Florentina Loredana Dalian

luni, 5 mai 2014

Apariţie editorială: Protopopiatul Slobozia - Monografie-Album


În luna aprilie 2014, Editura Episcopiei Sloboziei şi Călăraşilor a tipărit, cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Episcop Vincenţiu, Monografia-album a Protopopiatului Slobozia, realizată de prof. dr. în istorie Ştefan Grigorescu. Profesorul Grigorescu este colaborator constant al revistei „Helis” unde a tipărit numeroase pagini de istorie, de real interes, ale judeţului Ialomiţa şi nu numai. Monografia-album pe care a realizat-o recent, cu sprijinul colectivului redacţional şi al preoţilor din parohiile Protopopiatului, se prezintă ca un veritabil document de istorie locală, dovedind o muncă de documentare impresionantă, rigoare şi stil. Mai mult, calitatea tiparului, respectiv forma de prezentare sunt, de asemenea, la superlativ, informaţiile cuprinse în monografie fiind susţinute exemplar de fotografii adecvate şi grăitoare, de o calitate excepţională.
Cartea este structurată pe mai multe capitole: Cuvântul înainte al Preasfinţitului Episcop Vincenţiu; Protopopiatul Ialomiţa de la întemeiere până la începutul secolului XX; Protopopiatul Ialomiţa în perioada interbelică. Constituirea Protopopiatului Slobozia; Protopopiatul Slobozia în perioada postbelică până în anul 1993; Protopopiatul Slobozia în cadrul Episcopiei Sloboziei şi Călăraşilor, după anul 1993; Parohiile din Protopopiatul Slobozia (cu subcapitolele: parohii urbane şi parohii rurale) şi Mănăstiri din Protopopiatul Slobozia.
În Cuvântul înainte al Preasfinţiei Sale se arată că această apariţie editorială încununează suita de manifestări închinate celor 20 de ani de slujire arhierească în Episcopia Sloboziei şi Călăraşilor. „Binecuvântăm apariţia acestei pagini de istorie, de rememorare a trecutului nostru, de viaţă creştină, glorios, dar şi de continuitate şi jertfelnicie a celor care pun mai presus de orice credinţa  lor şi dragostea pentru Dumnezeu”.
Celor 70 de parohii, 2 filii, 7 capele şi 4 Mănăstiri din cadrul Protopopiatului Slobozia le sunt alocate scurte prezentări care cuprind: istoric, descrierea elementelor constructive, numele slujitorilor, precum şi fotografii exterioare, detalii de pictură, elemente de patrimoniu din dotare, reproduceri ale pisaniei şi fotografiile actualilor preoţi slujitori. Se alocă, de asemenea, un spaţiu descrierii pe scurt a Coralei „Sfântul Mare Mucenic Mina” a Protopopiatului Slobozia.
Colectivul redacţional este alcătuit din: Redactor şef: Preot Manuel Rusu, Redactor: Protopop Dumitru Drăghici, Fotografi: Laurenţiu Tătulescu şi Arhid. Nicuşor Silviu Dascălu.
Felicitări domnului Ştefan Grigorescu şi tuturor celor care au contribuit la realizarea acestei superbe monografii-album care este nu doar o carte, nu doar un document istoric, ci o adevărată bijuterie editorială! Mulţumiri Preacucernicului Părinte Protopop Dumitru Drăghici, din mâinile căruia am primit această nestemată!


Slobozia, 03 mai 2014

2 comentarii:

  1. Multumesc mult pentru felicitari! La sfarsitul anului trecut am realizat si monografia Protopopiatului Fetesti, prima lucrare de istorie bisericeasca pe aceasta tema, precum si o monografie-album a Manastirii Sfintii Voievozi Slobozia. De asemenea, in acest ,,maraton`` de sase luni (in paralel cu diferite studii si articole pentru reviste de istorie din tara) am realizat si monografia Protopopiatului Urziceni. Aceste carti, ca si restul de vreo 17 la care sunt autor sau coautor sunt doar omagii aduse culturii romane si istoriei nationale si locale, de catre subsemnatul. Inca o data, multumiri pentru aprecieri! Cu stima, Stefan Grigorescu

    RăspundețiȘtergere
  2. Domnule Şefan Grigorescu, aprecierile mele sunt prea modeste pe lângă munca pe care aţi realizat-o şi rezultatul obţinut. Faptul că vă puneţi timpul, munca şi cunoştinţele în slujba culturii vă recomandă ca pe un adevărat profesionist, dar şi un bun patriot. Faceţi parte dintr-o "specie" pe cale de dispariţie, dar care să sperăm că, până la urmă nu va dispărea, ci va căpăta noi membri.
    Mă bucură prezenţa Dumneavoastră la acest text şi vă mulţumesc!

    Cu aleasă preţuire,
    Florentina Dalian

    RăspundețiȘtergere