiul poștal la care merg eu, din Slobozia, de lângă magazinul „Ialomița”). Totuși la una nu mă așteptam. Am trimis sute de plicuri și numai de unul știam că n-a ajuns, pe la Dorohoi, dar atunci fuseseră în zonă niște inundații și am considerat scuzabil...
„Şi d-atunci, care va să zică, eu dau scrisoarea după andresă. Dacă nu găsesc andrisantul, scriu pe ea cu plaivaz: "andrisantul necunoscut", ori "nu se află", ori "mort", care va să zică fiecare după cum devine...” (I.L. Caragiale)
De câte ori nu m-am amuzat de replica aceasta din „O scrisoare pierdută”, a cetățeanului turmentat care fusese „distributor” la poștă. Am râs până m-a pălit. Că, vorba ceea, „Râsul nu doare, dar te-ajunge.” Pe mine m-a ajuns (retur) o scrisoare pe care o trimisesem cu vreo 2 săptâmâni înainte să se întoarcă. N-am primit ca Zoe Trahanache o scrisoare amoroasă compromițătoare, ci una pe care era scrisul meu și al unui „cetățean” care făcuse mențiunea „destinatar necunoscut”. Trimisesem de fapt un plic cu „imprimate” (însemnând 3 cărți de poezie) Direcției pentru Cultură Bacău, notasem adresa corectă, dar omisesem localitatea și județul, deși cuvântul „BACĂU” apărea cu litere de tipar în dreptul instituției. S-a plimbat pe unde s-o fi plimbat scrisoarea mea, după care mi-a parvenit cu mențiunea respectivă. Din cercetările mele (și nu numai), reiese că bulibășeala s-a produs la Slobozia, poștașul trimițând scrisoarea prin alt oraș. În fine, nu mai contează. Am făcut o reclamație pe site-ul instituției, însoțită de fotografiile doveditoare, am primit un răspuns provizoriu, m-a sunat diriginta de la Oficiul Poștal din Bacău și se pare că scrisoarea mea nici măcar nu ajunsese la ei. Cu această ocazie am aflat și că acel cod poștal nu prea folosește la nimic. „Cartarea nu se face după cod” mi-a spus doamna dirigintă. Păi și atunci de ce îl mai punem? Aștept concluzia (sau „confuzia”) celor în drept, nu vreau să emit judecăți, dar am rămas cu un gust amar întrebându-mă: Oare poștașii „mei”, din care eu am făcut un personaj frumos, n-or fi știind că Direcția de Cultură Bacău se află în Bacău? Chiar și-or fi imaginnând-o pe la București sau Bragadiru ori prin cine știe ce colț de țară? Și cum poți spune unei instituții de cultură „andrisant necunoscut, ori mort, ori nu se află”? 

Florentina Loredana DALIAN
Slobozia, 02/03 septembrie 2018

luni, 5 noiembrie 2018

Balada meșterilor CUCi care au zidit-o (sanchi!) pe LoredAna, cu material de la fabrica CELCO

Din categoria: „Eu v-am făcut, eu vă omor”, având în vedere că mi se spune „mama CUC-ilor”. Scrisă cu ocazia lansării volumului colectiv al CUC (Clubul Umoriștilor Constănțeni „Prăvălia cu umor”) - „Fabrica de umor”, sponsorizat de compania „CELCO” (Președinte Nicolae Dușu)



Pe Dunăre‑n jos,
Pe‑un câmp ciulinos,
Cucul Norea trece,
Cu tovarăşi zece.
Nouă poeţi mari,
Dar şi marinari,
Cu‑Ananie zece,
Care‑i şi întrece.
Cu Brumă o mie,
trăgând de mistrie.
Merg cu toţi pe cale,
Se coboară‑n vale,
Pân' la Slobozia,
Unde poezia
E reprezentată
De o mândră fată.
Ei vor s-o găsească,
În zid s-o zidească,
Fiindcă prea le scrie
Bine-n poezie.
Și mai au o jale,
Cum vin ei pe cale,
C-a lor Prăvălie,
Cu umor, se știe,
Stă să se dărâme,
S-ajungă fărâme,
De n-or tranforma-o,
Până n-or vedea-o
Pe-a lor Loredană
(Tot un fel de Ană)
-n haină elegantă,
Din beton turnată,
Și-or să strige-n ton:
„Tipa e beton!”.
Iată, cum mergea,
Că-n drum ajungea,
Începând urcușu’,
Pe-un ins, Nicu Dușu,
Nu vreun ciobănaș,
Ci un patronaș
De betoane, fiare
Adezivi, mortare...
Ei, cum îl vedea,
Mări-l întreba
Să le zică-anume
Care sunt pe lume
Mai faine betoane
Pentru LoredAne.
Dușu-i asculta
și mi-i sfătuia:
De vreți s-osândiți
Și să mi-o zidiți
Pe-astă Loredana
Mai ceva ca pe-Ana,
Tre’ să folosiți
Doar ce vă dau eu:
Marfă, nu rateu,
Marfă, nu rebut,
Da-mi plătiți tribut!
Aste fiind zise,
Cucii se pornise,
Înspre Slobozie,
Cu tot cu mistrie,
Ca să construiască
Și să îmi zidească
Mândră Loredană
Și cu tot cu pană.
Dar nici n-apucară
Beton de turnară,
Doar ce-o încuie
Și li se-nmuie.
Astfel Loredana
Își luă iar pana,
Trecu Dunărea
Și veni încoa,
Să le zică una,
Să le steie mâna
Prinsă pe mistrie,
Lângă zidărie.

C-am schimbat balada?
Știu, și care-i sfada?
Cum să m-osândesc
Și să mă zidesc?
Eu sunt mama lor,
Mama cucilor,
Deci: eu i-am făcut,
Eu pot să-i omor!

Florentina Loredana Dalian
Slobozia, 02 noiembrie 2018