Florentina Loredana Dalian

luni, 27 februarie 2017

E noapte și-mi pare...




E noapte cu stele, o lună deșartă,
Pășesc printre ramuri de finic și măslin,
Aș vrea să trec dincolo, nu-i nicio poartă
Și-n aer se vântură săgeți cu venin.

În lume e-aproape de primăvară,
Se schimbă pământul, iar florile cresc,
În gură am gust de trădare amară.
E noapte; și-n gânduri cuvinte-amuțesc.

În grădină, măslinii par adormiți,
De parcă și ei așteaptă minunea,
Cu frunze tăcute ascultă smeriți
Un glas ce-și înalță la cer rugăciunea.

Tristeți mă apasă, eu nu le-nțeleg,
Mă scutură friguri, e aerul greu,
Pare că cerul se cutremură-ntreg.
E noapte. Și-mi pare că Iuda sunt eu.

Slobozia, 27 februarie 2017

miercuri, 22 februarie 2017

„Leoaică tânără, iubirea” - 2017

Concurs poezie de dragoste

La rugămintea poetului Virgil Diaconu, postez anunțul de mai jos. Am rugămintea ca toate întrebările, observațiile, comentariile, revendicările, frustrările etc. să le adresați organizatorului. Eu sunt doar un intermediar care ajută la publicitatea evenimentului. Mulțumesc pentru înțelegere și succes participanților! 




CONCURSUL NAŢIONAL DE POEZIE
DE DRAGOSTE LEOAICĂ TÂNĂRĂ, IUBIREA…
Ediţia a XVII-a, 4 aprilie 2017

Centrul Cultural al municipiului Piteşti, prin revistele de cultură Cafeneaua literară şi Argeş, organizează ediţia a XVII-a a Concursului naţional de poezie de dragoste Leoaică tânără, iubirea…
La concurs pot participa creatori cu vârste până în 35 de ani, care nu sunt membri ai U.S.R. şi nu au câştigat un premiu la ediţiile noastre anterioare.
Concurenţii vor trimite pe adresa organizatorului 5 poezii de dragoste, creaţii originale, nepublicate în volum, fiecare poezie fiind printată sau dactilografiată pe o singură pagină, semnată cu numele real al autorului şi având indicat nr. de telefon şi emailul. Toate cele cinci poeme vor fi cuprinse într-un singur document cu extensia .doc, .rtf, cules cu corp 14, Times New Roman.
Textele vor fi expediate fie la adresa de e-mail cultcentre@yahoo.com. fie poştal, pe  adresa Centrul Cultural Piteşti, Str. Calea Craiovei nr. 2, Casa Cărţii, Bloc G1, sc. C, et. I, cod 110013 Piteşti, jud. Argeş, fie se vor depune direct la sediul Centrului Cultural Piteşti, până la 25 martie 2017, telefon 0248 219976. Manuscrisele nu se înapoiază.
Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat ca a putea vizualiza pagina. Câştigătorii desemnaţi de juriu vor fi premiaţi cu diplome şi sume de bani, astfel: Premiul I: 500 lei, Premiul al II-lea: 400 lei, Premiul al III-lea: 380 lei, Menţiune I: 360 lei, Menţiune II: 360 lei.
Festivitatea de premiere va avea loc la Centrul Cultural Piteşti, 4 aprilie 2017, ora 13.00. Premiile se acordă numai câştigătorilor prezenţi la  festivitate, în baza C.I. În caz de neprezentare la festivitatea de premiere, premiile se vor acorda următorilor clasaţi.
Organizatorul nu decontează cheltuielile de deplasare sau cazare.

Responsabil proiect și președinte juriu
Virgil DIACONU

luni, 20 februarie 2017

miercuri, 15 februarie 2017

Cititul cu voce tare


Mâine, adică în 16 februarie, este Ziua Mondială a cititului cu voce tare. Am făcut, de câteva ori, lectură publică, în școli și grădinițe, la vernisaje, lansări de carte, festivaluri literare, în cadrul unor spectacole etc. Și pot spune din experiență că acest mod de lectură este agreat și, de cele mai multe ori, merge la sufletul ascultătorilor. Desigur, literatura e arta care presupune intimitate între cititor și scriitură. Dar momentele de lectură „împreună” au și ele farmecul lor incontestabil. Să citim, deci!
          În videoclipul de mai jos, un scurt fragment dintr-o lectură susținută cu ocazia vernisajului expoziției „Câmpiile Verticale” (curator: pictorul Valeriu Stoica) de la Muzeul Județean Ialomița (2014).
Slobozia,15 februarie 2017


duminică, 5 februarie 2017

Limba noastră

Despre nemurire, altfel




„Limba noastră-i o comoară/ În adâncuri înfundată”. Cu accent pe „adâncuri înfundată”.

Azi, la ieșirea din biserică, o cerșetoare țigancă:

- Dați-mi și mie de-o pâine, că n-am de niciunele! N-am cartofi, n-am pâine, n-am ouă, sunt nemuritoare, vai de capul meu!
- Păi, dacă ești nemuritoare, ce nevoie mai ai să mănânci? Omul mănâncă să nu moară.

I-am dat, desigur. Nu înainte de cuvenita lecție de vocabular. Nu-mi fac iluzii c-a priceput mare lucru, dar măcar știu că mi-am asigurat și eu nemurirea. Că un nemuritor te pomenește toată viața lui, adică pururea.
A încheiat în schimb cu creștineasca urare: „Să aveți o zi bună!” Chiar că am o zi bună! Am râs până-acasă și încă mai am zâmbetul lățit până la urechi. Să aveți și dumneavoastră o zi bună!
:)      

Slobozia, 05 februarie 2017