Florentina Loredana Dalian

marți, 30 mai 2017

„Domnișoara Nimeni” la Vișeu, Călărași și București




Și eu cu ea, doar la Vișeu de Sus. Mulțumesc juriului prezidat de scriitorul Ioan Moldovan și scriitorului Gavril Ciuban, președintele cenaclului „Ioan Mureșanu” care mi-a acordat premiul! Felicitări și celorlalți premianți, printre care prietenii mei Cornelius Drăgan și Cătălina Orșivschi!
În timp ce eu am traversat țara, Domnișoara Nimeni s-a plimbat nestingherită și la Călărași, unde a fost oferită în 40 de exemplare de susținătoarea ei, doamna Gabriela Dascălu, care a și recitat din ea, cu ocazia revederii după mai mulți ani de la terminarea liceului, și la București, la Bookfest, de editorul Valentin Ajder, în cadrul unei lansări cu recital poetic și muzică folk. Mulțumiri și păreri de rău că n-am putut fi în același timp și la București!



Despre festivalul de la Vișeu, Aurel Ghilezan în Graiul Maramureșului

Sala de lectură din gară



Gara Beclean pe Someș. La sfârșit de săptămână, m-am tot legănat în „glasul roților de tren” până la Vișeu și-napoi. Legănatul s-a întrerupt pentru două ore în Beclean, conform mersului oficial al trenurilor (există și unul neoficial, dar nu se pune).
          Când am coborât în gară, brusc mi-a venit în minte piesa lui Mihail Sebastian - „Steaua fără nume”. Nu că eu aș fi fost vreo Monă, dar nici profesorul Miroiu nu se-arăta de nicăieri. Persista un aer de părăsire, amestecat cu sentimentul contradictoriu de viață dincolo de ziduri.
          La un moment dat, după ce am numărat cisternele unui tren de marfă ce părea să nu se mai termine, mi-am învins oroarea pe care o am de săli de așteptare, frigul m-a convins. Am deschis ușa, pregătită de ce-i mai rău, dar am crezut că greșisem, astfel că am simțit nevoia să fac un pas înapoi, să citesc din nou inscripția de deasupra ușii: „Sală de așteptare”, nu exista niciun dubiu. Și totuși, am avut plăcuta surpriză să găsesc o sală cum n-am mai văzut în preumblările mele cu trenul (ce-i drept tot mai rare în ultima vreme). Pe doi pereți, într-un colț, era așezat un raft cu... cărți. M-am apropiat curioasă, așteptându-mă să văd ceva cărți de bucate. Dar mă înșelasem. Arghezi, Șt. O Iosif, Iorga, Oratori greci... Iau la răsfoit una dintre cărți și, instinctiv, mă uit pe prima și a doua pagină. „Carte donată în cadrul proiectului...” Pe pereții suspect de albi, erau înscrisuri negre, frumos caligrafiate, însoțite și de desene: „Cititul te ajută să mergi unde vrei când trebuie să stai unde ești.” „Oriunde te duci, du-te cu toată inima!”. Mi-a părut rău că nu mai aveam nicio carte de-a mea, să las și eu un semn al trecerii pe acolo (mai ales că debutul meu editorial a avut loc la o editură din... Beclean). Am lăsat numai două ghiduri turistice pe care le primisem și le răsfoisem, cu gând că poate vor folosi vreunui călător rătăcit. Din loc în loc, erau atârnate flori curgătoare, albe și lilá.
          Un impiegat tânăr (am eu ce am cu impiegații!) m-a văzut minunându-mă și fotografiind și a început să-mi explice: „Acestea le-au făcut copiii de la Casa de copii, coordonați de niște studenți. Ei au gândit, ei au adunat banii, nu știu de unde, poate din bursele lor, și ne-au zis să-i lăsăm să facă.”
          Și astfel, o ședere de două ore în noapte, ce se anunța banală, plictisitoare, a devenit o încântare, numai la gândul că undeva, uitată între munți, există o gară cu o sală de lectură în cea de așteptare. În plus, îndemnul „Oriunde te duci, du-te cu toată inima” mi-a înlăturat umbrele îndoielii care mă însoțeau când pusesem piciorul în gară, întrebându-mă ce caut eu acolo. Și parcă, ascuns undeva între cărți, am întrezărit zâmbetul discret al profesorului Miroiu...

Florentina Loredana Dalian,
Slobozia, 30 mai 2017





joi, 25 mai 2017

Ratare (Variațiuni pe aceeași temă... epigramatică)


Ratare (1)



Goneam în geana dimineții,
Pe stradă, sute de Ioni...
Și am ratat bărbatul vieții.
Pe trecerea de pietoni.

Ratare (2) 

La ivirea dimineții,
Începui cu ghinion:
Am ratat bărbatul vieții.
Când am tras în poligon.

Mulțumesc experimentaților epigramiști Dan Norea, Nicolae Bunduri și Florin Rotaru, care mi-au dat sugestii pertinente privind prozodia. Epigramele mele inițiale schiopătau :)  
Feriți-vă! 

