Profesori universitari (4)
Cercetător, creatorul şcolii moderne de Chimie-fizică şi Electrochimie, recunoscut şi apreciat de comunitatea ştiinţifică din țara noastră şi din străinătate. Era un personaj aparte în pleiada profesorilor noștri, parcă picat din paginile unui roman. Un domn al vremurilor de altădată, în înfățișare, în comportament, în modul de adresare. Deși nu foarte bătrân, undeva la 65 de ani, domnul Sternberg era îmbătrânit. Poate chiar activitatea de laborator îl îmbătrânise prematur. CV-ul său (pe care l-am studiat recent într-un buletin informativ al Societății de Chimie) cuprinde numeroase realizări științifice și didactice, unele având caracter de noutate absolută la vremea aceea. Dar eu nu despre asta am de gând să vorbesc.
El însuși ne spusese la un curs, când venise vorba de legile gazelor, că îl cunoscuse pe autorul relației pe care tocmai ne-o scrisese pe tablă și care purta numele Mayer. Apoi a adăugat zâmbind: „Mayer era o doamnă”, pentru a se evita confuzia cu mai celebrul Robert Mayer. Era vorba, de fapt, de Maria Gopper Mayer, deținătoarea premiului Nobel pentru fizică, în 1963. Și acest profesor-cercetător, autor de manuale, deținător al premiului de stat, care se învârtea prin medii de Nobel, când trecea pe lângă studentele ce ștergeau vreo bordură cu blugii în curtea facultății, la o țigară, le saluta (întotdeauna el mai întâi) după moda de odinioară, scoțându-și pălăria și cu o ușoară înclinare a capului. Ne plesnea obrazul de rușine, de altfel singurul moment în care aveam sentimentul acesta. Numai Solomon Sternberg reușea să scoată rușinea din noi. Îl alintam, între noi, Soly, așa cum făceam cu toți profesorii, mai ales cu aceia care ne erau dragi.
Funcționa în modul slow motion. Mi se părea că aș fi avut timp să dau trei ture de stadion până reușea să-și scoată paltonul, la intrarea în clasă, sau să și-l pună, la plecare. Un coleg s-a oferit să-l ajute o dată, dar a refuzat politicos.
Deși îmi plăcea materia predată, deși eram activă la seminariile asistentului Brânzoi, la examenul din sesiunea de iarnă, am făcut-o lată. Examenul era oral, cum erau majoritatea pe atunci (care era scris, avea și partea a doua, cu susținere orală). Profesorul întârziase la examen mai bine de o oră. Cum stăteam noi așteptându-l, priveam la colegele mele care răsfoiau de zor caietele. Eu nu aveam acest obicei și, de regulă, intram printre primii la examinare. Dar atunci, influențată, m-a apucat vinovăția, că stau și studiez cadrul ferestrei, în loc să repet. Și am deschis și eu caietul, apucându-mă să-l răsfoiesc. O prostie pe care n-am mai repetat-o niciodată. La examen, te duci cu ce ai învățat, nu mai îngrași porcul în ajun. Eu am încercat și am făcut o varză totală. Primul subiect, oarecum logic, l-am făcut bine, dar al doilea, care însemna numai să înșir niște formule ca atare (n-am priceput niciodată de ce trebuia reținute mecanic), l-am amețit de tot. Formulele mele arătau ca ițele încurcate ale războiului de țesut.
Bietul Brânzoi, asistentul, încercase să mă salveze de la dezastru, la examenul cu exigentul profesor Sternberg. Îi tot repeta că sunt o studentă bună, că la seminarii am numai 10, dar Soly, agasat de insistențele acestuia, i-a arătat tabla, cu gesturi concludente și a întărit cu vorbe: „Dar nu vedeți ce a scris? Mă mir că n-a căzut tabla aia jos. Se vede treaba că-i o tablă solidă.” – a mai adăugat cu un surâs șugubăț, caligrafiind în carnetul meu un 4 de toată frumusețea, păstrându-și zâmbetul pe chip. M-am enervat atunci atât de tare pe mine, încât aceea a fost ultima mea restanță până la sfârșitul celor cinci ani. Culmea e că mi se păruse examenul cel mai ușor din sesiunea aceea, pe care eram convinsă că-l iau. Dar „socoteala de-acasă...”
Soly a murit la vreo lună după revoluție, nici nu apucase măcar să se bucure și el de libertate, ori de libertatea aceea închipuită. Mi-a părut rău. Ulterior, hălăduind prin Facultatea din Polizu, alergând între cursuri și laboratoare, o vreme mă așteptam să-i văd pașii apropiindu-se, să-l văd cu servieta într-o mână, cu cealaltă scoțându-și pălăria și înclinând ușor capul. Eu mă înclin acum amintirii sale.
Slobozia, 05 ianuarie 2025