Florentina Loredana Dalian

marți, 30 iulie 2024

Urmează stația „Grozăvești”

 

Amărăciuni din Epoca de Aur (18)


 


Azi am mers mult cu metroul prin București, pe vreo trei magistrale: M1, M4 și M5. Mi se întâmplă rar minunea, dar atunci îmi place. Mirosul de metrou e mirosul studenției mele. Nimic altceva nu-mi aduce mai bine în simțuri anii mei tineri decât metroul, și mai cu seamă stația „Grozăvești”. În stația aceea unică, ai cărei pereți sunt tapetați cu mozaic în două nuanțe de verde, în care te afunzi ca într-o lume de iarbă, mi-am petrecut niște minute din viață care, adunate, vor fi dând mai multe zile, poate.

O asociez cu emoția dimineților în care mergeam la examen, cu bucuria întoarcerii de la un examen luat, cu tristețea unuia picat, cu plictiseala iar alteori cu entuziasmul mersului la cursuri și laboratoare, cu încântarea de a merge la teatru, la film, la înghețată, ori chiar – după răzmerița decembristă – în locul „rău famat” unde se adunaseră „golanii”, cu plecările în vacanță, cu revenirile din ea, înfășurate în emoția unui nou început. Toate drumurile mele treceau prin Grozăvești. Mi-am lăsat acolo părți din mine: câteva întrebări, prea puține răspunsuri, oarece mirări specifice unui tânăr ce privește încă viața prin ochi de copil. De câte ori văd stația aia prin geamul trenului galben (căci de coborât, nu mai am motive să cobor în ea), e ca și cum m-aș vedea stând pe un peron în așteptare. Și, nu știu cum, ceva se schimbă în mine, e ca și cum aș avea douăzeci de ani, n-aș ști ce vreau cu viața mea, dar aștept curioasă urmarea a ceea ce va să se întâmple și râd și plâng în sine, iar nostalgia mă stăpânește cu o forță pe care n-am cum s-o alung.

Mă uit la tineri, îi văd indiferenți, cu nasurile în telefoane, devenite niște extensii aproape firești ale ființei. Mă revăd pe mine, cea de atunci, cu mapa maro sub braț, atârnată de un inel pentru sprijin, ori nici măcar având acces la vreunul,  încercând să-mi țin echilibrul la vreo zgâlțâială mai puternică. Prea rar mă așezam, să nu fie nevoie să mă ridic, dacă se urca vreo persoană mai în vârstă, ori cu copil, ori... Într-una din puținele dăți în care m-am așezat, în vagonul meu s-a urcat profesorul de fizică, domnul Preda, iar eu am simțit nevoia să mă ridic, să-i cedez locul. M-a refuzat și cred că s-a simțit jignit. O fi avut omul vreo cincizeci de ani, o fi fost chiar mai tânăr decât sunt eu acum, dar avea părul alb și noi îl vedeam bătrân, bătrân. Dar care tânăr de douăzeci nu crede asta despre un om de cincizeci? După această întâmplare în care, de bună seamă, ne-am simțit amândoi jenați, am decis și mai abitir să nu mai ocup loc în metrou.

Azi am stat, căci am ajuns la vârsta la care... Dar nu, eu, azi, am avut douăzeci de ani. Azi m-am întâlnit cu mine la Grozăvești. Stăteam pe un peron și așteptam. Nu știu la ce mă gândeam. Poate la faptul că viața-i frumoasă când o privești prin ochii unui tânăr de douăzeci de ani. Poate tocmai alergasem din cămin după un el, care-mi ceruse să-mi fie iubit, iar eu îl refuzasem fiindcă deja aveam unul. După refuzul meu, după plecarea lui, cu un zâmbet și cu pasul domol, am rămas o vreme pe marginea patului, nelămurită, tuflită, împărțită între minte și inimă. Apoi, am zbughit-o pe ușă afară, fără să le spun fetelor unde mă duc, și am alergat ca la suta de metri până la metrou. Habar n-am de ce-am alergat. Nu l-am mai găsit. Mai bine, căci nu știu ce i-aș fi spus. Nu-mi schimbasem decizia, dar așa am simțit eu să alerg ca o apucată după un tren ce tocmai plecase. Ducă-se!

Ultimul tren cu care am călătorit azi era tapetat cu graffitti. I-am făcut poză, așa de sanchi. Nu semăna cu trenul meu de odinioară. Acela se îmbrăca în frac, nu în graffitti. Lumea s-a schimbat. Mă întreb dacă și noi, odată cu ea. Ce contează?

Azi m-am întâlnit cu mine. Stăteam pe un peron și gândeam că viața-i frumoasă.

 

Florentina Loredana Dalian

Slobozia, 30 iulie 2024

marți, 23 iulie 2024

Semnal editorial – „Frumusețe străină” de Florentina Loredana Dalian

 



Proiect realizat cu sprijinul Consiliului Județean Ialomița

 

Recent, a ieșit de la tipar, în condiții grafice de înaltă calitate, cartea de proză scurtă „Frumusețe străină” a autoarei ialomițene Florentina Loredana Dalian. Volumul a fost publicat la editura „Metamorfosi”/ tipografia „Artprint” din Slobozia și a fost susținut financiar de Consiliul Județean Ialomița, prin programul finanţărilor nerambursabile alocate din bugetul judeţului Ialomiţa  pentru activităţi nonprofit de interes general pentru anul 2024, domeniul „Cultură, culte și religie”.

Cartea conține 22 de proze scurte al căror subiect gravitează în jurul mesajului anunțat prin titlu, fiecare dintre acestea fiind însoțit de o imagine grafică realizată după text, sub semnătura renumitului grafician Marian Avramescu, cel care a realizat și coperta.

În perioada august – noiembrie 2024, volumul va fi lansat în mai multe instituții culturale, dar și în spații neconvenționale, urmând să ajungă la toți cititorii interesați, inclusiv prin intermediul bibliotecilor. Datele lansărilor vor fi anunțate în timp util în presă și pe rețelele de socializare.

 


23 Iulie 2024

marți, 16 iulie 2024

O zi președinte

 

Mereu mi-am dorit să fiu președinte. Încă de mic, când mă întrebau babele de la drum ce vreau să mă fac atunci când oi fi mare, răspundeam nu ca alți copii – fotbalist, actor, navigator – ci președinte. Nu știam ce înseamnă, dar auzisem cuvântul prin sat, când îi spuneau oamenii președintelui de CAP „Să trăiți, tov. Președinte!” și îmi plăcea cum sună. Mi se părea interesantă combinația dintre preș și dinte, deși n-am prea reușit să pricep care-i legătura dintre ele. Un fel de dinte stricat căzut pe preșul murdar de la intrare.

Și uite, cum, necum, am ajuns. Nu chiar președinte de CAP, că ăla s-a desființat între timp, când a năvălit democrația peste noi, ca rușii în Cehoslovacia, nici de țară, însă de partid. Mi-am făcut partidul meu, că doar n-oi fi eu mai prost decât alții, m-am ales în unanimitate președinte, am pus-o pe soacră-mea locțiitor, că altfel nu mai aveam liniște nici în casă, nici în partid, nici pe lumea asta, nici pe ailaltă și în niciun univers paralel, pe nevastă-mea secretară, că de nu, „pufuleți” scria pe mine și pe farfuria mea, am convins câțiva fraieri să mi se alăture și gata tot. Dar n-a fost chiar atât de ușor. A trebuit să fac și platformă electorală, orice o fi vrând să mai însemne și asta. L-am intitulat PDS – Partidul Dezbinării Sociale – că toate numele cu îmbinarea, comasarea și coagularea erau luate. Avem și câteva obiective importante și neapărat originale, clare și precise, să știe omul ce votează:

1.    Dezunirea românilor, că de unire ne-am săturat. Mai bine zis, am văzut cum funcționează.

2.    Viziunea asupra omului: Am decis să susținem că omul l-a făcut pe Dumnezeu, și nu invers. Și de povestea asta ne-am cam săturat, că ne dă cu virgulă la capitolul „chipul și asemănarea”. Care chip, care asemănare, omul e o fiară sălbatică și-așa vrea să rămână.

3.    Viziunea parlamentară: Susținem reducerea numărului de parlamentari de la 300 la 500. Nu de alta, dar să avem loc și noi.

4.    Familie și demografie: He, la capitolul ăsta, promitem să ne implicăm cu trup și suflet, dar mai ales trup, la creșterea demografică a scumpului nostru popor. Cât privește înlocuirea termenilor de mamă și tată cu părinte 1 și părinte 2, suntem de acord, dar soacra trebuie să rămână soacră, că n-ar accepta locul 2 nici picată cu ceară. Cu ceara mă-sii!

5.    Tinerii și bătrânii vor fi tratați la același capitol, în codevălmășie, fără discriminări, că de ce adică numai cei din urmă să primească pensie pe seama celor dintâi, ori e democrație, ori nu mai e!

6.    Biserica și comunitățile religioase: Vezi mai sus, punctul 2. Măcar noi suntem sinceri și nu ne dăm contrafăcuți prin biserici, cu cruci mari cât casa, când nouă nu ne stă gândul decât la case, la cât mai multe case.

7.    Limba română. Aici avem o problemă, că nu mai știe nimeni ce limbă vorbim de ani buni încoace. Am englezit-o, țigănit-o, bulevardit-o, de nu mai reușesc s-o deslușească nici cei mai aprigi academicieni. Așa rămâne! Fiecare să-și vorbească păsăreasca lui și, dacă nu ne înțelegem, cu atât mai bine, că doar de aia suntem un partid al dezbinării.

8.    Dezvoltare și prosperitate: Pe bune???

9.    Sistemul administrativ și juridic, împreună cu cel politic vor fi tot o apă și-un pământ (de flori), în felul ăsta nu mai poate niciunul să dea vina pe ălălalt atunci când treaba se-mpute.

10. Securitatea națională va fi asigurată internațional. Asta nu-i o treabă prea nouă pentru țara noastră, peste care au năvălit tot timpul ba turcii, ba tătarii, ba rușii, ba ungurii. UDMR-ul să tacă!

11. Apartenența la NATO va fi privită conform principiului străvechi: „NATO frântă, că ți-am dres-o!”

12. Educația: Nu se află printre prioritățile noastre, dar, dacă-i musai, ne-om descurca și cu asta, că românul – se știe doar – e descurcăreț. Abandonul școlar va fi tratat cu mare atenție și încurajat, în sensul că, pentru renunțarea la școală, se va plăti o taxă de abandon. În felul acesta, sperăm să creștem considerabil veniturile la bugetul țării noastre aflată pe culmile cele mai înalte. Nu știm ale cui. Vom încuraja mai puțin sportul de performanță, în favoarea sportului de masă, care constă în statul la masă și mâncatul ca porcul, cu berica aferentă într-o mână și țuica națională în alta.

13. Resursele naturale, energetice și strategice: Aicișa ne descurcă UE. Noi doar le încurcăm.

14. Prețul energiei și al resurselor energetice: Va crește precum Făt-Frumos, într-un an, cât alții în zece.

15. Resursa umană: Ce-i aia?

16. Industria: Fuse și se duse.

17. Sistemul bancar: Ăsta da! Vom susține înființarea câte unei bănci de fiecare familie. Să avem și noi rockefellerii noștri! 

18. Agricultura și siguranța alimentară: Vom încuraja formal și sistematic agricultura (prin galerii constituite adhoc), că și așa noi mâncăm de la alții.

19. Inovarea și cercetarea: Savanții vor fi stimulați să afle noi metode de supraviețuire în condiții limită, pe modelul japonez de a bea ceai dintr-o ceașcă goală.

20. Sănătatea: Dacă ne mai trimite chinzeuvreun virus d-ăla mic și ciufulit, nu mai vorbim de nicio sănătate. Case closed!

21. Cultura națională: Va fi desființată. În schimb, vom încuraja cultura de canabis. E mai bună la casa omului!

22. Turismul: Aici n-avem o problemă, traseismul e-n floare.

23. Actul artistic: „Românul s-a născut poet” și, dacă are chef să scrie poezie cu mațele goale, n-are decât!

24. Actul sexual: Ăsta da! Înscrieți, băieți, înscrieți! – cum a zis un om luminat. Vă așteptăm să vă înscrieți și în partid. Și votați-ne pe noi!

 

Sunt doar de o zi președinte și deja am obosit, programul ăsta mi-a scurtcircuitat ambii neuroni, ar trebui să-mi iau o vacanță de schi, cât mai e iarnă, că am văzut că așa obișnuiesc președinții, după ce muncesc de le sar capacele de la roțile mașinilor 4x4. Pârtieeeee!

 

Florentina Loredana Dalian  

Slobozia, 24 februarie 2024