 

sâmbătă, 20 mai 2017

La Festivalul Național de Poezie „Virgil Carianopol” (2017)



Virgil Carianopol - un poet de care mă simt legată prin frumusețea poeziei pe care ne-a lăsat-o și prin data nașterii (29 martie; eu - cu 60 de ani mai târziu). Acum, și prin acest premiu.


„Se poate să nu fie nimic în veșnicie,
Acolo unde noaptea se pun pe cer peceți.
Voi însă din cuvinte, faceți ceva să fie,
Desfaceți lumii aripi spre alte dimineți.”

(Virgil Carianopol - „Poeților”, fragment)  


joi, 18 mai 2017

Noaptea muzelor la Noaptea Muzeelor (2017)




NOAPTEA MUZEELOR
20 mai 2017
Programul evenimentului:
(18.00-24.00)
 18.30: Spectacol muzical interpretat de copiii de la Palatul Copiilor Slobozia;
 19.30: Dansuri populare armânești susținute de elevii coordonați de d-na Parișcu Florica;
 20.00: Spectacol artistic oferit de elevii de la Liceul de Arte ,,Ionel Perlea” din Slobozia;
 20.30: Conferința ,,Când Bărăganul luminează cerul...”- prezintă pictorul Valeriu Stoica, curatorul expoziției ,,În Grădina Ghetsimani”;
21.00-22.00: Spectacolul ,,Noaptea Muzelor în Noaptea Muzeelor"- program artistic susținut de:
-scriitoarea Florentina-Loredana Dalian;
- prof. Valentin Vardianu- pian;
-Ilona Baicu, clasa a XII-a la Liceul de Arte ,,Ionel Perlea” din Slobozia- vioară;
- Alexandru Știucă, clasa a XII-a la Colegiul Național ,,Mihai Viteazul” din Slobozia;
- poetul Gheorghe Dobre-recital de poezie.

 21.00: Concursul de treasure hunting ,,Comoara de la Muzeu";
 21.30: Lansarea albumului ,,Tot am zis mă duc, mă duc...”. Cântece de câmpie culese, prelucrate și interpretate de Ioana Marin.
De asemenea, cei prezenți vor putea vizita expoziția permanentă a Muzeului Județean Ialomița ,,Omul și râul. Evoluția comunităților umane în Bazinul Ialomiței", expoziția de artă ,,Pictor și inginer Nicolae și Zamfira Tuzlaru", expozițiile de fotografie ,,Slobozia-istorie în imagini" și ,,Foto Slpendid –Costică Acsinte", precum și expozițiile temporare: ,,În Grădina Ghetsimani", ,,Patrimoniul mobil recuperat-eforturi reunite"și ,,Exponatul Lunii".
INTRAREA ESTE GRATUITĂ!

luni, 15 mai 2017

„Miss Univers” la Buzău și Slobozia


Sâmbătă, 13 mai 2017, cartea „Miss Univers” a primit premiul III la secțiunea „Creație literară - Carte” a concursului de literatură umoristică „Cât e Buzăul de mare”. Premierea câștigătorilor a avut loc în cadrul festivalului de la Buzău unde, la gala festivă a fost susținut un recital umoristic de către participanți, dar și de către alți invitați. 



Mâine, 16 mai a.c., începând cu orele 17:00, la Centrul Cultural „Ionel Perlea” cartea va fi lansată într-un mod cumva atipic, împreună cu tineri care vor interpreta fragmente din ea, precum și bucăți muzicale. Moderator: Clementina Tudor. Vă așteptăm!



joi, 11 mai 2017

„Domnișoara Nimeni” la Iași


Domnișoara Nimeni” s-a plimbat la Târgul de carte „Librex”  din Iași. Fără mine, că eu am de lucru, nu ca domnișoarele-astea pricopsite. 
Mulțumiri, Valentin Ajder (Editura „Eikon”)!


luni, 8 mai 2017

Omagiu artistului Ion Ghelu Destelnica

Jurnal de risipită (53)

Maltezi/ Stelnica, 06 mai 2017
 



Personalitatea artistului ialomițean Ion Ghelu Destelnica a fost omagiată la 95 de ani de la naștere de către biblioteca ce îi poartă numele, sâmbătă, 06 mai 2017, în cadrul unui program cultural divers care a adunat mulțime de artiști, în satul natal al celui omagiat, în prezența unuia dintre fiii săi, actorul Radu Bogdan Ghelu, directorul Fundației „Ion Ghelu Destelnica”.

          Sufletul acestui eveniment de înaltă ținută a fost doamna bibliotecar din comună, Ionelia Șerban, susținută atât de doamna director a Bibliotecii Județene „Ștefan Bănulescu” Ialomița, Elena Balog, cât și de autoritățile locale, reprezentate de doamna primar Fănica Decu și domnul fost primar Costel Brateș, precum și județene, al căror reprezentant la eveniment a fost domnul vicepreședinte al Consiliului Județean Ialomița, Cătălin Grigore. Ceea ce impresionează la Stelnica este tocmai această frumoasă colaborare între instituții (de fapt, între oamenii care le conduc), suportul reciproc în numele culturii, educației și tradițiilor.

          Ziua a debutat cu alocuțiunile susținute de autorități, de Radu Bogdan Ghelu care a adresat un cald cuvânt de mulțumire, programul fiind moderat de doamna Ionelia Șerban. A urmat un moment artistic prezentat de copii, elevi ai comunei, care au interpretat cu talent și dăruire scenete din opera dramaturgului (actor, regizor și profesor de teatru) Ion Ghelu Destelnica. Un moment inedit a fost susținut de tânăra Alana McKenzie, venită din America la studii în România, care a citit în limba română din opera maestrului Destelnica și a cântat în limba sa maternă.           

          Trecerea către momentul lansărilor de carte au realizat-o Mădălina Mantu care a cântat jazz și Mihăiță Macoveanu, cu poezie patriotică din creație proprie.

          A urmat seria lansărilor de carte:
- „Miss Univers” – autor: Florentina Loredana DALIAN
- „Containerul cu umor” – autori: CLUBUL UMORIŞTILOR CONSTĂNŢENI
- „10 Coroane” – autor: Ilie COMĂNIŢA
- „A - E - IOUA”- autor: Constantin GORNEA
- „Dincolo” – proză scurtă – autor: Florin CIOCEA
- „Mic tratat de filozofie despre îngeri, tractorişti şi femei nebune” - autor: Florin CIOCEA
- „Viscol fierbinte„ – autor: Mircea DUMITRESCU
Publicul s-a putut delecta și cu expoziţia de pictură a Doiniţei Gornea și cea de grafică umoristică – autor Radu Munteanu.

          Un moment special l-a constituit prezența în număr surprinzător de mare a membrilor Clubului Umoriștilor Constănțeni (CUC) „Prăvălia cu umor” care, conform declarației președintelui executiv Dan Viorel Norea, își mai iau, din când în când, zborul stoluri, stoluri spre alte meleaguri decât cele dobrogene. CUCii poposiți la Stelnica, în majoritate epigramiști, dar și prozatori, au fost: Ananie Gagniuc, președinte onorific al CUC, Dan Norea, președinte executiv, Petru Brumă, Ion Tița-Călin, Ionuț-Daniel Țucă, Traian Brătianu (descendent al Brătienilor, nu e coincidență de nume), Aurel Lăzăroiu, președinte al Cenaclului „Mihail Sadoveanu” din Constanța, caricaturistul Năstase Leonte (care a muncit tot timpul, realizând portretele-caricauri ale unor personalități prezente), Claudia Croitoru, Ana Ruse, Ion Ruse, Aron Petru, Liliana Stoica, aceștia toți din Constanța, dar și CUCii ialomițeni: Florentina Loredana Dalian (membru fondator), Constantin Gornea și Radu Munteanu. Momentul umoristic pe care l-au susținut a fost foarte apreciat de spectatorii prezenți în număr mare și au promis, la invitația doamnei bibliotecar, că vor reveni cu drag la Stelnica.
          La sugestia doamnei Șerban, doamna Fănica Decu și domnul Costel Brateș au promis că vor sponsoriza publicarea unui manuscris al scriitorului Destelnica aflat în posesia fiului său și intitulat „Gorila cu mănuși”, iar redactorul șef Gheorghe Dobre a afirmat că se va simți onorat dacă volumul va apărea la editura „Helis”. A propos de „Helis”, trebuie să recunoaștem că onor CUCii ne-au cam bătut la număr, din partea Helis-ului fiind prezenți doar: Gheorghe Dobre, Florin Ciocea, Ilie Comănița, Nicolae Teoharie și subsemnata. Mă rog, eu am jucat la două echipe, nu se pune. 
 
         







  


După încheierea momentului oficial, a urmat agapa frățească după care a urmat o alta, în cerc mai restrâns, la nemaipomenita noastră gazdă Florin Ciocea; așadar, de la bibliotecă la stână, dar fără a uita de menirea noastră artistică: astfel, după ce ne-am potolit instinctele primare (să nu vă gândiți la măscări, zic de foame!), ne-am amintit ce-i cu noi și am continuat programul artistic, care cu epigrame, care cu poezie sau proză. Toate acestea sub lumina unui soare generos, în mijlocul naturii, acompaniați de păsările cântătoare și rațele măcăitoare, până spre lumina blândă a asfințitului. Ceea ce nu se poate povesti, ci numai trăi!
          Felicitări vinovaților! 











Florentina Loredana Dalian

Slobozia, 08 mai 2017

Mai jos, o sinteză video a evenimentului, realizată de doamna Adriana Stoica (Bărăgan TV) - preluare de pe youtube