Florentina Loredana Dalian

joi, 26 decembrie 2013

E vremea colindelor


Concerte ale Coralei „Sfântul Mina” a Protopopiatului Slobozia, decembrie 2013




 Ca şi anul trecut, anul acesta (2013), Corala „Sfântul Mare Mucenic Mina” a Protopopiatului Slobozia a susţinut o serie de concerte de colinde, destinate marii Sărbători a Naşterii Domnului Iisus Hristos:
-         13 decembrie 2013 – la Catedrala „Înălţarea Domnului” din Slobozia, în cadrul concertului „Hristos Se naşte, slăviţi-L”, organizat de Episcopia Sloboziei şi Călăraşilor, alături de coruri ale Protopopiatelor Lehliu, Olteniţa şi Călăraşi şi corul Seminarului Teologic Slobozia;
-         18 decembrie 2013, ca invitat special în cadrul spectacolului „E vremea colindelor”, organizat de Asociaţia „Din inimă pentru aproapele” şi Protopopiatul Slobozia, la Casa Municipală de Cultură Galax, Slobozia;
-         22 decembrie 2013, la Biserica „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din Munteni-Buzău, Ialomiţa.

În seara de 30 noiembrie 2013, Corala a fost invitata Consiliului Judeţean Ialomiţa la Recepţia în cinstea Zilei Naţionale a României, desfăşurată în foaierul Centrului Cultural UNESCO „Ionel Perlea” din Slobozia.
Am enumerat numai acele concerte la care am participat, fie ca spectator, fie ca prezentator al programului, însă Corala a mai avut şi alte prestaţii în perioada menţionată (la Biserica „Sf. Elefterie” din Bucureşti, la televiziunea „Trinitas”, etc.)
Interpretarea Coralei s-a situat, ca de obicei, la înălţime; din păcate, nu în toate situaţiile şi publicul a fost la înălţime. Cea mai mare dezamăgire, din acest punct de vedere, am avut-o exact acolo unde nu mă aşteptam: la Recepţia în cinstea Zilei Naţionale unde, chipurile, publicul a fost unul select, ales „pe sprânceană”. Pe sprânceană, dar nu şi pe ureche, muzicală desigur. Majoritatea spectatorilor din 30 noiembrie au preferat să schimbe impresii despre una, alta decât să asculte în linişte frumoasele melodii interpretate superb. Ca şi cum impresiile nu s-ar fi putut schimba şi ulterior, în timpul cocktailului sau, dacă era imperios necesar în timpul spectacolului, dincolo de uşile Centrului Cultural, pe şanţul nostru cel de toate zilele. Trăim sub dictatura zgomotului, a neliniştii, a nerăbdării, a bârfelor şi a vorbelor degeaba. Se cuvine totuşi a menţiona că au fost şi persoane (nu puţine, dar într-o umilitoare minoritate) care au apreciat cum se cuvine prestaţia Coralei şi care au ascultat cu sfinţenie muzica. De fapt, nu despre apreciere e vorba aici, ci despre respect (asta ca să nu zic bun simţ). Respectul de sine, respectul faţă de interpreţi şi, nu în ultimul rând, respectul faţă de cei care se bucură să asculte o muzică şi o formaţie muzicală pe care nu au ocazia a o asculta prea des.
Admir „stoicismul” cu care membrii Coralei continuă să cânte în condiţii neprielnice uneori, nu spre folosul lor (în niciun caz!), ci spre bucuria spectatorilor, fie şi lipsiţi (unii dintre aceştia) de cel mai elementar bun simţ în unele cazuri. Dacă eu aş fi fost dirijorul, opream pe loc concertul şi, eventual, mai trânteam şi o petardă (dacă tot se doreşte zgomot, nu muzică).
Dincolo de aceste inconveniente, Corala a fost aplaudată îndelung la concertele de colinde, a reuşit să transmită şi să împărtăşească publicului bucuria Naşterii Mântuitorului, să impresioneze, să emoţioneze. Fapt pentru care cei care apreciază mulţumesc din suflet. Desigur, toate aceste concerte au avut loc cu binecuvântarea Preasfinţitului Episcop Vincenţiu al Sloboziei şi Călăraşilor, căruia se cuvin alese mulţumiri.
Personal, mulţumesc atât pentru bucuria muzicii şi poeziei, cât şi pentru deosebita onoare care mi s-a făcut, aceea de a prezenta spectacolele din 18 şi 22 decembrie. Mulţumiri speciale preoţilor Dumitru Drăghici (Protopop de Slobozia), Cătălin Stanciu (Secretar şi Dirijor) şi Gheorghe Ardeleanu (Paroh Munteni-Buzău I). Despre aceste concerte nu pot vorbi prea mult, întrucât spectacolul se vede diferit de pe scenă, din culise ori de la microfonul de prezentator. Impresiile pe care le-am primit, însă, au fost cât se poate de favorabile. Mulţumiri celor care le-au exprimat!
Mult succes mai departe Coralei şi felicitări pentru tot ceea ce realizează întru încântarea noastră, pentru ca noi să fim mai frumoşi, mai buni, mai ... umani!

Florentina Loredana DALIAN

Slobozia, 26 decembrie 2013








Linkuri către alte prezentări ale evenimentelor:



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu