Florentina Loredana Dalian

miercuri, 24 iunie 2015

Biblioteca vie, 2015

Făcutu-m-am carte




Numai carte nu fusesem! Dar m-am făcut. Mai exact, mă voi face vineri, la întâlnirea intitulată "Bibilioteca vie", în care oamenii-cărţi interacţionează cu oamenii-cititori. Aşa-mi trebuie! Voi fi citită, răsfoită,... hărtănită? Poate chiar trântită de pereţi? Hm... Măcar, data viitoare când mai pun mâna pe o carte, o să am mai multă grijă cu (de) ea.



PENITENCIARUL SLOBOZIA



 

  
Ce este o Bibliotecă vie?
  
Biblioteca vie funcţionează ca o bibliotecă obişnuită, la care oamenii vin, împrumută cărţi şi le returnează, cu precizarea că aceste CĂRŢI, sunt OAMENI cu care cititorii intră în contact.
Dacă vrei să afli informaţii despre mediul penitenciar, despre oamenii care lucrează acolo sau despre persoanele condamnate, atunci împrumută o “carte”!
Lasă deoparte propriile prejudecăţi sau ceea ce îţi spun alţii despre mediul penitenciar şi află singur ce te interesează!
Vino să fii cititor în Biblioteca Vie, unde cărţile pot vorbi!


Cum funcţionează Biblioteca vie?
  
·       Biblioteca Vie va avea loc în data de 26 iunie 2015, între orele 10.00 – 12.00 în spaţiul amenajat la Biblioteca Judeţeană Ştefan Bănulescu, Sala BIBLIONET;
·       Când vei sosi pentru prima dată, un bibliotecar te va întâmpina cu un catalog de cărţi. Ca să devii cititor, trebuie să accepţi politica Bibliotecii şi regulile de funcţionare;
·       Din catalogul de cărţi poţi alege o carte pe care doreşti să o citeşti;
·       În cazul în care cartea solicitată este  deja împrumutată de alt cititor, poţi alege o altă carte sau poţi reveni după maximum 30 de minute;
·       Cartea împrumutată poate fi răsfoită maximum 30 de minute, după care trebuie să o returnezi bibliotecii;
·       Ultima carte se poate împrumuta la ora _______ .


Care sunt regulile pentru cititorii din Biblioteca vie?
  
·       Doar cititorii înregistraţi, care au citit şi acceptat regulile pot împrumuta cărţi.
·       O carte poate fi împrumutată de o persoană, o singură dată.
·       Nu se poate rezerva o carte în avans – acest lucru se face doar la faţa locului.
·       Cititorul este responsabil pentru păstrarea cărţii în condiţiile în care a primit-o. Este interzisă deteriorarea cărţii, îndoirea, ruperea sau pătarea paginilor, ori producerea oricăror daune care să îi afecteze demnitatea în orice formă.
·       Cititorul acceptă şi posibilitatea părăsirii conversaţiei de către carte, dacă aceasta simte că este tratată într-un mod total nepotrivit sau îi răneşte demnitatea.
·       O carte poate fi împrumutată pentru maximum 30 de minute şi trebuie să fie returnată la timp bibliotecarului.


Ce trebuie să facă o carte din Biblioteca vie?

·       Când o carte este împrumutată, aceasta decide împreună cu cititorul, asupra unui loc în spaţiul amenajat de organizatori pentru „lectură”, unde este mai confortabil.
·       Trebuie verificat şi monitorizat timpul, pentru că este limitat. Dacă cititorul vrea să petreacă  mai mult timp cu cartea, şi dacă şi aceasta este de acord, trebuie apelat bibliotecarul pentru a prelungi împrumutul.
·       Participanţii trebuie să se pregătească pentru rolul de carte. Acesta este un rol important pentru procesul de cunoaştere al cititorilor.
·       Fii tu însuţi, fii cinstit, deschis să vorbeşti şi să asculţi!
·       Nu juca sau nu inventa un alt rol sau alte caracteristici, cititorul îşi va da seama şi îţi vei pierde credibilitatea!
·       Fii gata să împărtăşeşti din experienţa ta. Poţi alege lucrurile despre care nu vrei să vorbeşti!
·       Gândeşte-te că cititorul tău a împrumutat cartea pe baza titlului cărţii şi este interesat de această dimensiune a personalităţii tale.
·       Fii pregătit(ă) să repeţi aceleaşi informaţii de mai multe ori întrucât e posibil să ai cititori diferiţi care vor pune aceleaşi întrebări; încearcă să nu arăţi că ai mai răspuns deja la aceeaşi întrebare.


Ce trebuie să facă o carte din Biblioteca Vie?

·       Fiecare cititor care împrumută are propriul motiv, iar motivele pentru care a ales cartea pot fi foarte diferite. 
·       O întrebare bună pentru a începe conversaţia ar fi: ”De ce m-aţi ales pe mine drept carte?”
·       Cititorii care vin la Biblioteca vie sunt, în general, gata să asculte şi să descopere; întrebările lor nu sunt întotdeauna foarte clare şi, în acest sens, pot fi ajutaţi să le reformuleze.
·       Încearcă să conduci discuţia într-o zonă de confort, unde te simţi în siguranţă.
·       Conţinutul discuţiilor cu cititorul sunt, în principiu, confidenţiale.
·       Cere o pauză dacă simţi că ai nevoie!
·       Foloseşte pauza să faci schimb de experienţă cu celelalte cărţi.
·       Dacă simţi că un cititor îţi atacă demnitatea, aminteşte-ţi că poţi să accesezi regulile şi poţi să opreşti conversaţia.
·       Simte-te bine în rolul de carte!

 Aşa voi face!

Mulţumesc doamnei Mihaela Racoviţeanu, director al Bibliotecii Judeţene "Ştefan Bănulescu" Ialomiţa, pentru invitaţie şi informaţii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu