Florentina Loredana Dalian

joi, 27 decembrie 2018

joi, 13 decembrie 2018

„Oamenii Unirii”




Sub titlul „Oamenii Unirii”, a apărut la Slobozia o carte, în cadrul unui proiect finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale și coordonat de domnul Gigi Constantin și Casa Municipală de Cultură din Slobozia (director Ionel Constantin), ajutat de domnul Gheorghe Dobre, redactorul șef al publicației culturale ialomițene „Helis”.
Cartea a fost lansată în data de 12 decembrie 2018, la Casa de Cultură din Slobozia, în prezența celor implicați și a unui public destul de restrâns, dacă ne gândim la contextul în care a apărut volumul, și anume celebrarea a 100 de ani de la Marea Unire a Românilor.
În Cuvântul Înainte, Primarul Municipiului Slobozia, domnul Adrian Nicolae Mocioniu afirmă că, în spiritul respectării și promovării valorilor, „am considerat necesar să încercăm acest exercițiu, care să aducă între aceleași pagini versuri și eseuri ale celor care mențin vie memoria culturală în acest colț de țară - Câmpia Soarelui. Aceasta și prin prisma faptului că unitatea culturală a precedat unitatea statală.”
Autorii ialomițeni ale căror eseuri, proze și poezii sunt cuprinse în carte sunt, în ordinea din volum: Ilie Comănița, Mihăiță Macoveanu, Vitalie Buzu, Adrian Bucurescu, Marian Ștefan, Florentina Loredana Dalian, Costel Bunoaica, Gheorghe Dobre, Marin Constantin, Nicolae Teoharie, Dan Elias, Marius Stan, F. M. Ciocea, Șerban Codrin și Alexandra Boștină (elevă, îndrumată de doamna profesoară Emilia Vlad).
În cadrul lansării, au existat câteva luări de cuvânt pe tema Unirii, recital de versuri și un moment muzical prezentat de solista Mădălina Mantu. La final, s-a făcut premierea autorilor.
Dintre cei care au onorat lansarea cărții cu prezența lor, îi amintim pe următorii: scriitorii Gheorghe Dobre, Costel Bunoaica, Vasile Iordache, Petre Ioan Crețu, Florin Ciocea, Ștefan Neagu, Florentina Loredana Dalian și Aurel Dobre (din Călărași), profesorii Vitalie Buzu și Emilia Vlad, însoțiți de câțiva elevi ai Colegiului Național „Mihai Viteazul”, Mihăiță Macoveanu, Mădălina Mantu, Mihai Stăncescu, Rodica Radu și, bineînțeles, amfitrionii: Gigi Constantin și Ionel Constantin.
Felicităm această inițiativă și pe realizatorii ei, exprimându-ne, totodată, regretul că evenimentul nu a beneficiat de o mai mare vizibilitate, gândind că ar fi meritat, dacă nu pentru proiectul în sine, măcar pentru ceea ce a stat la baza lui, și anume sărbătoarea Marii Uniri. Oricum, cartea va fi oferită școlilor și bibliotecilor ialomițene și - cine știe? - poate va mai beneficia de o lansare, într-un alt context.

Florentina Loredana DALIAN
Slobozia, 13 decembrie 2018
Foto: Gigi CONSTANTIN 






 

miercuri, 5 decembrie 2018

Telefonul


Avertisment: Moș Nicolae, orice mi-ai aduce, să nu te prind cu smartphone-ul! 

Mi-am luat telefon modern. Și de atunci, nu mai am pace. I-phone. „I”-ul ăla cred că vine de la imbecil. Dar nu telefonul e așa, ci eu, când am hotărât să mi-l cumpăr. Face de toate, săracul, mai are puțin și face și de mâncare, numai ce ar trebui să facă, nu face: să mă lase și pe mine să grăiesc cu oamenii, că doar de aia s-a inventat telefonia. Dar nu-i chip! În mijlocul convorbirii, mă năpădește blootuth-ul, tot facebook-ul intră peste mine, mesajele sună ca la alarma chimică, iar eu sunt la limita turbării. În miezul nopții, se apucă și sună pe cine vrea el (da, da, singur! Doar dau să mă uit și eu cât e ceasul și el începe a suna pe careva). Într-o noapte, pe la 3 dimineața, l-a sunat pe șeful meu. Noroc că nu i-a spus și ce vorbesc despre el cu alte persoane. Asta n-a învățat încă s-o facă, dar nu-i târziu, mă aștept să aibă și vreo funcție gen „smart-pâră” și să mă pârască mai ceva ca un papagal vorbitor.
Alarma sună când o pun, dar se oprește când vrea ea. Nici măcar nu-mi dă posibilitatea s-o opresc. Așa că nicio șansă să nu mă trezesc! Mai are să țopăie ca tâmpitul prin casă. De țopăit nu s-a apucat, dar l-am încins eu într-o dimineață de-a zburat drept peste balcon, fix în capul celei mai nesuferite vecine. Cunoașteți genul: tras cu urechea pe la uși, înregistrat numerele mașinilor care ți se parchează pe locul tău, băgat ochiul pe vizor și lăsat acolo, numărat câte fire albe de păr ți-au mai crescut, câte unghii rupte ai la deștu’ mic de la picior și alte aiureli asemenea.
Da, da, mi-am luat telefon deștept și de atunci m-a lăsat bărbatul (că I-phonul l-a sunat pe altul din greșeală și i-a spus – adică eu i-am spus – că-l iubesc, crezând că-i el), m-am certat cu toți vecinii (că-i scoală din somn dimineața alarma când ei vor să se odihnească după  schimbul de noapte), cu soacră-mea (asta n-ar fi o pagubă atât de mare), cu toate instituțiile statului și asociațiile de binefacere.
Ferească Sfântul să am nevoie să sun la urgențe. Mai întâi, îmi bagă sumedenie de reclame (gen: „Te așteptăm cu nerăbdare. Casa de servicii funerare”, „Fii bărbată, Zoe! Asociația homosexualilor liberi”, „Te-ai săturat de parfumul tău? Schimbă-l! Vidanjorul SRL”, „Ți s-a acrit de gunoiul de bărbată-tu? La noi afli rezolvarea! Firma de prelucrare a deșeurilor”, „Vrei o țară ca afară? Cară-te! Icsulică Travel”); după aceea mă informează despre așteptata și niciodată-ntâmplata cădere a guvernului, despre cotele apelor Dunării, despre amanții Vasilichii de la trei ... în fine, tot ce vrei și ce nu vrei. Dacă reușesc și eu, în cele din urmă, să formez 112, aflu că tocmai ce s-a emis factura telefonică, în sumă de..., plătibilă până la..., că bateria e pe ducă, mă mai informează că am 133,27 mesaje necitite, că-i ofertă la Kauffland și Black Friday la eMag...
Eu credeam, naivă, că mi-am luat o sculă deșteaptă care răspunde prompt și conștiincios la comenzi. Când colo, m-am pomenit cu una care face pe deșteapta, având inițiative care mai de care mai ciudate. Așa-mi trebuie dacă mi-am luat smart-phone! Cred că în curând am să-i schimb încadrarea. Dau cu el de pământ și-l transform în... spart-phone!
Trăiască progresul tehnic!

Florentina Loredana DALIAN
Slobozia, 17-18 octombrie 2018

Literadura nr 10 (decembrie 2018)







duminică, 2 decembrie 2018

Premierea concursului de Poezie şi Proză Scurtă ‘CENTENARUL UNIRII, 1918 - 2018’



Dedic acest premiu primit la Alba Iulia României aflată la Centenar și tuturor eroilor săi, știuți sau neștiuți.
De altfel, textul premiat este inspirat din viața unuia dintre ei - generalul de armată Nicolae Dăscălescu.


„Premierea concursului de Poezie şi Proză Scurtă ‘ CENTENARUL UNIRII, 1918 - 2018’, în regim de concurenţă competitivă: “O PATRIE, UN GRAI, UN SINGUR SIMŢĂMÂNT” care a avut loc in data de 29 noiembrie 2018 in Amfiteatrul Casei de Cultura a Studentilor din Alba Iulia.
Organizatori: Asociatia hispano-romana Salva si
Asociatia Culturala Juan Ramon Jimenez si Lucian Blaga

Cu ocazia Aniversării a o sută de ani de la Marea Unire a neamului românesc, ce a avut loc la 1 Decembrie 1918 în capitala istorică a României, Alba Iulia, Asociaţiile menţionate mai sus au organizat şi pregătit Concursul de Poezie şi Proză scurtă „O PATRIE, UN GÂND, UN SINGUR SIMŢĂMÂNT”, care s-a desfăşurat în perioada 1 iulie 2018 şi 15 octombrie 2018. Concursul este o urmare a preocupării noastre, a românilor din Spania, pentru consolidarea şi respectul faţă de ţara în care ne-am născut şi căreia îi aparţinem.
Premiile au fost acordate de presedintele juriului domnul Ion Margineanu, de d-nul Gheorghe Vintan, presedintele Asociatiei JRJ si LB.
Felicitari tuturor!”


Asociación hispano-rumana Salva