Florentina Loredana Dalian

vineri, 2 noiembrie 2018

Revista Culturală „Leviathan”

O nouă apariție în spațiul cultural/ literar românesc: revista Asociației Culturale „Leviathan” din București, recent înființată, în care activez și eu ca membru fondator.  Felicitări și viață lungă revistei, cu cititori mulți și de valoare!




Preluare de pe site-ul leviathan.ro

Începând din această toamnă, Asociația Culturală Leviathan are o nouă publicație: revista culturală ”Leviathan”, cu apariție trimestrială. Primul număr, octombrie – decembrie 2018, este dedicat Centenarului Marii Uniri.
[…] Într-un spațiu situat la intersecția a două lumi, importanța culturii nu derivă din acel rol eliberator pe care i-l atribuie Malraux, ci din faptul că este unicul mod prin care emigrantul reușește să nu uite să fie el însuși și, evident, să-și înțeleagă atitudinile, percepțiile, valorile, viața.
Din suprapunerea acestei nevoi peste vacuumul cultural al diasporei românești s-a născut, în anul 2015, portalul cultural Leviathan, un proiect publicistic independent, un spațiu virtual de întâlnire a românilor de pretutindeni cu limba maternă, cu arta, cu umorul, cu tradițiile, cu moștenirea lor etnică sau cu orice alte valori culturale care le-ar putea oferi un minim sens de apartenență la România. […]
Privind înapoi la acești primi trei ani de Leviathan, trăiesc, fără doar și poate, un sentiment de împlinire, văzând cum acest proiect creează și este creat prin cultură. Mă bucură să văd astăzi acest format de revistă culturală trimestrială, care să ne amintească, încă o dată tuturor, că în această lume temporară, arta, cultura sunt emoții perpetue. Mă bucură să văd că Leviathan este, în sine, o stare de cultură, o stare de România.” – Rudy Roth, ”O stare de cultură”, editorial.
În sumar: România celor 100 de ani văzută din Diaspora; Historia: ”Ionel Brătianu: Dreptul la unire al poporului român, un instinct național” de Daniela Șontică; ”România 100 – tablou demografic (detaliu transilvan)” de Ani Bradea; ”Premisele creării învățământului național unitar român” de Mirela Nicolae; ”140 de ani de relații diplomatice și culturale româno-turce” de Urfet Șachir; Poeții Leviathan (versuri de Ani Bradea, Daniela Șontică, Dori Lederer, Radu Comșa, Florentina Loredana Dalian, Rudy Roth, Gina Zaharia, Urfet Șachir, Letiția Vladislav); Teatru: ”Visul Unirii” (fragment) de Pușa Roth; ”Cronicar de teatru” de Gheorghe Miletineanu; Proză de Radu Comșa, Florentina Loredana Dalian, Letiția Vladislav, Gina Zaharia, Carmen Vințan, Lică Barbu; Musica: ”Din istoria Festivalului Internațional «George Enescu»” de Costin Tuchilă; Interviu: ”Bogdan Calciu – portretistul clădirilor istorice” de Pușa Roth.           
Director fondator: Rudy Roth; redactor-șef: Costin Tuchilă; redactor-șef adjunct: Pușa Roth; secretar general de redacție: Daniela Șontică.
Artist invitat: Bogdan Calciu.
ISSN 2602-0270; ISSN-L 2602-0262
Citește versiunea online aici.
În curând va apărea și versiunea tipărită a revistei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu