Florentina Loredana Dalian

miercuri, 21 iulie 2021

Scrisori naive (1)

 

Această scrisoare, regăsită de curând în sacul cu nostalgice vechituri, o scriam dintr-un București „ruinat și dezolant” celor de acasă, la scurtă vreme după revoluția din decembrie 1989. M-am hotărât s-o arăt și altora, pentru că e ca o fotografie a clipei, în care probabil se regăsesc mai mulți, cu nedumeririle, stângăciile, naivitățile și elanul tinereții, într-o lume aflată în schimbare. Aveam aproape 22 de ani și, la distanță de alți 31 (văleu!) constat că, în timp ce lumea s-a schimbat, eu am cam rămas la fel. 

 

„București,

20 ian. 1990

 

          Dragile mele,

          e vremea să dau un semn de viață din acest București ruinat și dezolant.

          Sunt bine. Din punct de vedere fizic vorbind. Abia venind aici am realizat ce implicații poate avea o Revoluție, în special una cum a fost cea de la noi.

În facultate e o brambureală insuportabilă, ca peste tot, de altfel, încercăm să ne organizăm, formulăm doleanțe și nu reușim să ajungem la nici un rezultat. La noi, problema primordială a fost - și se pare că mai este încă - înlăturarea lui Floarea1).

Nu a venit la curs, am înțeles că e bolnav și, conform metodei cuțitului pe la spate, studenții din anii III și IV au făcut un memoriu cu semnături pentru scoaterea lui din învățământ. Acest așa-zis memoriu a fost înaintat Decanatului din facultate, practic inexistent la ora actuală și, întrucât profesorii din catedra de F.T.2) sunt trup și suflet pentru Floarea, câțiva reprezentanți ai noștri au fost la Ministerul Învățământului (și se pare c-au avut succes) urmând să meargă și la primul ministru (pentru mai multă vîlvă). Zvonuri azi dimineață spuneau că Floarea s-a pensionat. Cert e că nu va veni la examen.

          Inițial n-am semnat (pentru) destituirea lui, pentru că niște colegi idioți formulaseră aiurea (că a subminat ind. chimică - ori noi nu suntem competenți să spunem asta, ș.a.m.d). După aceea, a fost reformulat și am semnat, dar cu oarecare strîngere de inimă. Mie personal nu mi-a făcut nimic rău, chiar dacă locul lui e clar că nu era la catedră, pentru ca ulterior să-mi fie chiar milă de el. Asta e! A fost și destul de compromis, având în vedere apropierea de „dibaci”.

          Sesiunea o încep pe 26.01., am examen ușor - la electrochimie - dar abia azi am reușit să mă apuc de învățat.

          Pe aici, lumea (studenții) cere tot mai hotărît înghețarea anului universitar, dar e o problemă tare spinoasă. Dacă se va îngheța cumva, m-am hotărât cu Mirela să ne angajăm pe un salariu de nimic la un orfelinat sau casă de copii. Dan vrea să plece-n SUA să muncească și să facă bani. Eu l-am mustrat că, în loc să stea și să facă ceva pentru țara asta, se duce să muncească la alții, gîndindu-se la bani. Mai vedem noi ce-o să fie. Oricum, acum nimeni nu muncește, cel puțin în București, e orașul plin, îmi vine să-i trag de mânecă pe fiecare și să-i întreb: „D-ta nu trebuia să fii la muncă la ora asta?” Revenind la ce-am spus mai înainte, Condorul vrea să-și cultive pepeni și Gigica tot la pepeni s-a gîndit (și la vară se duc la munte să-i vîndă).

          Tot azi am aflat că a murit Stenberg (proful de C.F3) - fost) și-mi pare rău de el, mai ales că am aflat că avea 66 de ani... și arăta ca la 80. Un om căruia niciodată nu i-a reușit nimic: a fost în lagăr (evreu fiind), i-au murit soția și copilul la cutremur și totuși a avut tăria s-o ia de la capăt. Toți spun că era foarte capabil și îmbătrânirea lui rapidă s-a datorat experiențelor cu substanțe toxice și f. dăunătoare pe care le-a efectuat. Acum, când să se bucure și el (dacă mai putea) n-a mai apucat, decât pînă ieri.

          Dacă se îngheață anul, Bâtcă (jr.) se duce să lucreze în mină. După cum vezi, studenții de bună-credință nu se gîndesc numai la mitting-uri (și mîine are loc unul, pe care nu-l voi onora, stau și învăț). S-au făcut demonstrații studențești în fața Ambasadei Albaniei (știi că a fost și la ei ceva), dar n-am fost, că am avut curs.

          Am o ordine în idei! Dar e explicabil, avînd în vedere starea în care sînt. Ei, dar să trec și la partea mai bună a lucrurilor, pînă acum am zis numai de rău.

Astăzi am primit (eu și studenții orfani de unul sau ambii părinți și familiștii cu copii) un ajutor material constând din: 5 kg de zahăr, 3 cutii conserve de carne, 3 săpunuri, 10 „brânze topite”, 5 pachete de unt a câte 250 g fiecare, 5-6 Kg fidea, 4 borcane de gem (2 de căpșuni și 2 de vișine), toate cele enumerate fiind poloneze. Avem mîncare „căcălău” (scuze!), așa că nu-mi trimite nimic. Avem cartofi, ulei, cîrnați, carne + ce-am primit. Totuși, mi-ar plăcea să vii, maman, și cu ocazia asta ți-aș mai da acasă 2 Kg zahăr (ce să fac cu 5? îmi ajung 3 tot anul), un pachet de unt, săpun, fidea. Să vezi ce bine arată toate! Aș vrea să ți le dau nu pentru că ați avea nevoie, dar ca să vedeți și voi ce mănîncă alții și ce-au putut să ne trimită. Îți dai seama ce-au trimis nemții și francezii! Îi duc și lui Dan un pachet de unt, 2 brînze, un borcan de gem, un săpun.

          I-am luat Floricăi 400 g de cafea și într-o zi următoare iau și pentru noi (eu mi-am luat 100 g). Am primit banii. Aș vrea să-i iau și lui Șor, dar îi dau telefon să-mi trimită bani. Se găsește în „Regie” fără coadă.

          Ce zici, Gulie, de nr. de absențe la care primește maman amendă? O să fiți niște depravați (lasă, că-n felul ăsta, se vor elimina cei cărora nu le arde de carte). Că, dacă fac 50 de absențe nu-i elimină nimeni, e adevărat, dar vor prinde gust și, în afară de asta, nimeni nu-i va trece „de pomană” (iar dacă nu vii la școală, n-ai de unde să știi, asta-i clar!)

          Mi-e dor de voi, de Jo-Jo și de Ursei și de ceilalți cuți. Dan a fost tare necăjit când a auzit de prietena lui, Pisa. A pus un bot!

          Cam atîta. Vă pup și vă aștept.

          Pe 1 febr. îmi iau bursa pe ianuarie (vreo 300 lei) pentru că n-avea rost să-mi iau cartelă și am și avut o cartelă cu o masă, a lui Cătălin, care e detașat în București și, conform obiceiului lui, nu prea frecventează serviciul. Fetele te pupă și Gigica te roagă să-l pupi pe Ursei în botic din partea ei.

                                                Vă pup, Flory”

 

_________

 

1) F.T. - Fenomene de Transfer

2) Floarea - profesorul Floarea, de F.T., „spaima” studenților din anii III și IV de la secția de Chimie Anorganică, fost ministru secretar de stat la Ministerul Industriei Chimice

3) C.F. - Chimie-Fizică








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu