Florentina Loredana Dalian

duminică, 26 octombrie 2014

Inventar, când dă să vină iarna




Ce poţi face într-o zi friguroasă
decât să declari, pe propria răspundere,
sub ameninţarea anotimpului ce stă să vină,
că ai avut câteva lucruri, din care unele ţi-au mai rămas.
Declaraţia de inventar sună a gol,
un fel de ce-am avut şi ce-am pierdut.

Ce-am avut, aşadar? Stoc scriptic:
câţiva gărgăuni, câteva iluzii de fericire,
un curaj nebun, urmat de regretul inevitabil,
trei-virgulă-cinci minute de exaltare,
un as în mânecă, doi şeptari şi-un popă de roşu,
- nici măcar de-o chintă spartă -
un drum până la Blue Laguna, dus-întors.

Ce-am pierdut?
În afară de timp (pe ăsta să-l caute Proust):
asul din mânecă, doi şeptari şi aşa mai departe.
Nici maseurul n-a venit -
îl trecem şi pe el la obiecte pierdute
(nu, nu-l casăm, mâinile lui fac minuni).

Stoc faptic:
alţi câţiva gărgăuni, vreo două speranţe,
un vals care-mi urlă în cap,
o voce (nu, nu mai multe!)
şi sufletul acesta întors pe dos
ca o cămaşă veche purtată
la care nu se mai cunoaşte faţa.

Slobozia, 26 octombrie 2014

sâmbătă, 25 octombrie 2014

Clepsidră





Păstrează clipa aceasta

dintr-o noapte de toamnă

în care vântul bătea să smulgă visele

din rădăcină.

păstreaz-o ca pe un semn de carte

încă nescrisă,

ca pe o sticlă cu vin învechit

pe care nu te înduri s-o deschizi -

încă nu i-a venit vremea.

păstrează clipa aceasta

în care te-am închis în inimă

ca-ntr-o clepsidră,

într-o noapte de toamnă

cu cod galben de vânt.



Slobozia, 24/ 25 octombrie 2014



luni, 20 octombrie 2014

Pleci



Pleci, în gândul meu se face toamnă
- acest anotimp al plecărilor -

pe inimă, se mai desenează un rid

- să fie!

pleci - şi ce dacă - îmi spun,

şi ce dacă - răspunde ecoul întrebărilor

care nu aşteaptă răspuns.

şi  parcă dinadins face toamna

cu frunzele ei zburătăcite

după care mă uit ca după tine.

pleci, da?

atunci du-te mai repede

- plecările n-au omorât pe nimeni -

însă venirile

ei, da, venirile

au adus învieri!

  
Slobozia, 19 octombrie 2014

vineri, 10 octombrie 2014

"Stil de viaţă", cu Steliana Bajdechi la Radio Constanţa


Invitaţi: Aurel Lăzăroiu, şeful Cenaclului "Mihail Sadoveanu" al Cercului Militar Constanţa şi Florentina Loredana Dalian

 

Jurnal de risipită, 09 octombrie 2014

 

Iată-mă ajunsă şi toamna la malul mării, în sediul Radio Constanţa de unde, în sezonul estival, se transmite cunoscuta şi îndrăgita "Radio vacanţa". Asta mi-a amintit de copilărie, când tresăltam de bucurie auzind primele acorduri ale genericului muzical. Privind fotografia clădirii, constat că Radio vacanţa e de-o seamă cu mine. Ei bine, eu arăt mai tânără... :)
Plaja goală, doar vreo doi pescăruşi zburând la joasă înălţime şi un câine curajos, avântându-se-n valuri... Nisip, frunze şi linişte, multă linişte. Doar aşa poate fi admirată marea, lipsită de forfota enervantă a verii. În biroul doamnei Steliana Bajdechi, o atmosferă caldă, marea năvălind pe geam, ca de altfel şi în studio. 
Schimbăm câteva cuvinte, admir capacitatea realizatoarei de a se împărţii în multe (ascultă, vorbeşte, citeşte, gândeşte în acelaşi timp). Poate faptul că e inginer de profesie o ajută să-şi organizeze obiectivele în sertăraşe din care să le dea drumul la timpul potrivit. Îmi fac o primă impresie: sinceră, deschisă, năvalnică, punctuală, oricând gata să ajute, cu drag de profesia pe care o practică. S-a discutat despre literatură, despre cenaclu, despre concursul "Fascinaţia mării". Mai jos, înregistrarea emisiunii, pentru care mulţumesc doamnei Steliana Bajdechi şi întregii echipe "Radio Constanţa". 



Am plecat spre casă cu foşnetul mării în urechi, cu imaginea valurilor în noapte, însoţite de acordurile Concertului de Aranjuez (Rodrigo) care s-a difuzat la finalul emisiunii, dar şi cu muzica sublimă a unor cuvinte care-mi fuseseră adresate... de peste Dunăre. 






Mulţumesc ascultătorilor!

marți, 7 octombrie 2014

"Fascinaţia mării" 2014, festivitate de premiere

Cercul Militar Constanţa, 04 octombrie 2014

Jurnal de risipită

 

Marele premiu a fost înmânat de domnul comandor Liviu Olteanu



        Într-o ambianţă sobră şi elegantă, în sala de festivităţi a Cercului Militar Constanţa, în faţa unui public select, format din scriitori, militari, studenţi şi elevi la Marină Militară şi alţi iubitori de literatură, sâmbătă, 04 octombrie a.c, a avut loc premierea câştigătorilor celei de-a II-a ediţii a concursului literar "Fascinaţia mării", în cadrul unui spectacol prezentat cu farmec de domnul Aurel Lăzăroiu, ajutat de o distinsă domnişoară, Ligia Stemate, recitatoare cu mult talent. Oaspeţii au fost întâmpinaţi de gazdele primitoare: Aurel Lăzăroiu şi domnul m.m.p.drd. Liviu Tănase, Şeful Cercului Militar.

     
Cdor Vasile Gheorghieş
În deschidere, domnii comandori Vasile Gheorghieş şi Liviu Olteanu au dat citire mesajelor adresate de Şeful Statului Major al Forţelor Navale şi Comandantului Flotei şi al Garnizoanei Constanţa.

          Înmânarea premiilor a fost inspirat împletită cu momentele artistice susţinute de elevi ai Liceului de Muzică din Constanţa, interpreţi la pian, oboi şi vioară, ultimele două instrumente fiind acompaniate la pian de doamna profesoară Marina Dunărinţiu. Surpriza serii a reprezentat-o baritonul Bogdan Ocheşel, solist al Teatrului Naţional de Operă şi Balet "Oleg Danovski", care a impresionat în mod deosebit asistenţa cu cele două piese interpretate. 




          Se cuvine a remarca disciplina şi bunul gust care s-au făcut simţite pe parcursul evenimentului, lucru care era de aşteptat având în vedere organizatorii (Cercul Militar, coordonat de Statul Major al Forţelor Navale şi Cenaclul "Mihail Sadoveanu", acesta tot de pe lângă Cercul Militar), ceea ce confirmă o dată în plus faptul că militarii au constituit dintotdeauna (şi încă mai constituie) Elita Ţării. Tocmai de aceea am ţinut ca, în cuvântul meu, să subliniez faptul că acest premiu (printre destul de multe altele) mă onorează în mod deosebit. Felicitări şi mulţumiri organizatorilor şi juriului!



          Componenţa juriului (pe care am aflat-o la festivitate) a fost următoarea: Cdor Vasile Gheorghieş - Preşedinte, Cdor (r) Ananie Gagniuc, Ion Roşioru, Alexandru Birou şi Gheorghe Mihalcea.
          Premiile le-am publicat AICI.
          O notă bună şi studenţilor/ elevilor "marinari" care îşi dovedesc încă de pe acum apartenenţa la o clasă de elită, nu doar prin frumuseţea specifică tinereţii şi a hainei militare, ci şi prin modul exemplar de comportament. Cinste lor!







          Din păcate, timpul scurt şi noaptea care începea să se lase nu mi-au permis să rămân atât cât aş fi vrut la agapa de după, unde, chiar şi aşa, pe fugă,  am mai schimbat impresii cu cei prezenţi, printre care şi prieteni pe care îi revăd mereu cu drag: Aurel Lăzăroiu, Dan Norea, Petru Brumă, Liviu Tănase, Ottilia Ardeleanu, Anisia Popa, Laura Văceanu, Alexandra Flora Munteanu, Anastasia Dumitru, Radu Patrichi, dar şi dintre cei pe care îi văd din an în Paşte: Ioan-Marinescu Puiu, venit tocmai de la Cluj, cu palinca, slănina şi ceapa în... poezie (nu în traistă). E drept, mi-a lipsit marele Noni, dar cel puţin am avut cascheta lui în fotografia pe care organizatorii au ales-o de pus în broşura cu textele câştigătoare. 



Pesemne, la Alba Iulia, în mai, când am făcut fotografia, am avut o premoniţie, deşi habar n-aveam pe atunci de concurs şi, chiar dacă aş fi avut, n-aş fi bănuit că voi lua frumosul trofeu.





Slobozia, 07 octombrie  2014

Evenimentul în presă: 

Telegraf Constanta: Trofeul "Fascinaţia mării" a ajuns la Ialomiţa" 


Muzica  videoclip: Iosif Ivanovici şi Eugen Doga 
Mulţumesc pentru fotografii domnului lt.cdor. Cosmin Ocheşel (revista "Marina Română")