Florentina Loredana Dalian

sâmbătă, 25 aprilie 2015

Sărbătoarea cărţii şi a bibliotecarilor la Slobozia

Biblioteca Judeţeană "Ştefan Bănulescu" Ialomiţa, 24 aprilie 2015

Jurnal de risipită - 15

 




În anul 1995, UNESCO a declarat 23 aprilie Ziua Mondială a Cărţii şi a dreptului de autor, în scopul promovării lecturii, publicării şi drepturilor de autor. Începând cu anul 2005, concomitent cu aceasta, în România se sărbătoreşte Ziua Bibliotecarului. Anul acesta, la Slobozia, Ziua bibliotecarului s-a sărbătorit în 24 aprilie, manifestare organizată de Biblioteca Judeţeană "Ştefan Bănulescu" Ialomiţa.

          În discursul de deschidere, doamna director Mihaela Racoviţeanu, moderatorul evenimentului, a vorbit despre misiunea nobilă a profesiei de bibliotecar şi despre bibliotecă, transformată din Cenuşăreasă în Regina Balului.






          Prima parte a întâlnirii a fost dedicată lansării unor cărţi ale autorilor ialomiţeni invitaţi: Titi Damian, Carmen Tănase, Gelu Al Dumitrei (Păun) Ialomiţeanul (absent, din motive de sănătate) şi Florentina Loredana Dalian. Cărţile prezente la întâlnirea cu publicul iubitor de carte au fost: "Înainte de magnolii" (roman) şi "A unsprezecea poruncă" (proză scurtă) - F.L.Dalian, "Comprimate de timp" (poezie) - Carmen Tănase, "Bani bolnavi" (eseu) - G.A.D. Ialomiţeanul şi "Judecătorul de suflete" (povestiri) - Titi Damian. Autorii prezenţi au vorbit despre cărţi şi au lecturat din ele. Alţi scriitori prezenţi la întâlnire au fost: Gheorghe Dobre, Alexandru Bulandra, Vasile Iordache şi Costel Bunoaica. Din partea presei, Nicolae Tache, jurnalist cu stimă pentru profesia sa, prezent la mai toate manifestările culturale din judeţ. De asemenea, întâlnirea a fost filmată de televiziunea locală Antena 1. Alexandru Bulandra şi Costel Bunoaica au luat cuvântul pentru a-l felicita pe domnul Damian şi au vorbit, pe scurt, despre cartea domniei sale. Gheorghe Dobre, într-un discurs mai amplu, a adus un omagiu tuturor scriitorilor, afirmând: "cărţile nu se scriu singure" şi apreciind că acest gen de întâlnire este foarte bine venit atât pentru autori cât şi pentru publicul cititor. A mai ţinut să sublinieze că 24 aprilie este, de fapt, Ziua mondială a protecţiei animalelor de laborator, făcând o paralelă inspirată între acestea şi autori care, şi ei, uneori, sunt supuşi "disecţiei". În final, a punctat un lucru esenţial, şi anume: să nu uităm că singura care ne deosebeşte de animale este cultura (aş adăuga eu şi credinţa) şi a adăugat îndemnul de a nu ne întoarce din nou în copac. 







          În partea a doua a întâlnirii, doamna Racoviţeanu a oferit mulţime de premii. Bibliotecarul anului a fost desemnată doamna Ionelia Şerban (biblioteca Stelnica), doamna bibliotecar susţinând un scurt discurs, vizibil emoţionată. S-au mai oferit premii ale secţiilor de împrumut pentru copii, respectiv adulţi, partenerilor (semnalez doar ce îmi aduc aminte: Protopopiatul Slobozia, premiu ridicat de doamna asistent social Anastasia Badea, Liceul de Arte "Ionel Perlea", Grădiniţa Junior etc) , partenerilor media (Ziarul "Ialomiţa", revista şi Asociaţia Culturală "Helis", "Antena 1" ş.a),  celor care acordă sprijin financiar evenimentelor (dintre cei prezenţi, am remarcat-o pe doamna Camelia Malama). Felicitări tuturor şi La mulţi ani tuturor celor care au legătură cu cartea: scriitori, editori, bibliotecari, cititori! 




          Cât despre drepturile de autor, voi spune ceva ce am amintit şi la lansare: e un lucru ştiut că, datorită situaţiei financiare precare a majorităţii revistelor şi, în general, a publicaţiilor, drepturile de autor în România sunt ca şi inexistente. În cei peste 7 ani de colaborări la reviste, ziare, publicare de carte etc, pentru prima dată am obţinut nişte drepturi de autor, chiar în preajma zilei de 23 aprilie a.c., de la Patriarhia Română, pentru un text de proză ("Când Dumnezeu era impiegat") publicat în "Lumina literară şi artistică", suplimentul lunar al ziarului "Lumina". Aceasta, deşi reprezintă excepţia, ar trebui să fie normalitatea. O normalitate pe care o dorim cât mai curând instalată şi la noi. 



          La eveniment au fost prezenţi, pe lângă scriitori,  bibliotecari din judeţ, profesori, elevi de la Seminarul Teologic "Sf. Ioan Gură de Aur" însoţiţi de directorul lor, pr. Constantin Pătraşcu, cititori, obişnuiţi ai Bibliotecii Judeţene, iubitori de carte. Felicitări tuturor - organizatori, invitaţi şi public - şi la cât mai multe astfel de frumoase întâmplări!



"Carte frumoasă, cinste cui te-a scris

Încet gândită, gingaş cumpănită;

Eşti ca o floare, anume înflorită

Mâinilor mele, care te-au deschis."



(Tudor Arghezi - Ex libris)



Florentina Loredana Dalian

Slobozia, 25 aprilie 2015

Foto: Vasile Iordache
Mulţumiri! 




2 comentarii:

  1. Florentina,
    mă bucur că am participat la acest eveniment (mulţumesc d-nei dir. M. Racoviţeanu pentru invitaţie). Am rămas plăcut surprinsă de publicul numeros şi mai ales iubitor de carte. Într-o lume în care internetul dă tonul, uite că mai sunt şi oameni care ştiu să aprecieze cartea tipărită.
    Felicitări pentru felul în care ai descris atmosfera!

    cu pretenie,
    Carmen

    RăspundețiȘtergere
  2. Aşa este, Carmen. Pe mine m-au bucurat în mod deosebit tinerii, e drept, nu mulţi, dar asta e mai puţin important. Până la urmă, tipărită sau nu, cartea nu va dispărea.
    Mulţumesc pentru impresii!

    RăspundețiȘtergere