Florentina Loredana Dalian

luni, 18 martie 2013

Câmpiile verticale prin lume. Sau lumea prin câmpiile verticale

Slobozia, 15 martie 2013, Muzeul Judeţean Ialomiţa




           Valeriu Stoica. Scriitor, artist plastic, pictor de biserici (nu neapărat în această ordine). Om. Om de cultură. Cum altfel poate fi numit artistul care nu îşi este suficient sieşi şi artei sale, mentorul care adună în jurul său discipoli pe care îi prezintă lumii, dar şi artişti din alte domenii, cum ar fi cel muzical şi literar. Valeriu Stoica a avut strălucita idee de a-şi plimba câmpiile verticale (expoziţia de pictură laică şi religioasă) prin toată lumea, dar mai întâi prin ţară, începând chiar din inima câmpiei. A venit de la Bucureşti, cu toate câmpiile-n spate şi împreună cu două pictoriţe mai tinere: Manuela Petre şi Tania Moroianu („achiziţie” recentă) şi cu tablourile altor două: Melania Florescu şi Ana-Maria Vasilescu. Totodată, i-au fost aproape: interpreta Ioana Marin şi câţiva poeţi şi istorici de la Helis.
          Florin Vlad. Un nume care, pentru slobozeni, nu mai are nevoie de prezentare. Doctor în istorie şi Directorul Muzeului Judeţean Ialomiţa. Care a fost deschis propunerii domnului Valeriu Stoica şi a găzduit şi moderat manifestarea artistică de vineri, 15 martie 2013, într-una din sălile muzeului. Voi menţiona ceea ce i-am transmis şi direct, anume că mi-ar fi plăcut ca publicul să fie mai numeros. E adevărat că arta se adresează în primul rând elitei, dar cu siguranţă în sală nu s-a aflat toată elita (sau marea ei parte) slobozeană. Nici pe departe. Aşadar, la acest capitol mai e de lucrat. Şi o putem face cu toţii. La capitolul istorici, remarcăm şi aplaudăm prezenţa altor doi: Vitalie Buzu şi Marian Ştefan.
          Ioana Marin. Am auzit-o cântând pentru prima dată la Casa Tudorii (Oraşul de Floci) în octombrie 2012. Şi nu mi-a venit să cred că o voce atât de frumoasă a fost ţinută ascunsă ochilor şi urechilor, într-un cvasi-anonimat revoltător. Mai mult, doamna Marin este nu doar un interpret talentat, ci şi un folclorist cu înaltă ţinută artistică, având mare grijă la repertoriul ales şi la modul de „zicere” al acestuia. Este ialomiţeancă, din Moviliţa, de lângă Fierbinţi. Dar nu acesta este motivul pentru care nu e difuzată pe canalele media din ţară, ci faptul trist şi revoltător că, pentru apariţiile televizate, artiştilor li se solicită bani (acelaşi lucru mi-l spunea odată şi Nicolae Rotaru). În ce ţară trăim? Aşa se explică de ce s-au umplut televiziunile de scursuri. Azi sunt optimistă. Se va termina cândva şi cu dictatura banului în artă. Datorită celor cărora încă le mai pasă. Doar că procesul va fi mai de lungă durată. Azi sunt mai mult decât optimistă: sper să mai apucăm şi noi vremurile acelea.
          Helis. Un nume ca o marcă. Şi alte nume care, sub umbrela „Helis”, au răspuns invitaţiei iniţiatorului proiectului şi au recitat câte o poezie de dragoste: Costel Bunoaica, Florin Ciocea, Florentina Loredana Dalian, Gheorghe Dobre, Dan Elias, Marian Ştefan, Nicolae Teoharie.
          Personalităţi locale. La eveniment, în afară de Directorul Florin Vlad, a ţinut un elevat discurs distinsa doamnă Elena Pacală. În sală s-au aflat şi Directoarele a două instituţii culturale importante din Slobozia: Doina Roşca şi Mihaela Racoviţeanu (Centrul Cultural UNESCO „Ionel Perlea”, respectiv Biblioteca Judeţeană „Ştefan Bănulescu”). La agapa de după, artiştii au fost onoraţi, pentru scurtă vreme,  de prezenţa domnului Vasile Silvian Ciupercă – Preşedintele Consiliului Judeţean Ialomiţa.
          Media. Antena 1 Slobozia. Din păcate, n-am urmărit emisiunile, să aflu dacă/ ce s-a transmis măcar pe această cale (Am aflat, ulterior, că evenimentul a fost difuzat integral în duminica imediat următoare. Mulţumim!).
          Va urma… Florin Vlad ne-a propus deja itinerariul viitor: Feteşti, Urziceni, Tăndărei. Valeriu Stoica visează să ne plimbe prin lume, împreună cu cele câmpii. Noi ne străduim să-i întreţinem visul. Acesta chiar nu costă bani. Când se va plăti şi taxă pe visat, atunci chiar că încep şi eu să devin pesimistă. Până una, alta, îl aşteptăm pe domnul Valeriu Stoica în preajma Sărbătorilor Pascale, cu expoziţia de icoane, ocazie cu care a lansat poeţilor invitaţia (şi ea acceptată) de a fi prezenţi cu poezie religioasă.



          Până atunci, să ne bucurăm că mai există pictori, poeţi, muzicieni, oameni de cultură, oameni politici care nu fug de cultură ca ăla de tămâie, şi care, toţi împreună şi fiecare în parte, conferă acestui popor şansa la supravieţuire.


Slobozia, 18 martie  2013

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu