Florentina Loredana Dalian

sâmbătă, 28 aprilie 2012

Întâlnirea membrilor Asociației Culturale Helis cu domnul Primar Gabi Ionașcu



         La invitația domnului inginer Gabi Ionașcu, Primarul Sloboziei, sâmbătă, 28 aprilie 2012, o parte dintre membrii Asociației Culturale Helis au participat la întâlnirea cu domnia sa, într-un cadru distins oferit de noua Casă de Cultură a Municipiului Slobozia. Jurnalistul Ion Alecu, pictorul Vasile Aionesei și scriitorii Costel Bunoaica, Gheorghe Dobre, Aurel Sefciuc și Florentina Dalian au fost întâmpinați cu multă căldură de domnul Constantin, conducătorul Direcției Culturale din cadrul Primăriei, și de domnul Primar care, după formalitățile de rigoare, a trecut la subiect, propunând o serie de proiecte culturale, care de care mai îndrăznețe și mai binevenite. Personal, am fost plăcut surprinsă de rigoarea cu care a enumerat proiectele, dovadă a unei preocupări serioase privind viața culturală slobozeană. Pare că s-a gândit la toate și nu prea i-a scăpat nimic. Ideea a fost următoarea: „Când am dat aici ultima mână de var, acest locaș de cultură n-a mai fost al meu. Acum este al dumneavoastră și al tuturor slobozenilor dornici de cultură. Noi am făcut construcția, pe dumneavoastră vă invit să-i dați viață.” Invitație care ne onorează, dar ne și obligă în același timp. Pe toți și pe fiecare în parte. Așa cum remarca domnul Gheorghe Dobre, de atâția ani de când există Asociația, de când se tipărește revista, nicio instituție nu ne-a acordat atâta importanță, nu ne-a invitat la „masa tratativelor” pentru a discuta cum putem revigora viața culturală din orașul nostru. Iată că, în sfârșit, cineva a avut această inițiativă lăudabilă. Dar din momentul în care s-au „transferat responsabilitățile”, abia acum începe greul. Dacă până acum ne-am jucat, am visat, am făcut planuri uitate a doua zi, înclin să cred că, de-aici încolo, responsabilitatea apasă greu pe umerii noștri. Când ți se pune logistica la dispoziție, când ți se conferă încredere ca unuia care te pricepi, nu te mai poți juca, nici visa, nici uita. Ci să treci la acțiune, cu rigoare, cu seriozitate, cu implicare. Idée la care par să fi aderat toți cei prezenți.
         Cele câteva proiecte pe care le-a propus domnul Primar, enumerate pe scurt, urmând să se stabilească ulterior detaliile, sunt următoarele:
         Realizarea  unui film despre Slobozia, o sinteză bine structurată pe secțiuni: cultură, industrie, etc.
         Desfășurarea unui festival de literatură (la care noi, „stânarii” visam de ceva vreme) cu rol de a promova pe plan național literatura locală (festival care, cu timpul, va căpăta, poate, o mai mare amploare, incluzând și muzica și artele plastice, arheologia, istoria) dar și orașul Slobozia.
         Elaborarea unui program de acțiuni culturale care se vor desfășura constant în Casa de Cultură: lecturi publice, lansări de carte, expoziții de pictură, spectacole, etc.
         Participarea la schimburi interculturale între Slobozia și orașele înfrățite din afara țării.
Înființarea unui cenaclu literar pentru elevi.
Organizarea unei dezbateri publice privind amplasarea statuii domnitorului Matei Basarab.
Realizarea unei colecții cu toate lucrările care s-au scris de către slobozeni și despre slobozeni de-a lungul timpului, din toate domeniile (literatură, știință, muzică, folclor, ș.a)
Organizarea unei selecții (concurs) pentru acordarea unor burse copiilor talentați în domeniile literar, muzical, arte plastice.
Întocmirea agendei culturale și sportive a Sloboziei în revista Helis.
Întâlniri dintre scriitorii slobozeni și cei din alte zone ale țării, pe bază de reciprocitate, pentru promovarea literarturii locale la nivel național (propunerea domnului Costel Bunoaica).
Tipărirea unor broșuri cu lucrări ale unor elevi talentați (propunerea domnului Aurel Sefciuc), care vor purta titlul generic „Caietele Helis” (propunerea domnului Gheorghe Dobre).
Prima acțiune care se va desfășura sub semnul celor discutate va fi expoziția pictorului Vasile Aionesei, al cărei vernisaj va avea loc în data de joi, 24 mai 2012, orele 16:30.
În încheierea discuției care ne-a cam tăiat respirația, am fost invitați la un tur al Casei de Cultură, unde ne-a fost prezentat și un frumos Cabinet de lucru pus la dispoziția Asociației, cu toate dotările necesare.
Membrii Asociației Culturale Helis mulțumesc domnului Primar Ionașcu și domnului Director Constantin pentru că i-au pus serios la treabă și, în semn de recunoștință, au hotărât ca, în locul clasicei flendureli de 1 Mai, dacă tot e ziua muncii, să se întâlnească și să ... trudească.
Toate proiectele enumerate mai sus se vor desfășura pe baza unui contract de parteneriat între Asociația Culturală Helis și Direcția de Cultură Slobozia. Tot ce ne dorim, atât noi „helioții”, cât și „culturiștii” slobozeni este ca, în urma acestui parteneriat, pe care îl nădăjduim a fi de lungă durată, să aibă de câștigat toți locuitorii Sloboziei, de la cel mai mic până la cel mai vârstnic, doritori de cultură, de artă, de frumos (și care s-au săturat de kitch-ul nostru cel de toate zilele).
Îndrăznim a-i ruga pe toți cei care au înțeles că și sufletul (veșnic) are nevoie de hrană, poate mai mult decât trupul, acest „biet ulcior din care vor bea drumeții pe la hanuri”, să ne fie alături. Cu trupul și cu sufletul, cu fapta, cu gândul, ori cuvântul.
Așa să ne ajute Dumnezeu!


Slobozia, 28 aprilie 2012




2 comentarii:

  1. sa fie intr-un ceas bun! poate lansey si eu vreo carte acolo...

    RăspundețiȘtergere
  2. De ce spui „poate”, Romeo? Tu ești „de-al nostru”, așa că e musai! Hai cu cartea!!! Și stai tu liniștit, acum te mai cocoloșim până îți dai examenele, dar o să ai și tu o grămadă de treabă! Când vii pe-acasă, dă un semn, să punem țara la cale.

    RăspundețiȘtergere