Florentina Loredana Dalian

sâmbătă, 29 iunie 2013

Cu cât dai îmbrăţişarea asta?

Sărbătoarea Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel mi-a amintit de icoana în care aceştia apar îmbrăţişaţi. O icoană deosebită, care transmite mult, cum de altfel transmite orice îmbrăţişare sau măcar imagine a ei.
E un fapt dovedit – şi chiar nu e nevoie de demonstraţii ştiinţifice, aşa cum se chinuie unii să ne convingă – că îmbrăţişările au efecte absolut uimitoare, terapeutice chiar, atât pentru om cât şi pentru... maimuţă;


pentru orice fiinţă vie, fie plantă, animal sau... dihanie vorbitoare. Pentru că îmbrăţişarea e, de fapt,  „traducerea” iubirii. Despre ce şi cum se-ntâmplă, vorbesc alţii destul. Eu voi lăsa doar imaginile şi câteva amintiri/ impresii personale.

Când eram mai tânără şi suficient de prostuţă (între timp, am mai îmbătrânit) încât să mă iau după teoriile care ne învăţau cum să nu ne alintăm copii, cum să-i învăţăm să doarmă singuri, să nu-i legănăm, etc., mi-a venit şi mie ideea (inteligentă, cum altfel?) să-mi obişnuiesc fiul de 4 ani să doarmă singur. Că doar aşa zicea la carte. Nu din alt motiv (măcar de l-aş fi avut!), că eu beneficiez de avantajul burlacului, de vreo... în fine, peste 15 ani. Nu ştiţi care-i avantajul burlacului? Că se poate da jos din pat pe oricare parte a acestuia. Sâc! Păi, e puţin lucru, să cobori pe unde vor muşchii tăi? Dar să lăsăm autoironia şi să revin la ce spuneam. Copilul meu – destul de ascultător din fire – când l-am anunţat că „de azi înainte” va dormi singur, n-a zis nimic. M-a privit numai cu nişte ochişori de copil lăsat în gară, dar s-a culcuşit cuminte în patul pe care i-l pregătisem, în aceeaşi cameră cu al meu. În timp ce mă foiam pe lângă patul meu, m-a strigat: „Mami, dar eu, când dorm, trebuie să ţin pe cineva în braţe!” Şi eu la fel, dar... asta e! Uite, vezi, ăia, în carte, nu-mi spuseseră treaba asta. Dar cum mă ştiam deşteaptă şi descurcăreaţă, m-am orientat repede la un simpatic urs de pluş pe care i l-am plasat pe pernă, cu indicaţia preţioasă: „Ţine-l pe Ursi!” Copilul, mai deştept decât mumă-sa, l-a luat, s-a străduit sau măcar a mimat (aici nu sunt sigură) concilierea cu numitul Ursi, după care a conchis, pe acelaşi ton, uşor plângăreţ: „Mamiii, pe cineva viu!” 
Pe cineva viu!!! Nu voi uita niciodată lecţia primită de la un copil de 4 ani care, în cuvintele lui puţine, a reuşit să transmită esenţa îmbrăţişării. Va să zică, surogatul pe care i-l ofeream pe post de mamă putea să fie oricum, putea să fie şi un urs, un hipopotam, o girafă, dar să fi fost măcar VIU! Să aibă, aşadar, suflare de viaţă. Doar astfel va fi fiind în starea de a trasmite acea energie, acel miracol absolut încântător pe care numai îmbrăţişarea îl transmite. Da, cred că îmbrăţişarea este forma cea mai sigură şi eficientă prin care se transmite dragostea. Nu vorbele, nu faptele de eroism, nu ... urşii de pluş.

Poate nu întâmplător oamenii au ajuns să lanseze zile ale îmbrăţişării. Poate nu întâmplător, o tânără din America scoate bani frumoşi cu o afacere cu... îmbrăţişări. Atât. Fără nicio conotaţie sexuală, spune articolul, fără nimic altceva. Îmbrăţişări simple, curate. Şi cu tarif. Atât ora. Unde am ajuns? Cât de mult am fugit de iubire, cât de departe ne-am ascuns de gesturi de tandreţe faţă de semenii noştri, dacă îmbrăţişările au ajuns fie să se ofere gratuit (încă) de necunoscuţi la colţ de stradă, fie să se vândă cu ora. Sau la kilogram.
De ce ne temem să iubim? De ce ne e frică să îmbrăţişăm? Eu n-am răspunsuri, ci doar întrebări. Şi o propunere: Să dăm cu urşii de pluş de toţi pereţii, să îmbrăţişăm viu şi adevărat, cu sufletul, cu mintea, dar şi cu trupul, cu braţele, cu ochii, cu... inima.


Sunt două categorii care n-au problema asta: animalele şi copiii.


Atât de frumos ştiu să îmbrăţişeze. Ce-ar fi să redevenim şi noi copii? Să redescoperim copilul din noi. Că, de „animalul” din noi – nu ducem lipsă.



        
         
         Fie ca Sărbătoarea Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel să fie tuturor cu pace, cu bucurii şi, dacă nu costă prea mult, cu cât mai multe îmbrăţişări!


Slobozia, 28 iunie 2013


Imaginile sunt preluate de pe internet. Îmi cer scuze, nu cunosc autorii. Dacă se ştiu, pot să-şi prezinte numele sau un link spre o locaţie care-i reprezintă. Totodată, îi rog să primească felicitările mele. Dacă le-am preluat fotografiile, înseamnă că mi-au plăcut. 



5 comentarii:

  1. Va dau acum imbratisarea pe care am gandit-o acum cateva ore, in timp ce ne incolonam atat de frumos, privind spre icoane, spre sfantul altar. Mergeam in urma dumneavoastra, o doamna cu bastonul vroia sa va depaseasca, nu ati vazut-o si m-am jenat sa va atrag atentia sa o lasati sa treaca ca sa nu ne desparta cumva, s-a asezat apoi in fata mea, dar am depasit-o, dorindu-mi sa va urmez, sa fiu alaturi, sa nu ne desparta nimic, sa traim impreuna momentul care ne-a facut pentru totdeauna surori intru acelasi scop.A fost minunat! Pastrez momentul ca pe o amintire frumoasa, il prind in inima mea, inima in care , stiti ca aveti un loc suficient pentru sute si mii de imbratisari.Sfintii Apostoli sa ne fie mijlocitori care Dumnezeu pentru dobandirea pacii despre care atat de frumos vorbiti. La multi ani!

    RăspundețiȘtergere
  2. La mulţi ani, stimată doamnă, şi vă mulţumesc! Aţi spus dumneavostră aici atât de frumos, că aproape nu mai am eu ce adăuga. Doar că am simţit pe la o vreme, până şi eu care n-aş zice că sunt o super simţitoare, că, într-adevăr voiaţi cu tot dinadinsul să rămâneţi acolo, strâns aproape de mine. Şi m-am bucurat. Dar n-am arătat-o, că deh!
    Vă îmbrăţişez şi vă doresc numai bine, cu pace şi ajutor de bunul Dumnezeu, Maica Domnului şi Sfinţii Săi!

    RăspundețiȘtergere
  3. Primiți amândouă și îmbrățișarea mea.Pe Elena o "cunosc" mai demult,citindu-i tot blogul.O iubesc,suntem prietene,chiar dacă nu ne-am văzut încă.Iar pe dumneavoastră v-am decoperit printr-un comentariu recent pe blogul ei.Ce minunat lucrează Dumnezeu!

    RăspundețiȘtergere
  4. Şi eu vă ştiu de pe blogul doamnei Elena. V-am citit unele comentarii, am intrat pe blogul Dvs., de acolo m-am dus către altele... Comentarii las mai rar, dintr-o lene a scrisului. Asta, fiindcă tot mă dau "scriitoare". :)
    Vă îmbrăţişez!

    RăspundețiȘtergere
  5. Vă multumesc că mi-ați vizitat blogul...este un început,care palește in fața bogatului si minunatului dumneavoastră blog cu care mă desfătez de câteva seri...:)
    Tocmai citisem postarea despre Sântul Pantelimon si m-am minunat...că tocmai scrisesem și eu trăirile mele legate de sfânt.Vă imbrătișez cu tot dragul!

    RăspundețiȘtergere