Florentina Loredana Dalian

vineri, 22 februarie 2019

Candela de veghe



Vernisajul expoziției de icoane și pictură religioasă, în Arhiepiscopia Dunării de Jos, Galați, 15 februarie 2019



         Scriam, în 2014, când pictorul Valeriu Stoica și curatorul expoziției a inițiat proiectul: „Sunt oameni care ard peste timp, ard tăcuţi, precum o candelă de veghe. Din când în când, lumina lor e adusă în atenţie de cei meniţi, la rândul lor, să ardă. O candelă de veghe a fost aprinsă şi în proiectul cultural iniţiat de pictorul bisericesc Valeriu Stoica, cel care a adunat în jurul său pictori, poeţi şi solişti.”
         Iată că, „peste timp” candela de veghe a continuat să ardă și a făcut-o în diverse centre culturale: la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” din București, la Muzeul Județean „Ialomița”, la Chișinău și, recent, la Muzeului Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos, din Galați, în data de 15 februarie 2019.
         Vernisajul a avut loc în prezența Înaltpreasfințitului Casian, Arhiepiscop al Dunării de Jos, care a adresat asistenței numeroase un cuvânt de adâncă simțire, amintind faptul că chipul lui Dumnezeu îl putem vedea în oameni și în icoane. Înalpreasfinția Sa, precum și publicul prezent (membri ai Consiliului Eparhial, oameni de cultură, cadre didactice, elevi seminarişti, preoți și credincioși din eparhie) au apreciat în mod deosebit atât lucrările de pe simeze (icoane vechi și noi, iconostase portative și peisaje cu diverse edificii, între care și locașuri de cult) ale pictorilor: Valeriu Stoica, Nicolai Nestor, Maria Iacob și Elena Borundel (primii trei prezenți la vernisaj), precum și programul artistic ce a cuprins muzică și poezie creștină, program susținut de solista Ioana Marin și de poeții: Florentina Loredana Dalian, Daniela Micu, Gheorghe Dobre și Florin Ciocea.
         Mass-media a fost reprezentată de Televiziunea „Trinitas” și ziarul „Lumina” ale Patriarhiei Române, care au semnalat evenimentul în programele de știri, respectiv în paginile ziarului.
         Încheiem cu vorbele alese, bine ticluite ale curatorului expoziției (ce rămâne deschisă până în data de 15 martie a.c.), Valeriu Stoica: „Candela de veghe este, de fapt, un pelerinaj spiritual pe o spirală verticală în lumina transcedentală dăruită cerului şi pământului într-o ardere fără sfârşit.”

Florentina Loredana DALIAN
Slobozia, 19 februarie 2019


(apărut ieri în ziarul „Ialomița”)
Foto: Nicolai Nestor și Arhiepiscopia Dunării de Jos
















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu